Min. VWS Indische verankering - ICM stelt zich op het standpunt om ook subsidies toe te kennen aan Indische organisaties in het land
Onlangs getoonde filmpje het debat van Martin van Rijn met PP Denk, D66, en PVV heeft veel stof doen opwaaien. Al eerder wilde Editor van ICM aan de bel trekken bij Min. VWS. Net als in 2001 viel de jackpot in Den Haag met resultaat 124 mislukte projecten, is het failliete Indisch Huis slechts topje van de ijsberg. Gemeenschappelijk constatering; overval werden de zakken gevuld voor de dure hobby’s en Min. VWS had er geen enkele invloed op leek het. Ook toen rookte de schoorsteen van ICM flink, er werd met een oor meer gehangen naar het Indisch Platform die elkaar de bal toe spelen. In Den Haag was het feest op zijn hoogst met Zomerfeest, en in het land hadden die twee miljoen Indo’s het nakijken Het kon niet op voor een boek dat nog geschreven moest worden werd ruim 500.000 gulden toegekend, een film ander half miljoen. Totaal ging er 35 miljoen over de Indische tafels.
Het filmpje dat op Facebook werd geplaatst op 14 maart ijl, riep vele reacties op dat het ander half miljoen weer naar de Haagsche hobbyclubs gaan, wegens grote verbouwing dicht, en in het land gaat de dagelijkse Indische verankering gewoon verder; de krant blijft publiceren, de pasars blijven draaien, de muzikanten blijven musiceren; De pasar Colors net achter de rug met 100.000 man; presentatie ICM Jaar Overzicht 2018, in eind maart de pasar malam Eindhoven, naast de andere Indische zaken. Kortom in het land met ruim 1 miljoen van de 2 miljoen genieten van Indisch Welzijn die ruim 50 jaar worden geleverd door private initiatieven.
Als krant heeft ICM de plicht om gehoor te geven aan dit lang slepende Indische Huis, niet in geslaagd is om voor de Indische verankering te zorgen, laat staan die verbinding te leggen met die 2 miljoen Indo’s. Deze rol wordt nadrukkelijk reeds vervuld door de Pasar Malams, artiesten, kunstenaars, muzikanten, producenten, song / tekstwriters, de masuk Sadja;s. Dit allemaal met eigen gelden, en dat dag in dag uit.
ICM, de Indische Internetkrant opgericht in 1999, stelt zich op standpunt de Indische verankering van Martin van Rijn breder dient in te zetten in het hele land voor alle organisaties en initiatieven die ruim 50 jaren draaien voor Het Indisch welzijn, en het uitdragen hiervan, en de verankering van de toenmalige- en de huidige geschiedenis via de digitaliseringen op de Indische webportaals, bladen en boeken, is dagelijkse gebeuren.
ICM is van mening dat de Indische verankering al ruim 50 jaar wordt gerealiseerd door stichtingen, organisatie en onderneming buiten het gebeuren van Den Haag, het mislukte project Het Indisch Huis, dat nu weer leven wordt ingeblazen met anderhalf miljoen Euro, is trekken aan dood Indisch paard. Nu nog heeft ICM last van de sporen van het failliete Indisch huis; o.a. openstaande rekeningen, naast producten die ICM heeft opgenomen in zijn assortiment, is die continuïteit niet meer gewaarborgd en van de daders ontbreekt iedere spoor.
ICM staat op het standpunt dat Min. VWS de jaarlijkse subsidie hiervoor in ander afzonderlijk fonds te stoppen voor een bredere groep die dag in dag uit 50 jaar voor deze verankering zorgde in Nederlandse Indische gemeenschap met een populatie van 2 miljoen voor : De Indische muzikanten, artiesten, kunstenaars, schrijvers, docu makers, Indische Internetkrant, Indische maandbladen, evenementen zoals de pasar malams, koempoelans, en masuk sadja's vervullen reeds deze rol waar nu ruim 1 miljoen van genieten. De volgende stap is om die twee miljoen te benaderen, maar daar zijn andere innovatie instrumenten voor nodig zoals Indische Omroep.
De constatering is dat in de 50 jaar bewezen operationeel te zijn voor het Indisch Welzijn voor meer dan 1 miljoen mensen. Moet niet zo zijn net als Het Gebaar weer zich alleen beperkt tot die organisatie die totaal geen binding hebben met Nederlandse Indische samenleving en voorbehouden is aan de Hagenaars en wederom met een mislukte missie, is deze verspilling van het belastinggeld.
De verbouwing nu van Het Indisch Huis in Den Haag, roepen wederom die vervelende herinneringen op; naar het Indische monument in Scheveningen dat altijd in de steigers bleef, zelfs de ingehuurde krachten door Min. VWS later lukte het niet om het boegbeeld van het Indisch Huis in te richten, fout op fout stapelde zich op, zelf nu anno 2019 zit ICM met voorraad Weduwe van Indie, wie zorgt voor de continuïteit van dit product, dit slecht 1 voorbeeld uit de vele mislukkingen.
Opmerkingen