Indonesie - Korte berichten
Bali krijgt op één na grootste standbeeld ter wereld
Een projectontwikkelaar in Bandung heeft een plan om een standbeeld van 126 meter te bouwen op Bali. Het beeld, waarvan het plan op de plank kwam te liggen na de Aziatische financiële crisis van 1998, wordt het op één na grootste standbeeld ter wereld. Alam Sutera Realty stelt 38 miljoen euro ter beschikking om het Garuda Visnu Kencana beeld te gaan bouwen. Het torenhoge beeld wordt gemaakt van 4000 ton koper en verbeeldt de Hindoeïstische God Visnu, die op de rug van een Garuda
Detail van het op Bali geplande standbeeld
(de mythische vogel die het symbool is van Indonesië) door de hemel rijdt. Wanneer alles volgens de plannen verloopt moet het beeld over een jaar of drie af zijn. De projectontwikkelaar
denkt zijn investering terug te verdienen door middel van het nog aan te leggen park er omheen. Het allergrootste standbeeld overigens, staat in China. Het beeldt met zijn 128 meter de Valcorana Boeddha uit en staat in Lushan.
Grootste Boeddhabeeld van Indonesië komt ook in Bali
Momenteel wordt er op Bali hard gewerkt om een gigantisch Boeddhabeeld af te krijgen. Met zijn 25 meter wordt het het hoogste Boeddhabeeld in Indonesië en komt op het terrein van het Empu Astapaka-klooster in Gilimanuk in West-Bali. Als alles volgens plan verloopt wordt het beeld op 6 juni volgend jaar ingewijd.
Het boeddhistische klooster waar de nieuwste toeristische trekpleister van Bali komt, is vernoemd naar een boeddhistische wijze, die in de vijftiende eeuw op verzoek van Koning Dalem Waturenggong een bezoek bracht aan Bali als spiritueel adviseur van de Koning. Het grootste Boeddhabeeld ter wereld is 35 meter hoog en staat op het eiland Macau.
Acht inwoners Riau dagen Indonesische President voor rechter
Acht inwoners van de Sumatraanse stad Riau spannen een civiele procedure aan tegen President Susilo Bambang Yudhoyono aan. Ze stellen hem mede aansprakelijk voor de klimaat-verandering in Indonesië en
de bosbranden in Riau. De inwoners van Riau menen dat de natuurschade heeft geleid tot overstromingen en extreem weer. Hierdoor hebben boeren en vissers grote financiële verliezen geleden. Zo zouden er meer plantenziektes voorkomen op de boerderijen en plantages en is er nog
Op deze satellietfoto - zijn duidelijk de helse vuurzeeën en de rook te zien op Sumatra
nauwelijks goede vis te vangen in de zee. Door de rook, veroorzaakt door de enorme bosbranden, zijn de mensen niet meer in staat om normaal hun werk te doen. President Yudhoyono is overigens niet de enige staatsman die in deze zaak gedaagd wordt. Ook de Minister voor Milieu en de gouverneur van Riau worden verantwoordelijk geacht voor de bosbranden en de daarbij gepaard gaande klimaatveranderingen.
Ziek en gezond in Indië
Met onze Indische wortels hebben wij ons bestaan te danken aan de zorg van de doktoren voor onze Indische of Hollandse voorouders. Zij hebben ook gezorgd voor een goede volksgezondheid, militaire heelkunde en zending/missie-ziekenhuizen. De Werkgroep Medische Geschiedschrijving wil de geneeskunde in het voormalig Nederlands-Indië gaan beschrijven. Het eerste project is het Geneeskundig Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië(tot 1942). Het was geheel in het Nederlands geschreven en daarom kunnen de huidige Indonesische artsen en onderzoekers de geschiedenis van hun vak niet meer bestuderen. Er is nu een initiatief om het tijdschrift toegankelijker te maken. Samen met Indonesische deskundigen van de Indonesische Academie voor Wetenschappen, wil men een Engelstalige bundel samenstellen over de verschillende ziektes, die indertijd in Indië heersten en wat er toen aan gedaan werd. Alle medewerkers aan het project (meestal gepensioneerde artsen) doen dat op basis van vrijwilligheid en specialisme. Tevens hoopt men in Indonesië een cursus aan te bieden om daar collega’s te trainen in het doen van onderzoek naar de geschiedenis van de geneeskunde in hun land. Helaas haat dat niet zonder kosten.
Foto - Groep inwoners van Cheribon tijdens een uitbraak van malaria in 1917
Indien u dit initiatief sympathiek vindt, bent u uitgenodigd om dit project te steunen. Indien u als particulier dit project steunt met € 30 dan krijgt u een exemplaar van het boek (dat in 2015 uit moet komen) gratis toegestuurd. Organisaties die € 150 of meer doneren ontvangen dan drie exemplaren. Men is vooral geïnteresseerd in de persoonlijke verhalen over ziektes en van artsen in Indië, zowel beschreven als in foto’s of schetsen. Ter ondersteuning is men gaarne bereid om een voordracht over medische zorg in Indië op een bijeenkomst van uw organisatie te houden. Hoopgevend is in ieder geval dat momenteel hard gewerkt wordt aan de bestrijding van onder andere lepra, tuberculose, aids. Malaria en dengue door een intensieve samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische artsen en onderzoekers. Uw bijdrage kunt u storten op ING nr. 125774 van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde, onder vermelding van “Geneeskundig Tijdschrift”.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Dr. J.P. Verhave, woordvoerder van de Werkgroep Geschiedenis van NVTG/ project Medische Geschiedschrijving. Adres: De Zoom 4, 6581 DZ Malden. E-mail:jpverhave@hotmail.com.
Opmerkingen