Molukse identiteit zonder Molukse wijk ???

 

 

Met deze prikkelende titel probeert  Stichting Muhabbat in samenwerking met  Stichting Buah-Hati, de lokale Molukse stichting  in de Molukse wijk in Tiel een dialoog  aan te gaan tussen Molukse, Nederlandse  bewoners van de wijk Hertogenwijk  en andere belangstellenden over de betekenis van de Molukse wijk anno 2011 en op middellange termijn.

 

De Molukse wijk in Tiel kent 71 huishoudens en recentelijk  zijn 63 huisbezoeken geweest onder de Molukse bewoners in de Molukse wijk . De Molukse wijk is onderdeel van de Hertogenwijk en op dit moment is er een vernieuwing - en veranderingsproces in de Molukse wijk aan de gang in fysieke zin. Men kijkt naar de mogelijkheden van de wijk in de nabije toekomst. De dialoog gaat over de fysieke, maar vooral over de sociale, culturele en wellicht politieke en economische samenhang van de Molukse identiteit.

 

Op dit moment staan 71 sociale huurwoningen met een voor- en achtertuin die huisvesting  bieden aan de Molukse gemeenschap en enkele Nederlandse bewoners. Het centrum van de wijk bestaat uit een Moluks wijkcentrum (Stichting Bua-Hati en een Molukse kerk.

 

Het merendeel van de Molukkers in de Hertogenwijk wonen in de Diderik Vijghstraat (de oneven nummers), Willem van Kesselstraat, Lambert Hendriksstraat en de Bisschop Adelboldlaan.

In de dialoog over de Molukse identiteit zonder een Molukse wijk is belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende generaties Molukkers.

 

Op dit moment bestaat (15%) van de Molukkers uit de eerste generatie, Molukkers, die in der jaren ’50 vanuit Indonesië naar Nederland zijn gekomen en in kampen zijn ondergebracht. De tweede generatie (63,3%) zijn nu volwassen mensen met kinderen, die in de kampen en in de wijken zijn opgegroeid . Een deel ervan zijn met hun ouders naar Nederland gekomen, een ander deel op de verschillende schepen geboren en een deel in de kampen en de Molukse wijken  geboren en opgegroeid. De derde generatie (21,7%)  zijn de kinderen van de tweede generatie en voornamelijk in de wijken opgegroeid. De vierde generatie dient zich inmiddels ook aan.

 

Geplaatst tegen deze achtergrond met een toename aan gemengde huwelijken en relaties en toch het gevoel hebben dat we dienen teruggaan naar de Molukse wijk als belangrijke voeding van onze identiteit lijkt de vraag gelegitimeerd als we de Molukse wijk tot kracht van de Molukse identiteit wil maken. Waar moet het aan voldoen of kan de Molukse identiteit floreren zonder een Molukse wijk???

 

U/Jij wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan deze dialoog door onder andere op 24 september a.s. om 11:00 uur aanwezig te zijn en je stem te laten horen.

Neem een goed humeur mee, een scherp inzicht en lever een constructieve bijdrage aan de sociale cohesie van het gemeenschapsgebeuren.

 

Schrijf U/Je in ieder geval in vai BUAH-Hati of via MUHABBAT. Dan hebben wij een idee hoeveel mensen er komen.

Voor een ondersteuning in de kosten wordt van U/jou een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Wees Welkom  Selamat Datang.

Salam dan Hormat

De organisatoren:

Stichting Muhabbat en Stichting Buah-Hati.

Voor informatie: www.muhabbat.nl en/of rinsampessy@muhabbat.nl  tel:06-537 60 152 zie ook www.medjabundar.nl  

Voor Uw bijdrage: gironummer 48 31 897 t.n.v. Muhabbat Dienstverlening te Nijmegen.

 

Weergaven: 131

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden