’Ik ben hier om jou te helpen’
door
BEIROET De schok en de tranen maken plaats voor woede. ’Hang de stroppen op’, is de kreet waarmee de inwoners van het verwoeste Beiroet hun pijlen richten op de politieke elite, die door jaren van wanbeleid het lont in de bom staken.
Tekenend waren de beelden van de Franse president Macron, die gisteren tijdens zijn bezoek door de verwoeste straten van Beiroet liep. Libanese politici hebben zich daar niet vertoond. Het geeft de immense kloof weer tussen volk en bestuur.
Op zoek naar leiderschap klampten de mensen zich aan Macron vast, schreeuwend om een revolutie in het land. Tienduizenden mensen hebben zelfs een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen om van Libanon weer een Franse kolonie te maken.
Macron verzekerde dat de Franse hulp niet in ’corrupte handen’ terecht zal komen en riep op tot hervormingen. Hij bezwoer dat hij geen blanco check zal uitschrijven voor het onder vuur liggende regime. Tegen een Libanees die zijn huis is kwijtgeraakt, zei hij: „ik ben hier niet om de autoriteiten te helpen. Ik ben hier om jou te helpen.”
De vrees voor chaos en geweld is groot als straks de doden zijn begraven en de speurtocht naar de laatste vermisten is afgelopen. Beiroet kolkt van woede. Er zijn geen arrestaties verricht noch verontschuldigingen aangeboden vanwege het feit dat de inwoners van de stad zes jaar lang naast een tikkende tijdbom leefden.
Een konvooi van oud-premier Hariri, exponent van de corrupte elite, werd al met stenen bekogeld. Overal op straat scanderen mensen leuzen: „De bevolking eist het einde van het regime!” En: „President Aoun is een terrorist!” De woede is zo groot dat een populaire tv-presentator op Twitter over de autoriteiten schreef: ’Of ze doden ons, of we doden hen.’
Premier Diab heeft een onderzoekscomité in het leven geroepen, met daarin verschillende ministers en de bazen van de veiligheidsdiensten. Binnen een paar dagen moeten zij met een rapport komen waarin de schuldigen worden aangewezen. Niemand heeft echter vertrouwen in de uitkomst. Organisaties als Amnesty en Human Right Watch dringen aan op een onafhankelijk, internationaal onderzoek. Dat deed Macron gisteren ook. Hij sprak van een ’politieke, morele, economische en financiële crisis’ .
Beiroet moet nu te midden van een economische crisis en een pandemie beginnen aan de wederopbouw. Door de verwoesting van de graansilo’s is er nog maar voor een maand graan op voorraad. Niemand gelooft dat het corrupte bewind in staat is die gigantische problemen op te lossen.
Opmerkingen