Kabar Angin op ICM

10897330865?profile=originalKorte berichten

Indische Rijsttafel nu cultureel erfgoed

De Indische Rijsttafel is onlangs toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Op sociale media laten veel mensen zich verbaasd uit, omdat zij van mening zijn dat de Rijsttafel toch niet specifiek Nederlands lijkt. De Rijsttafel is ontstaan in voormalig Nederlands-Indië. Welgestelde Europeanen lieten destijds zoveel mogelijk gerechten tegelijkertijd op tafel serveren, teneinde hun aanzien tentoon te spreiden. Er gaat zelfs een verhaal dat Hotel Des Indes in Batavia (het tegenwoordige Jakarta) minstens 24 bedienden gebruikte om de gerechten in volornaat op te dienen. Hotel des Indes is niet meer en is tegenwoordig een shopping mall: Duta Merlin. Op de website van Immaterieel Erfgoed staat te lezen dat het begrip Rijsttafel voor het eerst werd gebruikt aan het begin van de negentiende eeuw. De van oorsprong Indonesische gerechten waren speciaal aangepast aan de Nederlandse smaak. Na de grote repatriëring na de Tweede Wereldoorlog, werd de Rijsttafel een traditie en een icoon voor de Indische Nederlanders en daarmee tevens een symbool voor de culturele identiteit van allen die Nederlands-Indië tot hun roots rekenden en hen die zich hiermee verwant voelden en nog voelen. Sindsdien zijn er wereldwijd over bijna geen enkele keuken zoveel kookboeken verschenen. Dus: een Indische Rijsttafel en toch ook zo Nederlands.

Reuzenaronskelk (3,75 m) bloeit weer

In de botanische tuin van Cibodas, West-Java, staat de bijzondere reuzenaronskelk - Amorphophallus titanum – in  bloei. De plant heeft

 Foto: Kebun Raya Cibodas

een lengte van 3,75 meter en is daarmee de langste reuzen-aronskelk ooit in Indonesië.  Bezoekers kunnen de plant, na de bloei, ongeveer een week lang bewonderen. Daarna sterft de bloem af.  De reuzenaronskelk, waarvan de knol oorspronkelijk  uit West-Sumatra komt, kwam maandagavond 7 maart 2016 tot bloei. De knol is in 2000 mee-genomen naar de botanische tuin van Cibodas. De eerste keer dat de plant daar in bloei stond was in 2003. De plant had toen een lengte van 2,7 meter. De tweede keer dat de reuzen-aronskelk tot bloei kwam, was in 2007 met een lengte van 3,17 meter. Vier jaar later stond de plant opnieuw in bloei en had toen een lengte 3,2 meter. Eerder dit jaar kwam in de botanische tuin van Cibodas een andere reuzenaronskelk tot bloei. De kolf van de plant brak een paar dagen na de bloei af (Ctrl + Click) doordat een bezoeker enkele dagen voordat de plant tot bloei kwam een steen naar de reuzenaronskelk gooide. De steen bleef vastzitten in de plant waardoor de bloei werd verstoord. De planten worden nu beschermd met netten om her-haling van soortgelijke incidenten te voorkomen. De Amorphophallus titanum werd in 1878 ontdekt door de Italiaanse botanicus Odoardo Beccari. Hij vond de plant in Lembah Anai, West-Sumatra. 

9 Balinese dansen als werelderfgoed erkend door UNESCO

Negen traditionele dansen uit Bali zijn begin maart opgenomen in de representatieve lijft van het Immateriële Erfgoed van de Verenigde Naties (UNESCO). Dit meldt ‘The Jakarta Globe’. De dansen die op de UNESCO-lijst staan van Immaterieel Wereld-erfgoed zijn de volgende: Tari Barong Ket, Tari Joged Bumbung, Tari Legong Keraton, Drama Tari Wayang Wong, Drama Tari Gambuh, Topeng Sidhakarya, Tari Baris Upacara, Tari Sanghyang Dedari en Tari Rejang. In een verklaring zegt de UNESCO dat de dansen zijn onderverdeeld in drie categorieën: Religieus, Semi-Religieus en Entertaining. Verder staat in de verklaring, dat de dansen traditioneel begeleid worden door de Gamelan en de dansers en dansen een solide culturele identiteit bieden, die als zodanig het culturele erfgoed van een volk aan het nageslacht nalaat.

Dialoog Conferentie Nederland-Japan-Indonesië

Op zaterdag 4 juni 2016 zal de 19e Dialoog Conferentie gehouden worden in het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten). Het thema van deze conferentie zal gericht zijn op de krijgsgevangen-kampen in Japan, met in het programma aandacht voor de onthulling van een bijzonder gedenkteken. De conferentie is een uitgelezen gelegenheid om elkaar  te  ontmoeten  voor  een dialoog over een gezamenlijk ervaren stuk geschiedenis. Deze geschiedenis mag niet vergeten worden en de dialoog is er dan ook op gericht om met elkaar verder te willen. Er zal voldoende aandacht zijn voor de levens-ervaringen van mensen die deze geschiedenis hebben meegemaakt en daarnaast wil men  stilstaan bij de actuele ontwikkelingen in Japan. De locatie Utrecht is gekozen vanwege de centrale ligging in Nederland. Nadere informatie over het programma op een later tijdstip. 19e Dialoog Conferentie in het UCK, Domplein 4, 3512 JC Utrecht. Ontvangst 9.45 uur en einde ca. 7.00 uur. Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden via mail: dialoognji16@gmail.com

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives