10897405686?profile=originalMet Leo Blokhuis terug naar Tempo Doeloe met The Crazy Rockers.

 

Prachtig de uiteenzetting van Leo Blokhuis in deze videoreportage van ruim 1 uur. Leo die de spot met zichzelf drijft, maar tegelijkertijd de  Nederlandse authentieke cultuur uitbeeld,  Leo is de broer van Paul staatssecretaris VWS; heeft vele boeken als historicus geschreven, en het bijzondere geen 1 Indo heeft ooit een Indo Rock boek geschreven, ook dit boek staat op zijn naam nu.

Tip kijk naar deze 1 uur durende reportage op ICM.

Leo vertolkt twee culturen met op de achtergrond de muzikale reis van The Crazy Rockers, om geschiedenis en muziek met elkaar te verbinden.  De Totoker (Blanda) op het burgerlijk af.   Een bijvoorbeeld uit zijn citaat hoe de Nederlander een feestje had in die tijd zonder die "Nieuwe Nederlander uit het Voormalig Indie". Er werden stoelen in een kring gezet, sigaretten met - en zonder filter top tafel, een plankje kaas, en soms ook nog leverworst!  Zoete wijn voor de vrouwen, en ranja voor de kinderen, en zo werd het feest gevierd met alleen praten in een kringetje de hele avond, en uiteraard de koffie ronde ten teken dat er naar huis moeten worden gegaan, zeer herkenbaar voor velen. Leo vergat ook een belangrijk ding, kom niet om 18:00 met etenstijd bij een vriend of vriendin op bezoek, dan werd niet gevraagd om aan te schuiven, maar daar heb je de krant.

Het dagelijkse leven met prakje aardappelen, groeten en een gehaktbal foor het luik. Door het zelfde luik kwam dan de Yoghurt of de vla. Dit alles zonder Rock Rol van de zender The Voice  of America op de radio, maar alleen de regionale muziek, dit in tegenstelling waar juist de Indo's in het voormalige Indonesie alleen naar luisterden, na speelden, en de meesten op gitaar speelden. Terwijl Leo al trappend op zijn orgeltje christelijke liederen speelde.

Goed weergeven Leo! De Nieuwe Nederlanders van destijds uit het voormalige Indie, de Indo, bracht een culturele schok teweeg op alle gebieden; Muziek, eten, dans en de adat (gewoonte).  Die cultuurschok leidde dat de  Indo Rock, lees The Tielman Brothers tot grondleggers van de Nederpop zijn uitgeroepen. De blauwe hap (nasi) in het leger en thuis in de Hollandse keuken hun weg vonden, weg met prakje aardappelen, de Indische keuken, de muziek, de dans, en de Indische sporten.

Anno 2018 deze twee culturen (de ene een wereldburger , de Indo)  samenkomt bij wel ruim 70 landelijke Pasar Malams die per jaar worden georganiseerd; met als grootste op het Malieveld geïmporteerd uit Batavia In Den Haag, de RAI in Amsterdam,  Burger Zoo, Dordrecht .. 

Last but not Least  de  Indische Kamerleden, staatssecretarissen, ministers en Minister President.  De Nieuwe Nederlander uit het voormalige Indie  die zich zelf bedruipte zonder hulp van de Overheid, waar de huidige verwende nieuwe Nederlander met een dubbel paspoort een voorbeeld  aan mag nemen,

OM NAAR VIDEO CLIP TE GAAN KLIK OP DE AFBEELDING.

VEEL KIJK- EN LUISTER PLEZIER

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives