Nieuwsbrief Java post (

10897310893?profile=original

De Java Post: vallen en opstaan
 
Het onderhoud van een magazine als de Java Post blijft een kwestie van vallen en opstaan. Soms gaat het een tijd goed, soms is de wind weer wat tegen. Natuurlijk heeft dit alles te maken met het feit dat het een eenmanszaak is. Er zijn geen andere redacteuren die een tandje bijzetten als ik een keer last heb van een schrijversblok.
 
Dit voorjaar had ik er weer last van, zo´n periode. Huiselijke beslommeringen in combinatie met meer existentiële vragen. Waar doe ik het voor? Voor wie? Mijn twijfels werden nog meer gevoed toen één van de belangrijkste volgers van de Java Post, Ed Vos uit Tilburg, kwam te overlijden. Ik weet niet meer precies hoe, maar ik hoorde het pas een maand later. Had me al enige tijd afgevraagd waarom er geen berichten meer van hem verschenen. Ed was altijd de man geweest die tien minuten na de publicatie van een artikel in de Java Post een reactie achterliet. Soms wat impulsief, maar meestal to the point, en nooit veroordelend. Een groot Indonesiëkenner ook.
Wat, zo vroeg ik me af, betekent het voor onze kijk op de geschiedenis van Nederlands-Indië als mensen als Ed niet meer kunnen meelezen? Een soortgelijke vraag had ik overigens een jaar eerder naar aanleiding van het stopzetten van Indisch3.0, het enige webmagazine van een jongere Indo-generatie waarin interesse werd getoond in de geschiedenis.
Als degenen die de door mij gepubliceerde verhalen moeten beoordelen er mee stoppen, wat dan? 
 
 
z982_BuitenzorglaboratoriumpersoneelTM859ca1915.jpg
 
 
Mijn enige antwoord lag, en ligt, in de conclusie dat het verzamelen van verhalen en meningen moet doorgaan. Omdat het zónder helemaal ophoudt. En dus dat de Java Post als belangrijkste historische magazine nooit mág sluiten.
Gelukkig maar. De vaart zit er weer in. De Java Post publiceerde inmiddels meer dan 500 verhalen, en ligt weer helemaal op koers voor de 1000.
 
De geschiedenis van Nederlands-Indië krijgt de laatste tijd veel aandacht in de media. De focus hierbij ligt echter vooral op het Nederlandse ingrijpen in de periode 1945-1950. Welke gevolgen dat voor ons geschiedenisbeeld heeft op termijn, is nog te bezien. Veel feiten ontbreken, veel onderzoek laat nog op zich wachten. Het lijkt er echter op dat er steeds minder oog zal zijn voor tempo doeloe, en steeds meer voor de botsende belangen van een koloniale overheid en een merdeka eisende bevolking.
 
De Java Post volgt de discussie op de voet. Door aandacht te schenken aan onderzoek, en aan meningen. Objectief, en met kennis van zaken.
 
Uw steun
 
Als een inhaalslag voor voorbije maanden vraag ik u uitdrukkelijk mij hierbij te steunen. Enkelen van u verblijdden me dit jaar al met een financiële bijdrage. Waarvoor mijn dank! Ik doe hierbij een beroep op al die anderen die meelezen om hetzelfde te doen.
Steun de Java Post! Uw bijdragen worden enorm gewaardeerd!
HIER vindt u mijn bankgegevens.
 
 
Artikelen
 
De laatste tijd publiceerde de Java Post een veelheid aan interessante artikelen. Enkele daarvan verdienen misschien bijzondere aandacht:
 
- Zo mooi was het niet in Indië, door Tomas van Dijk
- Ik geloofde alles uit Japan, door Marc Bessems
- De kloof was te groot, over het project 'Foto zoekt familie' van het KIT
- De schuld van alles, over de rol van de journalistiek
- Mijn moeders Indië, door Olaf Tempelman.
 
 
 
Het is een oude geschiedenis, en toch blijft ze steeds nieuw
(Heine, Buch der Lieder)
 
 
Bert Immerzeel
 

Java Post, C/ San Francisco Javier 18 B, 08172 Sant Cugat, SPAIN.

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives