De Java Post en de maand van de geschiedenis
|
De maand oktober heet sinds enkele jaren ‘de maand van de geschiedenis’, aldus een project van Openluchtmuseum, Rijksmuseum en het Vfonds, en gesteund door enkele tientallen ‘partnerorganisaties’. Een goedbedoeld initiatief, waar de Java Post echter niet aan mee doet. Zelfs als ze me het zouden vragen, zou ik waarschijnlijk nee zeggen. Waarom niet? Omdat ik me er helemaal niks bij voor kan stellen. Omdat geschiedenis iets is wat er altijd is, iedere dag, iedere week en iedere maand. En omdat het benoemen van een willekeurige maand tot ‘de maand van de geschiedenis’ onbedoeld tot de veronderstelling leidt dat de voorafgaande en de volgende maanden minder geschiedenis hebben opgeleverd. Wat natuurlijk onzin is. Bij augustus denk ik aan Indië, bij september aan Polen, bij oktober aan Rusland, bij november aan New York en de verjaardag van mijn dochter, en bij december aan het Nieuwe Testament. Geschiedenis is niet alleen wat wás, maar ook wat ís.
|
Stukjes schrijven en publiceren over Nederlands-Indië is daarom eenvoudig en moeilijk tegelijkertijd. Eenvoudig omdat het aantal onderwerpen dat aandacht verdient ongelimiteerd is, moeilijk omdat het tijd kost en keuzes moeten worden gemaakt. Dat laatste lijkt me dit jaar iets moeilijker te vallen dan andere jaren. Waarom? Omdat er in de landelijke media veel aandacht wordt geschonken aan het geweld gepleegd door Nederlandse militairen in de periode 1946-1950. Omdat het nieuwsitems zijn publiceer ik deze artikelen in de Java Post, maar, om eerlijk te zijn, soms met twijfels omdat de nieuwswaarde steeds geringer wordt. Bij de zoveelste ontdekking van foto´s van executies kan immers niet meer gesproken worden van een toegevoegde waarde, en is publicatie van dat `nieuws´ misschien wel contraproductief omdat de inhoud van de Java Post daardoor te eenzijdig wordt. Ik probeer dat te voorkomen door toch zoveel mogelijk een mix van verschillende artikelen te publiceren.
Jubileum
Hoe dan ook, en ik zeg het met gepaste trots: het resultaat mag er zijn. De Java Post bestaat inmiddels vijf jaar. Op 18 oktober 2010 (de tijd vliegt!) ging ik met ‘Bevrijding en Merdeka in Depok’ als eerste artikel online, onzeker over wat het zou brengen. Inmiddels zijn we meer dan 500 artikelen verder, en is de Java Post uitgegroeid tot een soort kennisbank van alles wat met Nederlands-Indië te maken heeft. En ja, misschien, in zekere zin, is oktober dan tóch de maand van de geschiedenis.
Om het vol te houden heb ik niet zo veel nodig. Af en toe een positieve reactie en een donatie van lezers houdt me wel gaande. De vorige keer vroeg ik u om een financiële bijdrage. Ik dank van harte degenen die daaraan gevolg hebben gegeven. Mogelijk dat sommigen van u het vergeten zijn, reden waarom ik de vrijheid neem u nog een keer hieraan te herinneren. Uw bijdragen zijn bijzonder welkom! Mijn bankgegevens vindt u HIER.
Ter herinnering aan de geschiedenis van de geschiedenis, dit keer een verwijzing naar enkele andere artikelen van de Java Post uit het eerste jaar. Artikelen die ik met plezier heb geschreven en die u mogelijk nog niet onder ogen zijn gekomen:
Wat niet waard is twee maal te worden gelezen, hoeft helemaal niet te worden gelezen
(F. Rückert, Vierzeilen)
Bert Immerzeel
|
|
|
Binnenkort in de
- De uitbarsting van de Krakatau
- Molukse oorlogsslachtoffers
- Een slachtoffer werd dader
|
Bij de foto:
HBS Buitenzorg, Jalan Tjikeumeuh
|
|
|
Opmerkingen