NABESTAANDEN BIJ HERDENKING IN BRONDONG GETUIGE VAN START ONDERZOEK RESTEN

NABESTAANDEN BIJ HERDENKING IN BRONDONG GETUIGE VAN START ONDERZOEK RESTEN

Bloemen voor helden Javazee

Met een korte plechtigheid in Brondong hebben nabestaanden de slag in de Javazee herdacht. Op de begraafplaats van de Indonesische kustplaats zagen ze hoe een begin is gemaakt met het veiligstellen van stoffelijke resten.

door Olof van Joolen

Die waren er begraven door de mensen die delen van de illegaal geborgen scheepswrakken in kleinere stukken sneden. Dat gebeurde vlakbij de haven van Brondong. Tijdens de werkzaamheden vonden arbeiders botten en schedels.

Ceremonie

De Vereniging van Nastaanden en Overlevenden Slag in de Javazee (VNO) organiseert jaarlijks een ceremonie om stil te staan bij de zeeslag van 27 februari 1942. Traditioneel is er een samenkomst op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya, waarna een krans in zee wordt gegooid op de plek waar tot twee jaar terug het wrak van Hr.Ms. De Ruijter lag.

Nadat het nieuws over de graven in Brondong bekend was geworden, besloot organisator Joop Nahuijsen de zee dit jaar te laten voor wat hij is en naar Brondong te gaan. Zowel op de begraafplaats als vanaf de plek aan de Javazee waar de inmiddels verdwenen sloperij stond, strooide hij met zijn dochter Merel bloemen.

„Het was heel aangrijpend voor mijn vader. Op de begraafplaats had hij toch het idee dat de stoffelijke resten van zijn vader misschien daar lagen”, vertelt ze. Haar opa was telegrafist op Hr.Ms. De Ruijter. Het vlaggenschip waarop schout-bij-nacht Karel Doorman voer en waar hij zijn beroemd geworden order ’Ik val aan, volg mij’ gaf. Woorden die wellicht door opa Nahuijsen de ether in werden gestuurd.

„Vooral ons bezoek aan de begraafplaats was indrukwekkend”, vervolgt Merel. „Ook al weten we nog niet zeker of het echt de stoffelijke resten van de Nederlanders zijn die er liggen. De sfeer, ook op Kembang Kuning, is vooral dat iedereen afwacht wat er uit het onderzoek komt.”

Tijdens de ceremonie was duidelijk dat er zoals vorige week door Indonesië werd beloofd, een begin is gemaakt met het veiligstellen van resten. Drie stukken van de begraafplaats zijn afgezet met geel afzetlint. De politie was volgens Merel met veel manschappen aanwezig om de begraafplaats in de gaten te houden. De agenten vertelden dat ze op iemand wachtten die vanuit Surabaya onderweg zou zijn voor assistentie.

Weergaven: 213

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden