Indo Rock ons cultureel paradepaardje? (15) door: Albert van Prehn

Indo Rock ons cultureel paradepaardje? (15)  door:  Albert van Prehn

 

De “Indo music scene” bestaat eigenlijk al sinds de jaren 30 en misschien nog wel veel eerder daarvoor. De komst van de vele westerse nationaliteiten in het voormalige Nederlands Indië was tevens de komst van de vele muziek culturen en aangezien de toenmalige westerse elite hun eigen wereldje hadden gecreëerd waar de inlandse bevolking apart van werd gehouden, bleef de muziek die men van huis uit meenam alleen bestemd voor de besloten kring.

Wat had dat later voor betekenis voor de generaties die zijn ontstaan uit westerse en inlandse ouders, de gemengd-bloedigen,  de latere Indo’s? Deze werden westers opgevoed zoals de westerse ouder het wilde, want zijn gezag was van invloed in het doen en laten van het gezin en alles wat inlands was, hoorde bij een andere wereld.

De Indo zelf is ontstaan uit twee of meerdere culturen had geen keuze en werd meegesleept door de geschiedenis in de richting van de westerse cultuur. Ook de muziek was daar een deel van in de toenmalige society van de bezettende macht. Men had op de sociëteiten concerten en muziek-dansavonden met live muziek, er speelden orkesten en het was later ook zo dat men thuis feestjes had met live muziek.

Het leven in Nederlands-Indië liep parallel met die van Nederland; alleen was het veel aangenamer toeven in de hogere kringen in Indië dan het gewone leven in Nederland. De Nederlanders die daar leefden hadden voor op hun broeders en zusters in het thuis land dat ze daar tot de bezettende macht hoorden en zich dus een veel hogere sociale status konden veroorloven. Het leven als koloniaal had daar meer sociale status dan in het moederland.    De muziek werd belangrijk in de kringen van de Indo’s en de invloed van de westerse muziek was heel belangrijk in die ontwikkeling. Dat is de inleiding tot hetgeen waar we deze keer over gaan hebben.

Met mijn uitlatingen over de INDO ROCK in ons land en voornamelijk de benaming van de muziek die wij hier schijnbaar op een bijzondere manier plegen te maken, heb ik vele tegen mij in het harnas gejaagd. Het feit dat men onze muziekstijl de benaming Indo Rock heeft gegeven is in mijn ogen onterecht, niet omdat het een denigrerend gevoel geeft maar veel meer, omdat men bij het onderzoek zich niet heeft laten leiden door naar de geschiedenis te gaan kijken van de Indische muzikanten en daarmee ook de geschiedenis van ons Nederlands Indische mensen.

Men heeft gewoon aangenomen dat de Indische gemeenschap pas in Nederland is begonnen met het muziek maken en men heeft gewoon niet willen kijken naar de geschiedenis, vooral de muziek geschiedenis van de Indo’s die al in Indonesië tijden lang bezig waren met muziek maken en die muziek gewoon met hun komst hebben meegenomen naar Nederland.

Het is weer het zoveelste bewijs dat men hier geen enkele interesse toont en getoond heeft voor het leven van Nederlandse burgers in de voormalige kolonie. De onwetendheid is niet alleen een kwestie van verzwijging in de geschiedenisboeken, maar ook een soort minachting voor alles wat daarvandaan komt. Men kon en kan niet accepteren dat in dat koloniale gebied de levens-standaard vele malen hoger lag voor de gemiddelde Nederlander en Indo dan hier. Dat is ook zo op gebied van de muziekcultuur.

Met de gedachte dat de Indo’s hier hun kansen kregen om muziek te maken heeft men het de benaming Indo Rock gegeven. Volkomen misplaatst, want dezelfde muziek werd in de kolonie al jaren voordat een Indo zich hier in Nederland heeft gevestigd, gemaakt en toen was het gewoon rock and roll zoals overal elders in de wereld. Maar, we gaan nu over tot de actualiteit. De muziek scene van de Indische gemeenschap is jaren bijna het zelfde gebleven, in grote lijnen kan je wel stellen dat de muziek vanuit het begin tot nu hetzelfde is gebleven en de vele muziek-stromingen hebben beperkt hun invloed gehad op de keuze van het repertoire van de muzikanten.

Kan je stellen dat men achterloopt en niet meeloopt met de moderne zich steeds maar wijzigende stromingen? Neen, de Indische muzikant zal niet gauw metal      of hard rock, punk of wat dan   ook gaan kiezen omdat het niet past bij het karakter van de gemiddelde Indo, die van huis uit is opgevoed met de klanken van melodieuze muziek en vooral de door mij zoveel genoemde Amerikaanse muziek heeft heel veel invloeden gehad. Men is conservatief bezig gebleven.

Dat is de reden dat de Indo muziek zich heeft geïsoleerd is mijn persoonlijke mening, je vindt heel weinig Indo bands op Nederlandse feestjes. Ook zal je  er bijna geen tegenkomen op mega muziek festivals zoals die   in het Nederlandse gebeuren plaatsvinden; ik noem Guus Meeuwis, Borsato en vele anderen die de muziek scene in Nederland een eigen karakter hebben gegeven. Het heeft zich beperkt tot de kumpulans, de pasars en de weinige privé feestjes waarvan er per jaar minder van zijn door de ouderdom en het uitsterven. Als we over 3 a 5 jaar nog wat overhouden van wat er nu is, dan zal het minimaal zijn.

De keuze van en de beïnvloeding van merken voor wat betreft de aanschaf van apparatuur van onze muzikanten. Daar gaan wij de volgende keer over hebben, het is nu tijd voor ontspanning na zoveel persoonlijke informatie.

 

Weergaven: 162

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden