In Memoriam Hella Haasse
Oorspronkelijke 1e druk, met een omslagontwerp van: Eppo Doeve
uit onder andere: “Het woud der verwachting”, “Mevrouw Bentinck of Onverenigbaarheid van Karakter” en “Heren van de thee”. Zij schreef essays en lezingen, toneelstukken, maar ook romans in het genre waar ze zelf zo verzot op was, waarin het duivelse, het onverklaarbare en spookachtige een rol speelt, met titels als: “De Meester van de neerdaling”, “De wegen der verbeelding” en “Fenrir”.
Hella Haasse was een klassieke auteur, wiens werk door iedereen gelezen kon worden, zowel door het gewone publiek als door de “literaire elite”. Vrijwel haar gehele oeuvre is vertaald in negentien talen, onder andere het Frans, Duits en Engels. Ze werd algemeen erkend als een van de allergrootste schrijfsters van Nederland, naast auteurs als Harry Mulisch, Gerard Reve en W.F. Hermans. Als enige werden in de loop der jaren drie van haar boeken uitgeroepen als Boekenweekgeschenk De grootste domper die zij te verwerken kreeg, was een uitspraak van Tjalie Robinson, die kritiek uitte bij het verschijnen van “Oeroeg”, met de
woorden: “Hoe kan een kind van ‘totoks’, de bevoorrechte koloniale kaste, iets begrijpen van de vernederingen en vrijheidsdrang van de inlander”. De echo van deze woorden bleef Hella haar leven lang achtervolgen.
Hella Haasse in 2009 in Theater Carré in Amsterdam, tijdens de slotmanifestatie van de landelijke actie: “Nederland leest!” (foto: ANP)
Het werk van Hella Haasse werd bekroond met vele prijzen, onder andere: Constantijn Huygensprijs, P.C. Hooftprijs, Annie Romeinprijs, Dirk Martensprijs. In 2004 ontving ze de prestigieuze “Prijs der Nederlandse Letteren” voor haar hele oeuvre. Verder was ze erelid van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent en van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde in Leiden en had ze twee eredoctoraten in de Letteren, aan de Rijksuniversiteit in Utrecht en de Katholieke Universiteit in Leuven. In 1992 ontving ze uit handen van Koningin Beatrix de Eremedaille in goud voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje. Het Franse ministerie van Cultuur benoemde haar tot Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres en in 2000 tot Officier de la Légion d’Honneur. Hella Haasse is 93 jaar geworden. Wij wensen haar familie en vrienden alle sterkte toe.
Haar uitgever, Querido, meldde dat over enkele maanden een voor het publiek toegankelijk programma georganiseerd zal worden, waarin al haar werk centraal staat.
Opmerkingen