11-05-2014
Indische hawaiian van Wayland Paradise
Nederland heeft een bijzondere traditie op het gebied van hawaiian muziek en dans. In Nederlands-Indië werd het genre veel beoefend en via deze Indische link waren al in de jaren ’30, met name in Den Haag, hawaiian muziekgroepen actief. Vandaag de dag is deze traditie nog vooral zichtbaar in de dans; Nederlandse groepen als Maeva, Mai’ana, Hawaiian Treasure en Hawaiian Fantasy (met opvallend veel leden met Indische roots) dansen met succes op internationale podia.
WAYLAND PARADISE
Op muzikaal gebied is het daarentegen stiller; de glorietijden van de Royal Hawaiian Minstrels, het wereldberoemde ensemble rond steelgitarist George de Fretes en later zijn broer Peter de Fretes, liggen alweer een tijdje achter ons.
Guus Paat wil dit veranderen. Op de 56e Tong Tong Fair (woensdag 4 juni) debuteert een nieuw ensemble onder zijn leiding, Wayland Paradise, dat de Indische stijl van hawaiian herintroduceert. De band is een eerbetoon aan de meester van de Indische hawaiian, Georges de Fretes. Naast een concert op het Tong-Tong-Podium, interviewt Siem Boon Guus Paat in het Tong-Tong-Theater, waarbij ook muziek gedraaid wordt. ‘s-Avonds geeft Guus een clinic in de Bengkel, waar hij de typische sound van Indische hawaiian laat horen en toelicht.
LAPSTEEL/HAWAIÏAN GITAAR
Wayland Paradise is ontstaan door een toevallige ontmoeting van Guus Paat en Ernst Kraft van Ermel na een concert van Ernst Jansz. Guus speelde op de lapsteel/hawaiïan gitaar een aantal Indische liedjes in de band van deze ex-Doe Maar-icoon.
De naam Wayland Paradise is een verwijzing naar Guus’ leermeester Wayland Kraft van Ermel. Maar eigenlijk is het een eerbetoon aan de eerste generatie Indische Nederlanders die de hawaiian muziek naar Nederland hebben gebracht en alle grote bespelers van de hawaiian gitaar, in het bijzonder Georges de Fretes, die deze muziekstijl zo populair maakte in Nederlands-Indië en die eind jaren ’60 van de vorige eeuw naar Amerika vertrok om daar een carrière op te bouwen.
Deze muziekstijl mag wel de voorloper genoemd worden van alles wat zich heden rock- en popmuziek noemt. Omdat alle leden van de band ook nog in andere formaties spelen, beschouwen zij Wayland Paradise als een muziekproject van vrienden die in hun schaarse vrije tijd graag deze muziekstijl op het podium ten gehore brengen.
DE BAND
Guus Paat, hawaiian steel-gitaar. Was jarenlang lid van het Indisch Muzikanten Collectief, is vaak op pad met Ernst Jansz en Wouter Muller en speelt al sinds zijn jeugd in de formatie Jaya. Ernst Kraft van Ermel, zang, gitaar en ukulele. Speelt ook bij de Cliff & Shadows band en The Red Strats. Jeannette Berlauwt, zang. Lid van de formatie Free Line.
Benny Stevens, gitaar, basgitaar, toetsen en ukelele. Ook lid van de formatie Free Line.
Ernst Makily, basgitaar en ukulele. Lid van Jaya.
- Woensdag 4 juni 2014, 13.00 uur – Tong-Tong-Theater (muzikaal interview)
- Woensdag 4 juni 2014, 15.00 uur – Tong-Tong-Podium (concert)
- Woensdag 4 juni 2014, 19.00 uur – Bengkel (clinic)
Opmerkingen