NABESTAANDEN VAN HET BLOEDBAD IN RAWAGEDE DAGEN MORGEN DE NED-STAAT VOOR DE RECHTER

ICM Online - Indische InternetkrantHomeNotesBlogPhotosVideoMusicCalendarReviewsLinks

Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede dagen morgen de Nederlandse Staat voor de rechter Dec 12, '09 2:37 PM
by Ferry for everyone


fastware
Nabestaanden bloedbad dagen Nederland
8-12-09

Door verslaggevers Robert Bas en Pauline Broekema

Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede dagen morgen de Nederlandse Staat voor de rechter. In het Javaanse dorp werd op 9 december 1947 een groot deel van de mannelijke bevolking door Nederlandse militairen doodgeschoten.

De soldaten zochten een Indonesische opstandeling. Toen zij die niet vonden volgde het bloedbad. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen. Volgens de Nederlandse Excessennota vielen er 150 doden. De stichting die de belangen van de nabestaanden behartigt, zegt dat er 431 mensen om het leven werden gebracht.

Rawagede wordt gerekend tot een van de zwaarste excessen uit de de koloniale oorlog in Indië van 1945 tot 1949.


Moedwillig wreed
Het drama speelde zich af tijdens de zogenaamde eerste politionele actie. In de vroege ochtend van 9 december 1947 vielen Nederlandse militairen het Javaanse dorp met automatische geweren en mortieren aan.

"Hoewel de Nederlandse militairen geen tegenstand ondervonden en uitsluitend ongewapende dorpsbewoners aantroffen, was de aanval van het begin tot het einde moedwillig wreed en meedogenloos", stelt de dagvaarding. Mannen werden van vrouwen en kinderen gescheiden en ter plekke of op de vlucht doodgeschoten.

De eisers zijn zeven weduwen, de dochter van een slachtoffer en de stichting die hun belangen behartigt. De tiende eiser, Saih Bin Sakam, was toen nog een jongeman. Hij verstopte zich voor de Nederlandse soldaten, werd gevonden, meegevoerd en met andere mannen in een rij opgesteld en van achteren neergeschoten. Sakam raakte zwaargewond, zijn vader en broer kwamen om het leven.


Erkenning
Na de dood van de mannen werd het dorp in diepe rouw gestort. Bittere armoede volgde, omdat een groot deel van de mannelijke beroepsbevolking was weggevallen.

Volgens de advocaat van de nabestaanden, mr. Liesbeth Zegveld, gaat het haar cliënten niet alleen om een schadevergoeding. Men wil vooral ook dat Nederland de verantwoordelijkheid op zich neemt van het hun aangedane leed.

De nabestaanden zoeken al jaren erkenning. Ze worden daarbij gesteund door de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden.

De Nederlandse Staat heeft tot nu toe geen aansprakelijkheid erkend voor de executies van de mannelijke inwoners van het dorp. Wel is door staatssecretaris Koenders een begin gemaakt met een ontwikkelingsproject voor het dorp. In december vorig jaar woonde de Nederlandse ambassadeur in Indonesië de herdenking van het bloedbad bij.


Generaal Spoor
'Rawagede' heeft geen gevolgen gehad voor de majoor die destijds verantwoordelijk was voor de actie. De bevelhebber van de landstrijdkrachten, generaal Spoor, schreef op 23 juli 1948 aan procureur generaal Felderhof: "Ik zit er nogal mee in; strafrechtelijk is de man aansprakelijk en volgt er bij behandeling voor de Krijgsraad onherroepelijk een veroordeling, welke hem zijn verdere carriere kost."

De krijgsraad aarzelde. Spoor schrijft: "Aan de andere kant is men van Krijgsraadzijde geneigd de zaak maar liever niet te vervolgen omdat de omstandigheden waaronder een en ander is geschied deze vervolging 'achteraf' betrokkene wel in een veel ongunstiger daglicht stellen dan de feitelijke toestand, toen het geschiedde."

Spoor concludeert: "Ik verkeer zelf in twijfel en ben eveneens geneigd tot deponeren, uiteraard met toepassing van bepaalde correctieve maatregelen."

De majoor en zijn korpscommandant gingen vrijuit.

zie: http://content.nos.nl/player/play/tcm-5-611142


Nos Journaal

Weergaven: 69

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden