Molukse identiteit zonder Molukse wijk ???
Met deze prikkelende titel probeert Stichting Muhabbat in samenwerking met Stichting Buah-Hati, de lokale Molukse stichting in de Molukse wijk in Tiel een dialoog aan te gaan tussen Molukse, Nederlandse bewoners van de wijk Hertogenwijk en andere belangstellenden over de betekenis van de Molukse wijk anno 2011 en op middellange termijn.
De Molukse wijk in Tiel kent 71 huishoudens en recentelijk zijn 63 huisbezoeken geweest onder de Molukse bewoners in de Molukse wijk . De Molukse wijk is onderdeel van de Hertogenwijk en op dit moment is er een vernieuwing - en veranderingsproces in de Molukse wijk aan de gang in fysieke zin. Men kijkt naar de mogelijkheden van de wijk in de nabije toekomst. De dialoog gaat over de fysieke, maar vooral over de sociale, culturele en wellicht politieke en economische samenhang van de Molukse identiteit.
Op dit moment staan 71 sociale huurwoningen met een voor- en achtertuin die huisvesting bieden aan de Molukse gemeenschap en enkele Nederlandse bewoners. Het centrum van de wijk bestaat uit een Moluks wijkcentrum (Stichting Bua-Hati en een Molukse kerk.
Het merendeel van de Molukkers in de Hertogenwijk wonen in de Diderik Vijghstraat (de oneven nummers), Willem van Kesselstraat, Lambert Hendriksstraat en de Bisschop Adelboldlaan.
In de dialoog over de Molukse identiteit zonder een Molukse wijk is belangrijk een onderscheid te maken tussen de verschillende generaties Molukkers.
Op dit moment bestaat (15%) van de Molukkers uit de eerste generatie, Molukkers, die in der jaren ’50 vanuit Indonesië naar Nederland zijn gekomen en in kampen zijn ondergebracht. De tweede generatie (63,3%) zijn nu volwassen mensen met kinderen, die in de kampen en in de wijken zijn opgegroeid . Een deel ervan zijn met hun ouders naar Nederland gekomen, een ander deel op de verschillende schepen geboren en een deel in de kampen en de Molukse wijken geboren en opgegroeid. De derde generatie (21,7%) zijn de kinderen van de tweede generatie en voornamelijk in de wijken opgegroeid. De vierde generatie dient zich inmiddels ook aan.
Geplaatst tegen deze achtergrond met een toename aan gemengde huwelijken en relaties en toch het gevoel hebben dat we dienen teruggaan naar de Molukse wijk als belangrijke voeding van onze identiteit lijkt de vraag gelegitimeerd als we de Molukse wijk tot kracht van de Molukse identiteit wil maken. Waar moet het aan voldoen of kan de Molukse identiteit floreren zonder een Molukse wijk???
U/Jij wordt uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan deze dialoog door onder andere op 24 september a.s. om 11:00 uur aanwezig te zijn en je stem te laten horen.
Neem een goed humeur mee, een scherp inzicht en lever een constructieve bijdrage aan de sociale cohesie van het gemeenschapsgebeuren.
Schrijf U/Je in ieder geval in vai BUAH-Hati of via MUHABBAT. Dan hebben wij een idee hoeveel mensen er komen.
Voor een ondersteuning in de kosten wordt van U/jou een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Wees Welkom Selamat Datang.
Salam dan Hormat
De organisatoren:
Stichting Muhabbat en Stichting Buah-Hati.
Voor informatie: www.muhabbat.nl en/of rinsampessy@muhabbat.nl tel:06-537 60 152 zie ook www.medjabundar.nl
Voor Uw bijdrage: gironummer 48 31 897 t.n.v. Muhabbat Dienstverlening te Nijmegen.
Opmerkingen