Nationale  Indië  Herdenking 2015 - 

Herdenken 2015 en nog steeds de  Indische Kwestie  

10897327093?profile=original

De vrijheid, en de democratie met het leven van nu gediend en voorzien van alle luxe gemakken is niet zo maar vanzelf sprekend.

Zeker voor de generatie van nu die de oorlog, bersiap en het land hebben moeten verlaten niet hebben meegemaakt. Dankzij  Internet en het social media komt het bewustzijn. Alles lijkt dichter bij je huis af te spelen. Ook alles wat de Nederlandse regering onder het tapijt heeft geveegd komt na 70 jaren bovendrijven ...

 

Hoe had er nu uit gezien zonder de inzet van die 60.000 Knillers in het Voormalige Indië, en de gevallenen bij deze oorlog. Niet te vergeten  de Indie-ganger die in de kampen werden geïnterneerd, en dit allemaal moesten doorstaan, en Nederlandse regering keek de ander kant uit of deze horror periode nooit heeft bestaan.  Onder het juk van de bersiap moesten velen leven met de steeds op loer de liggende bedreigingen met gevaar voor eigen leven om te worden vemoord,  dit vergelijkbaar met Irak waar die oorlog nooit is geëindigd.

De Nederlandse regering deze groepering (Indische gemeenschap)  al ruim 70 jaren in de steek hebben gelaten. Dit integenstelling tot de geroeperingen; Joodse Gemeenschap, Roma en Sinti. Die hebben die erkenning, excuses en ruime compensatie gehad in 2000-2001, en  net als een dief van de Indische gelden en vermogens beroofd, schandelijk Den Haag, wordt wakker voordat andere landen zich er mee gaan bemoeien!

 

Erger nog ,

haar onderdanen met een Nederlands paspoort ruim 500.000 man niet wilde toelaten in Nederland, nota bene voor "rood-Wit Blauw" hebben gestreden – Dit  blijkt uit documenten o.a. Traktaat verdrag van Wassenaar - Uiteindelijk werden er 341.000  moeziaam toegelaten,  dit duurde vanaf 1945 tot 1966. In dit jaar werd het verdrag gesloten tussen Indonesische - en Nederlandse regering, en President Soekarno betaalde ruim - omgerekend na indexatie, rente op rente -  2,4 miljard aan het Ministerie van Buitenlandse zaken van Bert Koenders om deze gedupeerde slachtoffers te compenseren voor het verlies van al hun bezittingen in het voormalige Indië .

 

Geen 1 euro is naar deze gedupeerden gegaan.

Bovendien heeft deze gedupeerde groep de reis -, de pension kosten, kledinggeld  en herinrichting in zijn geheel moeten terug betalen tot de laatste cent.

 

Daarom zal Indië  herdenking   altijd een Indische kwestie angelegenheid blijven . 

De volgende thema worden op ICM uitgelicht;

 

 

10897291258?profile=original

Op 30 juni 2011 boog de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat zich over eerherstel, achterstallige betalingen en compensatie voor Nederlandse ambtenaren en KNIL-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse kampen zaten. Ruim 60.000 Nederlandse ambtenaren en militairen hebben in de tweede wereldoorlog in de Jappenkampen gezeten.

In die periode kregen ze geen salaris, terwijl ze daar wel recht op hadden. Ze kregen dat ook niet uitbetaald toen ze na de oorlog  in Nederland aankwamen. Deze Nederlandse oud-militairen en oud-ambtenaren proberen nu al  70 jaar lang het achterstallig loon en pensioen uitbetaald te krijgen. Het gaat inmiddels om een bedrag van meer dan 50 miljard euro. Maar bovenal wil men eerherstel.

Nederland is één van de weinige landen die de afgelopen 70 jaar niet haar verplichting tegenover deze mensen is nagekomen. We moeten ons hier voor schamen.
Verantwoordelijk staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA) van VWS besloot eerder in 2011 dat het welletjes was: Ze zette een streep onder de zaak, zonder uitbetaling of excuses. Waarop de Kamercommissie haar terug floot, wat uiteindelijk leidde tot het spoeddebat op 30 juni 2011. Met een verschil van slechts twee stemmen werd de motie van D66 Kamerlid Pia Dijkstra verworpen. Het gevolg was wel dat er vanaf dat moment een intensief contact onderhouden werd tussen leden van de Tweede Kamer en de delegatie van Het Indisch Platform.

Op initiatief van de voorzitter van het Nederlands Indisch Cultureel Centrum (NICC) en tevens de hoofdredacteur van dit NICC Magazine, Hans Vogelsang, werd tijdens een intensieve campagne een petitie ter ondertekening aangeboden aan Indische Nederlanders en sympathisanten, teneinde een spoedige oplossing af te dwingen van De Indische Kwestie.

Op 19 maart 2013 werd deze petitie, die geresulteerd heeft in meer dan 10.000 handtekeningen, aangeboden aan de vaste  Kamer-commissie van VWS. Dit werd gedaan na een Stille Tocht vanaf het Vredespaleis naar Het Plein bij de Tweede Kamer en waaraan 500 mensen deelnamen. Het overleg tussen VWS en de Delegatie van het Indisch Platform kreeg hierdoor opnieuw een extra impuls, mede door de welwillende houding van de huidige Staats-secretaris van VWS, Martin Van Rijn. Dit overleg bevond zich toen in een dusdanig gevorderd stadium, dat algemeen verwacht wordt dat na het zomerreces van 2014 hierover eindelijk na bijna 69 jaar een beslissing zou worden genomen. Helaas werd ook dit keer op keer uitgesteld en nu, een jaar nadien heeft Staatssecretaris Van Rijn opnieuw beloofd dat het na het zomerreces van 2015 in de Tweede Kamer behandeld zal worden.

Reden te meer om juist in dit cruciale jaar 2015, tevens 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, uw sympathie te betuigen met de Indische gemeenschap en massaal aanwezig te zijn bij de Nationale herdenking in Den Haag en alle overige herdenkingen in den lande. Zodoende kunt u met uw aanwezigheid benadrukken dat nu echt niet langer gewacht kan en mag worden met een oplossing van deze zeer onverkwikkelijke Indische Kwestie en eindelijk na bijna 70 jaar RECHT wordt gedaan aan hen die tijdens de oorlogsjaren in Nederlands-Indië grote offers hebben gebracht voor de vrijheid die wij nu allen genieten.

Hans Vogelsang, hoofdredacteur NICC  Magazine. Augustus 2015.   

De volgende thema worden op ICM uitgelicht;

Programma Nationale Herdenking op 15 augustus 015http://icmonline.ning.com/prof…/blogs/4659790:BlogPost:72902


Nationale Indië Herdenking 2015 - Herdenken 2015 en nog steeds de Indische Kwestie Op 30 juni 2011 boog de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat zich over eerherstel, achterstallige betalingen ...http://icmonline.ning.com/prof…/blogs/4659790:BlogPost:72902


Indië - Herdenkingen op 23 locaties (gemeentes) met 3 in het buitenland.´http://icmonline.ning.com/…/indie-herdenkingen-elders-in-he…

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives