Indonesiëzaal in Museum Volkenkunde

10897264293?profile=originalIndonesiëzaal in Museum Volkenkunde

Na ruim een jaar gesloten te zijn geweest in verband met renovatie en onderhoudswerkzaamheden, is nu de schitterende Indonesiëzaal in het Leidse Museum voor Volkenkunde al weer een half jaar open voor publiek.

De helft van de zaal is geheel vernieuwd met als pronkstuk de centrale plaatsing van zes zeer indrukwekkende stenen beelden uit de Hindoe-Boeddhistische tempel van Singosari op Oost Java. Deze beelden stammen uit de 13eeeuw. Ook nieuw is een bijzondere collectie poppen die in 1893 speciaal voor Koningin Wilhelmina in Indonesië werden gemaakt. Verder is er ook meer aandacht voor de Indonesiërs zelf, die in grote wandvullende projecties spectaculair in beeld worden gebracht. De zes beelden zijn ware blikvangers en zijn gemaakt van vulkanische steen. Ze behoren tot de mooiste beelden op het gebied van de Indonesische klassieke cultuur. Van het zestal springt Ganesha er het meeste uit. De blik van de toeschouwer wordt getrokken naar deze indrukwekkende godheid met zijn olifantskop, zittend op een kussen van schedels. In een nauwe samenwerking met het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta wordt op het ogenblik een interactief multimedia programma ontwikkeld, waarin de Tempel op Java en de beelden in Leiden virtueel worden verenigd.

 

De poppen van wijlen Koningin Wilhelmina, die na haar overlijden aan het Museum Volkenkunde geschonken zijn, vertegenwoordigen de diverse Indonesische bevolkingsgroepen, die eind 19eeeuw onder Nederlands gezag stonden. Ze vormen hierdoor een uniek historisch document. In de kleding die tot in de kleinste details is uitgewerkt, wordt de identiteit van de drager uitgedrukt. Hierdoor worden onder andere de invloeden van de Islam en het Christendom getoond. Twee grote vitrines vormen een ware schatkamer  van  gouden  sieraden  en rituele voorwerpen, alsmede een verzameling krissen die rijkelijk met goud  zijn  ingelegd.  Voorbeelden  van verfijnde Indonesische hofkunst. De oudste gouden kris, daterend uit de 17eeeuw,  was vroeger eigendom  van Stadhouder Willem IV. Ook ringen, colliers en broches met prachtige edelstenen uit de befaamde Lombok-schat zijn er nu te bewonderen. Het stichtingsjaar 1937 maakt het tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert nu meer dan 240.000 voorwerpen en ruim 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de gehele wereld. De vele internationale

samenwerkingen en toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, maken het Museum tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op het gebied van mondiale culturen.  Overigens bestaat het Museum voor Volkenkunde 175 jaar. Het Museum is een bezoek zeker waard. Het adres is: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden, Tel: 071-5168800. www.volkenkunde.nl.

De poppen van Koningin Wilhelmina.

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives