nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum

Maandelijkse uitgave | Jaargang 2, nr. 3 (Maart 2010) | Redactie: Hans Vogelsang

Dit is de digitale nieuwsbrief van de Stichting Nederlands Indisch Cultureel Centrum, die u maandelijks toegezonden krijgt. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende ons toekomstige Indisch Centrum. Verder zullen wij u wijzen op nieuwe items op onze website en andere bijzondere zaken binnen de Indische gemeenschap.

De redactie zoekt correspondenten

Overal in Nederland en ook in Vlaanderen worden evenementen, voorstellingen en andere zaken georganiseerd, die verband houden met de Indische sfeer. De redactie van deze Nieuwsbrief kan natuurlijk onmogelijk van alles op de hoogte zijn en daarom hebben wij OGEN en OREN nodig. Voor onze rubriek AGENDA hebben wij feiten nodig betreffende bijzondere Indische gebeurtenissen, zoals Pasars en dan niet alleen de gebruikelijke, maar ook de kleine door verenigingen georganiseerde (mini)pasars, kunstexposities van Indische kunstenaars, toneel- en theatervoorstellingen, jubilea, filmvoorstellingen, bijzondere kumpulans, dansavonden, tante Toetie is 100 jaar geworden, enz. enz. Kortom, alles wat de moeite waard is om in deze Nieuwsbrief te vermelden. Let u daarbij wel op de belangrijke gegevens, zoals: datum, naam evenement, locatie, openingstijden, toegangsprijzen, reservering kaarten, E-mail of webadres organisatie en eventueel een korte omschrijving van de gebeurtenis. Ook zouden wij het erg leuk vinden indien u, als u ergens geweest bent, er een kort verslagje van wilt schrijven. Dus een soort CORRESPONDENTSCHAP. Dit alles om onze AGENDA (voor Nieuwsbrief en Website) en daarmee ook de informatie naar de lezers toe te completeren met een selectie van Indische items uit heel Nederland en Vlaanderen. Alvast bedankt voor uw medewerking.


(advertentie)
V R I J W I L L I G E R S G E V R A A G D
Het bestuur van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum zoekt vrijwilligers die bereid zijn om zich in de toekomst in te zetten voor het centrum in algemene dienst of voor activiteiten in het bijzonder. Bekijkt u onze activiteitenpagina eens. Wie weet is er wel een activiteit bij waarvan u het leuk vindt om u als medewerker voor in te zetten. Misschien heeft u zelf wel een fantastisch idee voor een activiteit. Laat het ons weten. Inlichting via E-mail: info@indisch-centrum-denhaag.nl of hans-vogelsang@hotmail.com


Pasar Malam Indonesia
In onze vorige editie lieten we u al kennismaken met de Pasar Malam Indonesia, die van 1 t/m 5 april 2010 gehouden wordt op het Malieveld in Den Haag. Inmiddels weten we wat meer over het hoe en wat van deze door de Indonesische ambassade georganiseerde Pasar. Niet alleen wordt er gedurende vier dagen gestreden om de “Miss Indonesisch” titel met de finale op dag vijf; ook is er een Indonesische rijsttafel van maar liefst 100 meter gepland. De prijzen voor het eten en dergelijke wil men scherp houden: “De tijden dat je voor een hapje rijst een tientje moet betalen, zijn voorbij…..” aldus de Indonesische Ambassade. De openingstijden zijn: van 10.00 tot 21.00 uur. De entree is € 5,00. Een mooie geste is, dat de Ambassade heeft beslist dat Veteranen gratis toegang hebben. Verder moeten we nog iets rechtzetten. In onze vorige editie citeerden wij een bron die aangaf dat er geen Indonesië paviljoen zou zijn op de Tong Tong Fair, maar dit is zeker wel het geval. Wij zullen in ieder geval deze Pasar Malam bezoeken, ook om het Nederlands Indisch Cultureel Centrum te promoten en bij zoveel mogelijk mensen te lobbyen. Ik hoop er vele van onze lezers en relaties te mogen ontmoeten. Onze secretaris en ikzelf zullen herkenbaar zijn aan een badge met naam en logo van de Stichting. Graag tot ziens.


Herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten
Al jarenlang wordt er binnen de Indische gemeenschap gesproken over het feit dat nagenoeg niemand aandacht schenkt aan de grote uittocht van Indische en Molukse mensen vanuit Indonesië naar Nederland. Deze dramatische en traumatische gebeurtenis heeft nog steeds een grote invloed op onze samenleving. Nooit mag vergeten worden welke enorme impact het heeft gehad op een groep van enkele honderdduizenden mensen die gedwongen door de omstandigheden van hun roots werden losgerukt en hun toekomst in een voor hen vreemd land moesten zoeken. Een dergelijk omvangrijke volksverhuizing heeft op deze wereld sinds de teloorgang van het Romeinse Rijk eigenlijk niet meer plaatsgevonden. De woorden van Tjalie Robinson: “omdat wij geleefd hebben en nog steeds bestaan…..” zeggen alles over dit drama in de Indische geschiedenis.
Het is een ongelooflijk raadsel waarom in Nederland het onderwijs zich op het gebied van de 2e Wereldoorlog toespitst op de Europese situatie en er vrijwel met geen woord gesproken wordt over de oorlog in Zuid Oost Azië en zeker niet op het Nederlands Indische grondgebied. Het geeft de schijn alsof Nederland het koloniale verleden liefst onder het vloerkleed wil schoffelen, met uitzondering van de Nationale Herdenking voor de slachtoffers van de Japanse bezetting, die op 15 augustus gehouden wordt. En hiervoor heeft de Indische gemeenschap tientallen jaren moeten soebatten.
Maar met de capitulatie van Japan was de ellende in Nederlands Indië nog lang niet afgelopen. Het einde van de oorlog luidde een ander drama in, namelijk je “tanah tumpah darah” (geboorteplaats waar je je bloed hebt vergoten) te moeten verlaten en een “nieuw leven” te beginnen in een voor velen vreemd land met een heel andere cultuur, nu zo’n 60 jaar geleden. Waarom dan nu pas een herdenking? Ach, misschien heeft het er mee te maken dat er nu eindelijk iemand op het idee komt om een poging te wagen eens en voor al af te rekenen met: “Sudah, pukul terus”, hetgeen zoveel betekent als: “Laat maar, niet zeuren maar doorgaan”. Sommigen neigen het nu nog steeds “vanzelfsprekend” te vinden dat wij zijn zoals wij zijn, maar het is ook na 60 jaar beslist geen luxe om stil te staan bij het feit dat het een traumatische ervaring was en voor velen nog steeds is.
De herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten wordt gehouden op 1 en 2 mei 2010 en beoogt een ode te zijn aan onze voorouders en onze roots. Volgens “traditioneel” oosters gebruik zal deze herdenking gepaard gaan met eten, drinken en vooral de herkenbare muziek die vertolkt zal worden door artiesten van de 1e tot en met de 5e generatie uit de Indische en Molukse samenleving. Als klap op de vuurpijl wordt er een gelegenheidsband in het leven geroepen, de INDO-ROCK REVIVAL BAND. Hiervoor zijn onder andere benaderd: Benny Poetiray, Dolf de Vries, Edo Hartsteen, Eddy Chatelin, Dolf von Caspel, Fred Theuvenet, Hans Bax, Harry Koster, Reggy Tielman, Robby Latuperisa, Simon Titaley, Theo Souisay en vele andere Indo-Rock legendes uit de 60er jaren. Welke artiesten uiteindelijk aan deze gelegenheidsformatie zullen deelnemen, blijft voor de bezoekers een verrassing. Daarnaast zal op beide dagen een keur aan artiesten deze unieke muzikanten reünie completeren. Op 1 mei zijn dat: George McCrea, Massada, Mr. Showband, The Entertainers, The Rollers Revival Band en de Indo-Rock Revival Band. Op 2 mei maken Andres, George McCrea, Indo-Rock Revival Band, JF Selection, Straight, Tea for Texas en de Sky Devils hun opwachting. De herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten wordt gehouden in de Koloszaal in Raamsdonkveer. Zie voor meer details de AGENDA. De presentatie van beide dagen is in handen van Gerda Krastel en de initiatiefneemster Maureen ten Hoorn.


Schaamte en onschuld
Eind april verschijnt het boek “Schaamte en onschuld” van Hilde Janssen. Het gaat over de zoektocht naar het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië. De auteur ging meer dan 60 jaar later op zoek naar de slachtoffers, maar het taboe over de gedwongen prostitutie door de Japanse bezetters blijft hardnekkig. Het verhaal wordt ondersteund door vijfentwintig krachtige portretfoto’s van de hand van fotograaf Jan Banning, die in de Kunsthal in Rotterdam zijn tentoongesteld. De geïnterviewde vrouwen, nu allen hoogbejaard, vertellen hoe ze onder dwang of met valse beloften van de straat zijn geplukt, thuis opgepakt of door dorpshoofden werden opgeroepen om systematisch verkracht te worden. Indringende levensverhalen van vrouwen voor wie de oorlog nooit is opgehouden. Paperback, 240 pagina’s, auteur Hilde Janssen met 25 foto’s van Jan Banning, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, prijs: € 16,95.
www.indisch-centrum-denhaag.nl


(advertentie)
“Aanpassen”, een project van Nasi Idjo
Het project “Aanpassen” omvat een tentoonstelling, een boek en een DVD. Aan de hand van thema’s als identiteit,veerkracht, dromen, en integratie heeft de Indische Jongerenorganisatie Nasi Idjo een schat aan herinneringen, ervaringen en ontboezemingen aangeboord. Deze vormen de rode draad, waarmee de aanzet wordt gegeven tot een dialoog tussen drie generaties Indische mensen, maar ook voor een hernieuwde kennismaking van de autochtone Nederlanders met deze ogenschijnlijk geruisloos geïntegreerde gemeenschap. Voor meer informatie: www.nasi-idjo.nl en bekijk de trailer van de DVD op: https://www.youtube.com/watch?v=F8EoetF7uk Zie ook: Agenda.


(advertentie)


Sinds 1989 verzorgen wij vertalingen in en uit alle talen o.a. technisch, medisch, juridisch en commercieel gebied. Wij werken met gekwalificeerde en beëdigde vertalers (ook voor Bahasa), vertaling naar de moedertaal, controle door een tweede vertaler, kortom: bij ons vindt u de kwaliteit die u eist. Efficiënte werkwijze en organisatie garanderen snelheid en een redelijke prijs. Bezoek onze website en vraag vrijblijvend informatie en een offerte!
Creapro, hèt vertaalbureau dat u zorgen uit handen neemt!


Galileïstraat 18 - 2561 TE Den Haag - tel.: 070-362 05 89 (meerdere lijnen) - fax: 070-362 56 64
E-mail: creapro@worldonline.nl Website : www.creapro.myplaces.nl
Dàt is andere taal!
(Ook adverteren in deze Nieuwsbrief? Gericht bereik van maandelijks groeiend aantal abonnees. Vraag naar onze advertentietarieven)


Donaties welkom
Regelmatig bereiken ons vragen of het mogelijk is een financiële bijdrage te leveren. Uiteraard is dit mogelijk en wordt in dank aanvaard. U zult begrijpen dat ook in dit stadium onze organisatie nogal wat kosten met zich meebrengt. U kunt uw donatie storten op RABObank, rek.nr. 1292 16 836, t.n.v. N.I.C.C. te Den Haag, onder vermelding van: Donatie. Wij danken u heel hartelijk voor uw bijdrage.


A G E N D A
6 maart tot en met 5 september 2010: Tekeningen van Charles Burki. Dagelijks leven in Japanse gevangenenkampen. Locatie: Museon, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. In deze expositie worden tekeningen getoond van Charles Burki (1909-1994) die in het bezit zijn van het museum. Geopend: dinsdag tot en met zondag, 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend. Toegang: kinderen t/m 3 jaar gratis; 4 t/m 11 jaar: € 4,00; volwassenen: € 8,50; 65+: € 7,00; Museumkaart geldig. De herziene uitgave van Charles Burki’s boek: Achter de kawat is verkrijgbaar.


25 maart tot en met 18 april: Aanpassen. Tentoonstelling n.a.v. boek en DVD waarin drie generaties Indische Nederlanders ieder op hun eigen wijze in beeld zijn gebracht. Het geheel is een project van de Indische Jongerenorganisatie Nasi Idjo. Locatie: Museum Twentse Welle, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede. Geopend: di. t/m zo. 11.00 tot 17.00 uur. Toegang: volwassenen: € 7,50; jeugd 4-18 jr., 65+: € 5,00; CJP: € 4,00. Groepskorting v.a. 10 per.: € 1,00 pp. Museumkaart geldig. Audiotour (Ned. Eng. Dui. Streektaal) beschikbaar: € 2,00. Boek: Aanpassen + DVD in de Boekhandel: € 19,50.
1 t/m 5 april 2010: Pasar Malam Indonesia. Zie: artikel elders in deze Nieuwsbrief. Georganiseerd door de Ambassade van Indonesië in Nederland. Locatie: Malieveld, Den Haag. Openingstijden: 10.00 tot 21.00 uur. Toegang: € 5,00. Veteranen: gratis toegang.
9, 10 en 11 april 2010: Pasar Malam Bagus Arnhem. Georganiseerd door Flam Productions. Locatie: Rijnhal in Arnhem. Openingstijden en thema’s: 9 april, 13.00-24.00 uur: Pesta Maluku; 10 april, 1300-23.00 uur: Indo-Rock; 11 april, 12.00-20.00 uur: Country. Toegang: volwassenen: € 7,50 (vrijdagavond vanaf 18.00 uur € 8,50); 65+ € 4,00 (vrijdagmiddag 13.00-16.00 uur gratis met legitimatie); kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,00; kinderen jonger dan 6 jaar: gratis toegang. Bovenzaal: Indië-Soos met stands van culturele instellingen en non-profit organisaties. Verhalenvertellers, schrijvers en kunstenaars verzorgen lezingen en workshops op het culturele podium. Ruime gratis parkeergelegenheid.


23, 24 en 25 april 2010: Pasar Malam Bagus Hengelo. Georganiseerd door Flam Productions. Locatie: Expocenter in Hengelo. Openingstijden: 23 april, 13.00-24.00 uur; 24 april, 13.00-23.00 uur; 25 april, 12.00-20.00 uur. Toegang: volwassenen: € 8,00; 65+ € 4,00 (vrijdagmiddag 13.00-16.00 uur gratis met legitimatie); kinderen 6 t/m 12 jaar: € 4,00; kinderen jonger dan 6 jaar: gratis toegang. De Indische Jongerenorganisatie Nasi Idjo heeft een eigen stand en informeert op vaak ludieke en creatieve wijze de bezoekers over haar activiteiten. Op zaterdagavond presenteert Nasi Idjo een groot launge programma op het kleine podium. Zoals gebruikelijk tijdens deze Pasar Malam Bagus biedt de Alun-alun ruimte aan culturele instellingen en worden hier de culturele activiteiten en voorstellingen gehouden. Ook bij het Expocenter is ruime gratis parkeergelegenheid.

23 april t/m 29 augustus 2010: Fototentoonstelling “Troostmeisjes” van fotograaf Jan Banning. Locatie: Kunsthal, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, Tel: 010-4400300. Opening: vrijdag 23 april om 15.00 uur. De Kunsthal is geopend: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur.
1 mei 2010: Dansavond. Locatie: Van der Valk Hotel, Zijdeweg 54, 2245 BZ Wassenaar. Een spetterende dansavond met twee topformaties: Marabunta en Southern Feeling, waar u kunt dansen op de muziekstijlen Poco Poco, Rock & Roll, Seventies, enz. Toegang: € 14,00 (aan de zaal) en € 12,00 in de voorverkoop (Rens Borghouts: 070-3938377, Rob Lubis: 06-53350282, Arthur Brandenburg: 06-24680062). Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.
1 en 2 mei 2010: Herdenking 60 jaar immigranten / repatrianten. Zie artikel in deze Nieuwsbrief. Locatie: Koloszaal, Kasteellaan 21, 4941 XM Raamsdonkveer, Tel: 0162-521687. Toegang: om veiligheidsredenen uitsluitend 18 jaar en ouder. Op 1 mei is de kassa open: 16.00 uur, zaal open: 17,00 uur, aanvang programma: 18,00 uur, sluiting: 01,00 uur. Op 2 mei is de kassa open: 12.00 uur, zaal open: 13.00 uur, aanvang programma: 14.00 uur, sluiting: 21.00 uur. Kaarten: per dag € 10,00 (voorverkoop) en € 15.00 (aan de zaal); combiticket voor twee dagen: € 18,50 (uitsluitend in de voorverkoop). Sluitingsdatum reserveringen: 23 april 2010. S.v.p. het verschuldigde totaalbedrag overmaken op ING nr. 74 96 46 780 t.n.v. EHD ten Hoorn o.v.v. aantal personen, datum: 1 mei, 2 mei of combiticket. Reservering via Tel.nrs. 0481-377734 of 06-30575924, E-mail: e.hoorn@chello.nl of maureen.tenhoorn@gmail.com. Gereserveerde kaarten kunnen aan de kassa op naam van de betaler worden afgehaald. Na 23 april s.v.p. eerst telefonisch informeren of er nog kaarten beschikbaar zijn.


2010, jaar van Multatuli en Max Havelaar
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Tevens is het 100 jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Naar aanleiding hiervan organiseert het Genootschap dit jaar vele activiteiten, zowel in Nederland als in België. Ook in deze Nieuwsbrieven zal het N.I.C.C. regelmatig aandacht schenken aan dit bijzondere jubileum.
De hertaling van Max Havelaar door Gijsbert van Es is inmiddels in iedere goede boekhandel verkrijgbaar. Het is een paperback, 319 pagina’s en de prijs is € 10,00. Bovendien wordt ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar een bijzondere munt geslagen, die half mei in omloop zal worden gebracht. Er komt een verzilverde munt van € 5,00 die via de postkantoren en de agentschappen verkrijgbaar zal zijn. Voor de verzamelaars komt er een zilveren munt van € 5,00 die in cassette € 32,95 gaat kosten. Tenslotte komt er een gouden munt van € 10,00, die in een cassette het bedrag van € 277,95 moet gaan kosten. Op zondag 11 april 2010 wordt in de Openbare Bibliotheek aan het Spui 68 in Den Haag de lezing “Beste Multatuli” gehouden door Christiaan Weijts. De lezing begint om 14.00 uur; toegang is gratis en reserveren is niet noodzakelijk.
2010 wordt een bijzonder jaar, gerelateerd aan een bijzonder boek van een bijzondere schrijver. In deze rubriek zullen wij u op de hoogte houden van de activiteiten die rond dit jubileum gehouden worden. Activiteiten zoals lezingen, tentoonstellingen, festivals, studiedagen, concerten, enz. Voor actuele informatie verwijzen wij u ook naar de website: www.multatuli-museum.nl/nieuws en vooral de jubileumwebsite: www.multatuli.nu (beide websites direct te openen met Ctrl + klik)


Wilt u onze Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuurt u dan onze E-mail retour met de mededeling: NIEUWSBRIEF NEE. Wij zullen het heel erg jammer vinden, maar respecteren uw keuze en verwijderen uw gegevens uit ons bestand.
Heeft u onze vernieuwde website al gezien? U kijkt uw ogen uit…! Surf gauw naar: www.indisch-centrum-denhaag.nl en vergeet dan alstublieft niet ons Gastenboek te tekenen

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives