Indonesische exportstop op cruciaal erts jaagt schrik aan

Nikkel maakt batterij stekkerauto’s prijziger

Indonesische exportstop op cruciaal erts jaagt schrik aan

door 

AMSTERDAM Batterijauto’s worden duurder. Indonesië legt als de grootste leverancier van nikkel voor deze batterijen zijn export lam. Producenten zijn bezorgd: het schaarse metaal als kern van de volgende generaties elektrische auto’s wordt stilaan schreeuwend duur.

In kil Londen is de onzekerheid dinsdag na de exportstop op de drukke London Metal Exchange (LME) voelbaar bij honderden, wereldwijd ingevlogen handelaren en analisten. „Dit verrast. Dat Indonesië haar export verder kon beperken wisten handelaren, maar berichten van een eerdere stop op de uitvoer komen toch onverwacht”, zegt analist Casper Burgering van ABN Amro bij de LME-beurs.

Dezer dagen krijgen de specialisten hier in Londen inzicht in de beschikbaarheid en vraag naar verwerkte metalen en grondstoffen voor de batterijrevolutie.

De zogeheten elektrificatie van auto’s maar ook huishoudens en bedrijven neemt een vlucht. Nikkel, gebruikt in batterijauto’s en als beschermlaag voor staal, is daarbij een favoriet onder beleggers terwijl basismetalen dit jaar vooral verliezen.

Burgering: „Voor nikkel zijn maar enkele producenten. Dat de prijs niet heel snel nog verder stijgt, komt nu alleen door de handelsoorlog: de Chinese verkoop van elektrische auto’s is gestokt. Als die verkopen straks weer aantrekken, zal nikkel in prijs fors moeten stijgen.” Bij de LME zijn wel voorraden aangeboden.

Sinds januari noteert een futurecontract voor nikkel daarom al 60% winst op de London Metal Exchange. Ruim 11.700 kilometer verderop, in Jakarta, meldde de Indonesische overheid in september een eerste exportbeperking. Dat effect ijlde pijlsnel door tot op de koersenborden van de LME-beurs, het hart van de Europese metaalhandel. Nikkel steeg naar het hoogste punt in vijf jaar tijd.

Als dergelijke prijsstijgingen doorzetten, gaan Europese consumenten onvermijdelijk extra betalen voor hun stekkerauto, aldus analisten.

De krapte in Indonesië zou Filipijnse concurrenten ertoe kunnen bewegen snel extra te laten produceren. Hun overheid heeft de vervuilende mijnbouwers echter aan de ketting gelegd, drie mijnen gingen tijdelijk dicht. De Filipijnen kunnen het exportgat van Indonesië echter nooit dichten, aldus ABN Amro.

„Van alle metalen voor de batterijauto zijn lithium en kobalt relatief goed te verkrijgen. Voor beleggers is nikkel veel interessanter vanwege de naderende schaarste”, zegt Nick Stansbury, hoofd Commodity Research van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management, met €1100 miljard aan beheerd vermogen.

„De groeiende elektrificatie van auto’s maar ook van huishoudens, zal tot een enorme vervanging van metalen leiden”, berekende hij. Daarbij wordt koper het belangrijkste metaal. „Maar nikkel heeft als voordeel dat die kostencurve langzaam stijgt, zonder trapsgewijze schokken zoals bij lithium. Dat is voor beleggers ideaal: je kunt daar als pensioenfonds je toekomstige inkomsten goed op afstemmen.”

Typerend voor het toegenomen belang van batterijauto’s, noemen analisten dat de jonge producent Tesla in Londen is toegelaten tot het adviescomité dat over lithiumprijs voor de LME’s gaat.

Weergaven: 18

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden