Manifestatie Indisch Platform op het Plein

De Indische kwestie is een onderwerp dat de gehele Indische Gemeenschap aangaat. Het Indisch Platform zet zich al jaren in voor de Indische kwestie zoals het niet uitbetaalde salarissen (backpay) en de niet vergoede oorlogsschade.

Om het gesprek met de Staatssecretaris niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd op 28 oktober 2009 op het Plein in Den Haag een manifestatie georganiseerd door het Indisch Platform. Een paar honderd deelnemers sierden het Plein op met hun gele paraplu’s. Vanaf de podiumwagen werd life muziek ten gehore gebracht. Ook Indisch hapjes waren te verkrijgen.

Met andere woorden: op het Plein was een Indische koempoelan georganiseerd.
Toespraken werden gehouden door de voorzitter van het Indisch Platform Herman Bussemaker, door de voorzitter van JES, Jan van Wagtendonk en door de vice-voorzitter van SVJ, Jan de Jong. Ook de Kamerleden Zijlstra (VVD) en Van Dijke (PvdA) voerden het woord. Halbe Zijlstra sprak over de Kamervragen die door hem waren ingediend aangaande het traktaat van Wassenaar van 7 september 1966, waarbij de Nederlandse regering met Indonesië de overeenkomst sloot over de financiële vraagstukken.
Marjo van Dijke sprak over het belang van goed onderwijs over het eigen verleden. Ook de geschiedenis van Indië en wat zich daar in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld moet in het onderwijs pakket aan de orde komen.
Ook Elise Lengkeek sprak op indrukwekkende wijze over het door haar geschreven boek “Ik Beken” en Hetty Naaijkens sprak over de Contractpensions.

Tijdens de manifestatie werd ook een persconferentie gehouden. Behalve de NOS waren daarbij diverse andere media aanwezig.


Het gesprek met staatssecretaris Bussemaker
Op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor VWS heeft op 28 oktober een gesprek plaatsgevonden met Staatssecretaris Bussemaker en de onderhandelingsdelegatie van het Indisch Platform. Het gesprek ging over de NIOD rapporten “De Indische Rekening” door hans Meijer, Indie, Nederland en de backpay-kwestie en ‘Sporen van Vernieling door Peter Keppy, oorlogsschade, roof en rechtsherstel in Indonesië 1940-1957.
Tijdens het gesprek kwam naar voren dat er verschillen zijn in de interpretatie van de Kamerstukken aangaande het Algemeen overleg.

De delegatie heeft gewezen op het feit dat de Indische achterban nimmer akkoord is gegaan met de opvatting dat met Het Gebaar ook de oorlogsschade en back pay zijn vereffend.
De Staatssecretaris heeft toegezegd nogmaals het dossier over deze inmiddels jarenlang slepende Indisch Kwestie te bestuderen.
\
Omdat de niet uitbetaalde salarissen en de oorlogsschade in beginsel thuis horen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet is tevens ter sprake gekomen dat er gezocht zal worden naar een verbreding bij verdere gesprekken over dit onderwerp. Zij zal dit in de ministerraad aan de orde stellen.
De Staatssecretaris zal uiteraard de Kamer inlichten over het gesprek.

Weergaven: 111

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

Reactie van BenVink op 30 December 2009 op 23.39

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden