Indonesië overweegt einde aan doodstraf na 'golf van executies'

 Indonesië overweegt einde aan doodstraf na 'golf van executies'

NOS GISTEREN, 10:05

Indonesië overweegt te stoppen met de doodstraf. Dat heeft president Joko Widodo openlijk gezegd. "Eerst wist hij niet hoe gauw hij moest beginnen met het executeren van ter dood veroordeelden", zegt correspondent Michel Maas. "Het is een heel andere toon die hij nu aanslaat."

Maas vindt het lastig te zeggen hoe realistisch de uitspraak van de president is, of wat de gevolgen zijn. Widodo heeft namelijk eenmaal eerder voorzichtig gesuggereerd een einde te willen maken aan de doodstraf, legt de correspondent in het NOS Radio 1 Journaal uit. 

Eerst zien dan geloven, is de houding van mensenrechtenorganisaties volgens Maas. "Die man die zegt maar wat, zegt bijvoorbeeld Human Rights Watch. Hij heeft het toen eens gezegd en er is vervolgens niets veranderd."


President Joko Widodo in JakartaAFP

Widodo werd in 2014 president. Sindsdien zijn tientallen ter dood veroordeelden gefusilleerd. "Het was echt een golf van executies", zegt Maas. De Nederlander Ang Kiem Soei was een van geëxecuteerden. Hij was veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc. De Nederlander hield vol onschuldig te zijn.

Toch heeft Maas het vermoeden dat er achter de schermen wel degelijk iets is veranderd. Zo is de doodstraf sinds juli vorig jaar niet meer uitgevoerd. "Er waren toen vier mensen geëxecuteerd, maar daarna gebeurde er iets vreemds: ze stopten ermee."

De overige tien ter dood veroordeelden moesten terug naar hun cel. Over hun executie werd niet meer gesproken. "Het zou dus kunnen dat er stiekem al een moratorium (opschorting van de doodstraf) is", zegt Maas.

Jokowi wilde zich niet de les laten lezen en liet de executies expres wel doorgaan.

Correspondent Michel Maas

Internationale druk over de executies (van voornamelijk drugscriminelen) heeft daar volgens hem weinig aan bijgedragen. Sterker nog: het werkte juist averechts. "Jokowi wilde zich niet de les laten lezen en liet de executies expreswel doorgaan. Hoe heviger de kritiek uit het buitenland, hoe harder zijn toon."

Nu lijkt de Indonesische president die toon te matigen. Volgens Maas is dat al een forse ommezwaai. "Het geeft aan dat er in ieder geval wordt nagedacht of de doodstraf de juiste manier van doen is. Mogelijk kan hij er nu zonder gezichtsverlies toch mee ophouden."

ICM  31.3.17

Weergaven: 70

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden