Indië-herdenking 15 augustus 2014
Bij het Indisch Monument in Den Haag is voor de 26e keer de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. De Japanse overgave op 15 augustus 1945 betekende de bevrijding van Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het Ministerie van Defensie ondersteunde de herdenking onder andere met militairen van 20 Natresbataljon Korps Nationale Reserve, de vaandelwacht van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade en de Marechaussee.
De herdenking werd muzikaal ondersteund door de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso', o.l.v. majoor Tijmen Botma.
De Natresmilitairen van de Alfa- en Delta Compagnie uit Den Haag hebben de taak om de plechtigheid goed te laten verlopen.
Denk daarbij aan het gereed maken van het terrein t.b.v. de herdenking, het plaatsen van 2500 stoelen, plaatsen van afzettingen, de opvang- en begeleiding van genodigden, het luiden van de Indische klok, et cetera.
Het Indisch Monument in Den Haag is ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) van het voormalige Nederlands-Indië.
Zij kwamen om in de strijd, in de kampen of tijdens dwangarbeid. Het is ontworpen door Jaroslawa Dankowa. Op 15 augustus 1988 heeft Koningin Beatrix het monument onthuld. Het monument bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Nederlands-Indië en de tekst “de geest overwint”.
Fotografie: sm Rosanno Sambajon.
Opmerkingen
346
11