januari 2012 - NICC  Korte berichten
 

Veilingrecord Rudolf Bonnet

Bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg is een pastel, gemaakt door Rudolf Bonnet (1895-1978) afgehamerd op een bedrag van maar liefst € 150.000. Dit is voor deze kunstenaar een Nederlands veilingrecord. Rudolf Bonnet heeft vele haren in  voormalig Nederlands-Indië gewerkt. De pastel heeft als voorstelling de Balinese vrouw Ni Najas en werd geschilderd in 1952. Bonnet heeft van deze vrouw meer portretten gemaakt. Zo is bekend dat de vroegere president Sukarno er één in zijn collectie had. Rudolf Bonnet wordt gerekend tot een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars die in Indië werkten. Hij stimuleerde veel Balinese kunstenaars. Uiteindelijk moest hij Indonesië verlaten, omdat hij een tekening waar hij veel waarde aan hechte, niet aan Sukarno wilde verkopen. Het Zeeuws Veilinghuis heeft de laatste jaren naam gemaakt met het veilen van Indische topstukken. Vaak worden er hoge prijzen gerealiseerd voor werken van bijvoorbeeld Lee Man Fong, Auke Sonnega en Willem Gerard Hofker. Wie meer wil weten over Indische  kunstveilingen in het Zeeuws Veilinghuis, kan terecht op de website: www.zeeuwsveilinghuis.nl of hun Blog: http://zeeuwsveilinghuis.blogspot.com.

 

Voorbereidingen Nederlandse Veteranendag in volle gang

Er komt heel wat kijken bij het voorbereiden van de Nederlandse Veteranendag. Het organiserende Comité is nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers, die onder leiding van de “Coördinator Defilé” willen assisteren bij het formeren van het Nationaal Defilé op het malieveld in Den Haag. Hieraan nemen ongeveer 4500 mannen en vrouwen deel, alsmede zo’n 40 voertuigen. De inzet van de vrijwilligers is op de dag zelf, 30 juni 2012 en deelname aan de briefing in de weer ervoor. De vrijwilligers zorgen ervoor dat alle detachementen voor vertrek van het defilé op de goede plaats staan. Reiskosten worden vergoed en voor maaltijden wordt gezorgd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het mailadres: info@veteranendag.nl  Dit jaar zal de Nederlandse Veteranendag onder andere in het teken staan van het lustrum: “50 jaar Nederlands Nieuw Guinea”. Onder andere op het Malieveld in Den Haag zullen specifieke Nieuw Guinea-verenigingen, aangesloten bij het veteranenplatform met gepoetste knopen in de spotlights staan.

Tenslotte zullen veteranen straks niet alleen maar bezoeken brengen aan schoolklassen om er hun verhaal te doen, maar oom gaan ze als gastdocent staan in Museum “Liberty Park”. Dit is beter bekend als het Nationale Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Kort voor de jaarwisseling hebben het museum en het Veteraneninstituut hierover een drie jaar durende overeenkomst gesloten. Het museum is dan verantwoordelijk voor de accommodatie en ondersteuning en zorgt voor de acquisitie naar de scholen. Momenteel wordt het museum door zo’n 600 schoolklassen per jaar bezocht .

 

Bandleden verlaten Kane

Kane is op zoek naar nieuwe bandleden, nu de band heeft aangekondigd afscheid te nemen van Joost Kroon (drums), Ivo Severijns (bas) en Nico Brandsen (keyboards). De bandleden van het eerste uur, Dinand Woesthoff (zang) en Dennis van Leeuwen (gitaar) gaan samen met Robin Berlijn aan de slag met het volgende studioalbum. “Dennis, Robin en ik slaan voor het zesde Kane-album een andere weg in”, verklaart Dinand op de officiële site van Kane De vertrekkende bandleden gaan aan de slag met andere projecten. Zo gaat Kroon zich bezighouden met de band “New Cool Collective”, Brandsen gaat op tournee met Angela Groothuizen en gaat Severijns zich meer  concentreren op zijn Herman Brood Academie. De huidige line-up was vanaf eind 2007 bij elkaar. De band zegt nadrukkelijk dat ze als vrienden uit elkaar zijn. Het laatste optreden van Kane in de huidige samenstelling is tijdens “De Vrienden van Amstel 2012”

Stripschapprijs 2012 naar Eric Heuvel

De 39e Stripschapprijs vaat dit jaar naar Eric Heuvel, tekenaar van onder andere de historische strips over de 2e Wereldoorlog: “De Ontdekking”, “De Zoektocht” en “De Terugkeer”. 

Op 10 maart wordt de prestigieuze prijs door Burgemeester van Gorinchem, Piet IJssels, tijdens de Gorkumse Stripdagen uitgereikt. “Als er in de afgelopen jaren een Nederlandse striptekenaar is geweest, die een geheel eigen oeuvre heeft opgebouwd, dan is dat Eric Heuvel wel”, aldus het oordeel van de jury. Heuvel tekende in zijn carrière de avonturenstrip “January Jones” voor het stripweekblad Eppo, verstripte de TV-serie “Toen was geluk heel gewoon” voor de TV-gids KRO Studio en maakte “Geheim van de Tijd” en “Bud Broadway” voor het AD. Daarnaast bouwde hij een geslaagde carrière op als één van Nederlands succesvolste reclamestriptekenaars voor onder andere Reaal Verzekeringen, het Amsterdamse Openbaar Vervoersbedrijf GVB en de winkelketen Blokker.                     

(Bron: Persgroep Publishing)

Kuala Lumpur verplicht WiFi in horeca

De automatiseringsgids stelt dat alle horecabedrijven in Kuala Lumpur met een oppervlakte van meer dan 120 m2 WiFi aan hun klanten moeten aanbieden. uitbaters mogen dan wel zelf bepalen of ze het hun klanten als gratis service aanbieden dan wel er een (redelijke) vergoeding voor vragen. De burgemeester van de Maleisische hoofdstad heeft dit onlangs bekrachtigd en kijkt ook naar mogelijkheden om WiFi te faciliteren in de zogenaamde “Foodcourts”, terrassen, waar omheen een aantal (afhaal) restaurantjes zijn gevestigd Tegelijk met deze faciliteit heeft de gemeente van Kuala Lumpur besloten het 2 jarig WiFi contract met een lokale internetprovider niet te verlengen. Voor dit draadloze netwerk werden in de hele stad zo’n 1500 toegangspunten aangelegd.

In Memoriam: Ronald Searle

Via Twitter bereikte ons het bericht dat op 30 december 2011 in Engeland de beroemde striptekenaar en cartoonist Ronald Searle is overleden. Zijn eerste strip tekende hij in 1941 tijdens zijn krijgsgevangenschap en  dwangarbeid aan de Birma-Siam Spoorweg. Een aantal tekeningen de hij in die periode maakte zijn tentoongesteld in het Imperial War Museum in London. In Engeland kreeg hij vooral bekendheid door zijn tekeningen over het fictieve meisjes-inernaat “St. Trinians”. 13 jaar na de eerste strip over dit internaat verscheen de eerste van vijf films hierover: “The Bells of St. Trinians”, waarin Joyce Grenfell en George Cole de hoofdrollen vertolkten. Ronald Searle is 91 jaar geworden.

 

Aankondiging:  artikel over Bersiap 

Over vrijwel geen enkele periode in de moderne geschiedenis is eigenlijk zo weinig bekend (zeker bij het grote publiek) als over de Bersiap periode   in het voormalig Nederlands-Indië. Reden voor de redactie van deze Nieuwsbrief om een verzoek te richten aan een van de grootste deskundigen op het gebied van dit stuk bloedige geschiedenis, Dr. Herman Bussemaker, die daar graag gevolg aan gaf en voor ons een exclusief artikel schreef. Dit artikel zal in twee afleveringen in de maanden maart en april van de Nieuwsbrief verschijnen.  Volgende maand (februari) wordt het laatste deel van “De Birma Spoorweg” van M.F. van Ling gepubliceerd. In dezelfde editie een korte inleiding tot het artikel over de Bersiap, met een CV van de auteur.

Wilt u dit artikel niet missen? Geeft u zich dan nu op als abonnee op de grootste digitale Indische Nieuwsbrief in het Nederlandse taalgebied. Een mailtje naar info@indisch-centrum-denhaag.nl is voldoende en u wordt   in ons abonneebestand opgenomen.

 

Weergaven: 126

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden