Indonesische propaganda in 1945 Proefschrift historicus Anda Zara Door: Meindert van der Kaaij

Indonesische propaganda in 1945 Proefschrift historicus Anda Zara       Door:  Meindert van der Kaaij

 

Indonesische revolutionaire groepen riepen op tot geweld tegen Nederlanders en andere buitenlanders. Politiek leiders als Sukarno en Hatta hadden er nauwelijks greep op, blijkt uit onderzoek.

Direct na het uitroepen van de Indonesische republiek op 17 augustus 1945 verscheen op muren en bomen in straten en op marktpleinen een groot aantal pamfletten en plakkaten waarin burgers werden aangemoedigd  om geweld te plegen tegen Nederlanders, Indo's, Chinezen en Ambonezen. De historicus Anda   Zara promoveerde deze week op onderzoek naar de Indonesische propaganda in de oorlog tussen dat land en Nederland.

De golf van geweld tegen buitenlanders in de 1945 en 1946 staat bekend als de Bersiap.

Over de oorzaken van deze massale aanvallen door jonge revolutionairen is nog weinig bekend. Van Indonesische zijde is dit facet van de oorlog nagenoeg genegeerd.

Britse tanks in de straten van Batavia (Jakarta) 1945. Op de tram een oproep om onafhanke-lijkheid. Foto: NIOD

Onbekend is bijvoorbeeld het aantal slachtoffers dat hierdoor viel. De gematigde schattingen komen uit op rond de vijfduizend doden, maar de Amerikaanse Indonesiëkenner William Frederick noemde in deze krant het aantal van 35.000.

Effectieve propaganda

Zara laat in zijn proefschrift zien dat het bij de propaganda in de beginjaren van de republiek  volkomen ontbrak aan centrale sturing. Het waren losse groepjes van dagbladjournalisten en radio-mensen die bijna op eigen houtje publicaties opzetten. De jonge republiek had groot gebrek aan geld  en  faciliteiten,  doordat  het land na de bezetting en capitulatie

van Japan in een politieke en economische chaos verkeerde. Politieke leiders als Soekarno en Hatta slaagden er nauwelijks in om hun boodschap uit te dragen.

Ondanks het bijna ontbreken van coördinatie slaagden de jongeren erin om een effectieve propaganda te voeren, zo zegt Zara.

"Ze kregen het voor elkaar om een land dat diep verdeeld was   in etnische bevolkingsgroepen, enthousiast te maken voor een zware onafhankelijkheidsstrijd."

Dit is in strijd met heel veel studies over propaganda die stellen dat het succes staat of valt met het hebben van een centrale controle over de communicatie-middelen.
In de schotschriften die overal werden verspreid, wezen de schrijvers het publiek erop hoe Nederlanders al eeuwen lang     het Indonesische volk schandalig behandelden. Zij stelden de koloniale macht verantwoordelijk voor moorden, diefstal en brand-stichting. "In de stukken werden de Nederlanders neergezet als  'gangsters' en als 'dieven'. De conclusie was vaak dat je hen moest aanvallen, anders zouden zij het bij jou doen", zegt Zara.

Tegen Nederland gerichte cartoons en leuzen op Java. Foto: Archief Nederlands Instituut voor Militaire Historie.  

 

Materiële steun

Tevens was het opvallend dat juist de autoriteiten, in zoverre daar sprake van was, hun best deden om hun burgers van die gewelddadige acties af te houden. Ondanks alles wilden zij de banden met Nederland zo goed mogelijk houden. Zara: "Maar ook Chinese immigranten waren slachtoffer van het geweld en men vreesde de reactie van de Chinese overheid. Juist uit China hoopte  de politieke leiding de nodige materiële steun te krijgen."

Een van de boodschappen die zij met enig succes naar voren brachten was dat zij geen collaborateurs van de voormalige Japanse bezettingsmacht waren. "Zij bestreden daarmee de Nederlandse propaganda die stelde dat revolutionairen hand-langers van de Japanners waren. Zij stelden hun eigen beeld daarvoor in de plaats en dat was dat zij al tientallen jaren pogingen deden om onder het juk van de slechte Nederlanders uit te komen."

Heel veel propaganda van de revolutionairen was gericht op het buitenland. Vooral in de Arabische wereld waren de Indonesische studenten succesvol: door hun islamitische achtergrond waren de studenten in staat om in het Arabisch te communiceren.

Bron: Dagblad Trouw

________________________________________________________________

Commentaar ICM Editor,

 

Ik heb mij verbaasd als bersiap-kind dat dit soort zaken nimmer in de openbaarheid is gebracht door de betaalde Omroepen en Media door  de Nederlandse Staat, kennelijk.

Ik ben 1 van de levende getuige hiervan, hoe erg de bersiap was, je kon nergens een stap alleen zetten; Hoe vaak werden onze huizen en auto's besmeurd met leuzen door de bevolking met "Usir Belanda Andjijng"  vertaald "" Weg met die Hollandse honden”.  Na de zoveelste keer werd het huis opnieuw gewit, en de auto's moesten in sommige gevallen worden overgespoten, en als kind sloeg het weer als een bom in. Tegelijkertijd wilde Nederlandse regering ons niet toelaten, burgers met een Nederlands paspoort.

 

Het was Soekarno die het probleem van die 500.000 Indische Nederlanders op zijn bord kreeg, want de bevolking wilde deze groep letterijk elimineren (ruim 30.000 zijn vermoord, u leest het goed) , wat ook is gebeurd. Soekarno weer heeft 689 miljoen oude guldens betaald om deze groep te compenseren, tot op heden heeft Mark Rutte het geld nog steeds niet betaald aan de gedupeerden die daar hun bezittingen hebben verloren, naast dat ze alles zelf hebben moeten betalen; Overtocht, verblijf in het pension en herinrichtingskosten. Deze groep is ook uitgesloten van de WMO (Wet Materiële Oorlogsschade) die NL -burgers wel hebben gekregen uit Marshallhulp, 7 miljard. Dus dicreminatie en de mensenrechten zijn hiermee geschaad.

 

Van die 500.000 werden 149.000 niet toegelaten door Nederland waar Soekarno geen raad mee wist (de vergeten groep stateloos) , want de dreiging van de bevolking speelde nog steeds. Hoe kun je 18.000 eilanden met toen 170 miljoen mensen aansturen als de bevolking  300 jaren werden onderdrukt, verkracht en het land werd leeggeroofd door Nederland, Dagblad Trouw ?

Mark, als historicus om te smullen van zo geroemde VOC - Model ook weer door politicus Jan Peter Balkenende, en kan zo de geschiedenis en de rol van de aanluitende Kabinetten speelden om alles onder het tapijt te vegen van een hele bevolkingsgroep.

 

Mark Rutte;

ICM Editor is geen IP of andere Indische organisatie maar een media, en deze heeft de plicht  om alles te onderzoeken, en  ook de andere partij te informeren, het land waar de oorlogsmisdaden plaatsvond! Heeft persoonlijk de boodschap aan de president van de Republiek Indonesie overgebracht de mistoestanden in het zogenaamde beschaafde Nederland, hoe deze geoep van 341.000 door de NL staat 70 jaren achtereen is behandeld  waar sprake is dat de mensenrechten zijn geschaad en discriminatie tegen over de eigen burgers.  Niet alleen de WMO maar naast dat Nederland het geratificeerde Traktaat Verdrag van Wassenaar na 50 jaren niet is na gekomen.

 

De gedupeerden wachten nog steeds op hun geld!

Mark, die onderzoeken zijn allemaal flauwe kul, zoveel onderzoeken, zoveel rapporten, en zoveel commissies in het verleden die allemaal in de prullenbak zijn beland.

Mark erken nu eens dat NL goed fout zat tegen Indonesie en wat Nederland zijn eigen Nederlandse Indische Burgers heeft aangedaan, dan ga je als eerste Minister President de geschiedenis in, en het komt alleen ten goede van de handelsverdragen met Rep. Indonesie, daar ligt de economische toekomst van Nederland, kijk voor uit, en niet terug

 

Hoe zo meevallers Mark Rutte ?

Betaal eerst je oude schulden van 50 jaar terug aan de 60.000 gedupeerden die hier nog steeds op wachten

___________________________

ICM 4.12.16

 

Weergaven: 191

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 13 Oktober 2019 op 11.30

122

Reactie van Johanna Muth op 5 December 2016 op 10.19

Dit proefschrift van Anda Zara weerspiegelt een belangrijk stuk geschiedenis uit de verschrikkelijke Barsiap periode en het vervolg...het is bondig samengevat en weergegeven door Meindert van der Kaaij...maar met een heel duidelijke boodschap..die door het commentaar van F.Schwab ( editor ICM ) op perfecte en respectvolle wijze wordt aangevuld...het is tijd dat de Nederlandse regering de oogkleppen eindelijk af doet..en hun verplichtingen na komen.. zodat dit hoofdstuk nu na inmiddels meer dan 70 jaar .RECHTMATIG kan worden afgesloten !!  

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden