Telegraaf 15/1-2016 door Annelie Langerak

De bloedige aanslag in Jakarta, waarbij zeker zeven mensen zijn omgekomen, is het werk van Islamitische Staat. De terreurgroep verklaarde dat het doelwit van de aanval, de grootste in Indonesië sinds de aanval op Bali in 2002, „een bijeenkomst van de alliantie van kruisvaarders” was.

Steeds meer veiligheidsexperts in Zuidoost-Azië waarschuwden de afgelopen tijd dat de regio een van de volgende doelen van de terreurorganisatie zou zijn.

In november gingen in Indonesië de alarmbellen al af na het verschijnen van een video met een oproep om de politie en andere doelen in het land aan te vallen. Op luchthavens en bij politiebureaus, ambassades, winkelcentra en kerken werden de veiligheidsmaatregelen drastisch verscherpt. Rond Kerstmis en de jaarwisseling waren er 150.000 extra agenten op de been.

Het filmpje was vermoedelijk afkomstig van de East Indonesia Mujahidin, een groep geleid door Abu Wardah Santoso, de meest gezochte terrorist van Indonesië. Hij eiste eerder al de verantwoordelijkheid op voor de moord op enkele politieagenten en heeft trouw gezworen aan IS.

Ook Maleisië siddert na bijna honderd arrestaties afgelopen jaar van Maleisiërs die volgens de politie banden hebben met IS. Onder hen zijn zes militairen en twee leden van de luchtmacht. „Er zijn duidelijke aanwijzingen dat zij betrokken waren bij het werven van jihadstrijders en wapens probeerden te bemachtigen voor een aanslag in ons land”, verklaarde politiechef Khalid Abu Bakar.

Het is geen geheim dat IS de ambitie heeft om wereldwijd toe te slaan. Abubakr al-Baghdadi, de leider van de terreurgroep, heeft verschillende keren gezegd dat hij zijn kalifaat wil uitbreiden en roept sympathisanten op tot gewelddadige actie, waar ter wereld ze ook zijn.

In juli vorig jaar verwees Al-Baghdadi specifiek naar wat hij noemt de onderdrukking van moslims in Indonesië en de Filipijnen, naast een aantal andere landen. Hij zwoer wraak te zullen nemen.

Niet lang daarna ontdekten inlichtingendiensten een Aziatische eenheid van Bahasa-sprekende radicalen die aan de zijde van IS vecht in Syrië en Irak. De groep, Katibah Nusantara, is in enkele maanden tijd gegroeid tot zeker 450 man.

Volgens de Konrad Adenauer Foundation hebben inmiddels 26 terreurgroepen uit Indonesië, Maleisië en de Filipijnen hun steun verleend aan IS. Daaronder zijn ook de moslimseparatisten van Abu Sayyaf, die regelmatig toeristen en andere buitenlanders ontvoeren in de Filipijnen.

Meer dan duizend jihadi’s zouden zijn vertrokken naar Irak en Syrië, onder wie zeker achthonderd uit Indonesië. „En nog veel meer strijders uit Zuidoost-Azië worden bijna wekelijks gearresteerd terwijl zij terugkeren of proberen naar het territorium van IS af te reizen”, aldus Hernan Longo, anti-terreuradviseur van de UNODC.

Nederlander

De 48-jarige Nederlander Johan Kieft vecht voor zijn leven aan de zware verwondingen die hij opliep bij de terreuraanslag. Kieft werd zeer zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Kieft, getrouwd en vader van vier kinderen, is een „vermaard expert in bosbouw en ecosystemenmanagement”, aldus zijn werkgever United Nations Environment Programme in Jakarta.

De Nederlandse VN-medewerker, afkomstig uit Sint Pancras, zou zijn neergeschoten in koffiezaak Starbucks waar de aanslag plaatshad. Kieft verhuisde zeventien jaar geleden naar Indonesië. Volgens collega’s overwoog hij juist terug te keren naar Nederland.

Weergaven: 84

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden