Indonesië bouwt jaarlijks 200.000 woningen op basis van de techniek 3D-betonprinter
10897428486?profile=original
Je huis komt uit de printer

Zelf ontwerpen, klaar in een week en ook nog fors besparen

door 

AMSTERDAM Thuis op de laptop een eigen huis ontwerpen, dat binnen een week door een 3D-printer is gebouwd. Een woning in een paar dagen? Het kan al, zeggen bouwers. „De sky is letterlijk the limit.”

In het Belgische Westerlo werd dinsdag het eerste volledig door een 3D-printer gebouwd huis opgeleverd. De twee verdiepingen tellende woning van 90 vierkante meter en acht meter hoog werd in vijftien dagen laag voor laag gebouwd door een Nederlandse 3D-betonprinter. „Het is wel de ultieme droom dat je zelf een eigen huis kunt tekenen die onze 3D-printer dan op locatie neerzet”, zegt marketingmanager Marco Vonk van printerproducent Weber Beamix. „Het project in Westerlo is om te laten zien dat het kan.”

Snelheid

De Vlaamse woning is de eerste die niet in de fabriek, maar buiten met de 3D-printer van het Nederlandse bedrijf is gebouwd. De tweede verschijnt binnenkort in de Eindhovense Groenplaats Bosrijk, bij het bouwproject Milestone. De besparing zit hem vooral in de snelheid, benadrukt Vonk. „De kosten zijn hetzelfde als met traditionele bouw. Alleen scheelt het 80 procent aan personeel op de bouwplaats en 60 procent in bouwtijd. Dat zijn forse besparingen. En er komen geen onverwachte kosten bij. Wat je hebt bedacht en getekend lever je binnen budget en tijd.”

In Gemert werd vorig jaar al een door de 3D-betonprinter van Weber Beamix gemaakte fietsbrug geopend. In Teugen bouwde een robotarm van concurrent CyBe ondertussen het bedrijfspand De Vergaderfabriek. „Daar hebben we veel van geleerd”, vertelt oprichter Berry Hendriks. „Wij zijn nu met woningcorporaties in gesprek. Nederland heeft een tekort van een miljoen woningen.

In Indonesië leveren wij 3D-betonprinters aan een partner die elk jaar 200.000 woningen bouwt. Als we het daar kunnen, dan kunnen we dat in Nederland ook.”

De hulp van 3D-printers kan de totale bouwkosten van woningen 10 tot 15 procent lager maken, schat Maurice van Sante, bouw- en vastgoedeconoom bij ING. „En hoe meer schaalvoordelen je behaalt, hoe goedkoper het nog kan. Het is ook beter voor het milieu. Er is geen restafval en er staan geen machines op de bouwplaats. Robotisering in de bouw staat nog in de kinderschoenen. Maar er zijn toch al best veel partijen die via automatisering in een paar dagen een woning kunnen neerzetten.”

Van Sante wijst naar de hoge investeringen als reden waarom er nog niet massaal 3D-geprinte woningen uit de grond schieten: „Er gebeurt wel veel. De Nederlandse bouw doet het met 1,2 robots per 10.000 werknemers veel beter dan landen als Japan en China. Maar het is weer een schijntje vergeleken met de industrie, waar 150.000 robots per 10.000 werknemers zijn. In de bouw is het daarbij rennen of stilstaan. Aannemers zijn liever heel erg flexibel om snel af te kunnen schalen als het minder gaat. Dat is een drempel om in automatisering en robotisering te investeren. En dan zijn er de per gemeente wisselende vergunningseisen.”

Dat beaamt Hendriks van CyBe: „Wij laten onze vloeren, muren en dakconstructies onafhankelijk door TNO testen. Dan mag het in principe overal worden neergezet. Maar een bouwvergunning behelst nogal wat. Dat zou met automatisering niet de drie maanden hoeven duren waarin ambtenaren er nu naar kijken. Wij proberen partners aan wie wij onze printers verkopen dan ook te helpen met bijvoorbeeld het maken van een business case. Zij succes; wij succes.”

Vonk van Weber Beamix ziet 3D-printers als een van de oplossingen om de woningbouw in de versnelling te brengen. „Als we in Nederland in tien jaar tijd 800.000 huizen willen bouwen, dan moeten er nog wel wat slagen gemaakt worden. Automatisering kan helpen bij een tekort aan handjes. Er zullen straks grote delen van woningen uit de printer komen, maar niet alles. We leren nog elke dag, over toepassingen, spuitkoppen, software, beton. Deze bouwtechniek wordt nu langzaam volwassen.”

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives