Sommige objecten bevinden zich al lange tijd in de collectie van Stichting Moluks Historisch Museum. Nu dankzij digitalisering de informatie beter ontsloten is, wordt het ook makkelijker om gegevens aan elkaar te koppelen. Dat gebeurde onlangs met deze militaire plunjezak.
De collectiebeheerder van het Museum, Nanneke Wigard, vertelt hoe dat in zijn werk ging.
Voor de bijeenkomst ‘Gekomen vanwege dromen en idealen’, die stichting Moluks Historisch Museum op 20 oktober 2015 organiseerde in Bronbeek, bereidde ik een live versie voor van ‘De Collectie vertelt…’ Eén van de objecten die ik ter plaatse aan het publiek wilde laten zien, was deze plunjezak.
Vanzelfsprekend ga je dan in je collectie op zoek naar meer informatie over de naam die erop staat: H. Tuwanakotta, Nr. 89457. Het nummer betreft een stamboeknummer en niet een legernummer want dat laatste hoort uit 9 cijfers te bestaan. Uit het stamboeknummer valt af te leiden dat deze militair al voor WOII in dienst was. Op de passagierslijst van de Kota Inten (2e reis) vond ik meer gegevens: Sergeant Majoor Instructeur H.
Bladzijde uit een dagboekje
Tuwanakotta, kwam met vrouw, zoontje en 3 pleegzonen naar Nederland. Ook kunnen we daar zien wat zijn leeftijd was.
Het legernummer, 111608001, verbergt namelijk de geboorte-datum: 11 is het jaar 1911, 16 geeft de maand weer maar - en dit moet je weten - je moet er 12
Fragment van de passaagierslijst van de Kota Inten vanaf trekken, dus de 4e maand, en 08 is de dag: 8 april 1911.
Verder speurend, ontdekte ik een mapje met archiefstukken die nog niet geregistreerd waren.
Er zat een briefje in op Japans papier met als afzender H. Tuwanakotta vanaf een Japans adres en ondertekend met de naam Dick. Aha, Dick en H. Tuwanakotta waren dezelfde persoon. Dan hebben we ook een foto van hem! Deze foto van bewoners van woonoord Maashaven, had ik ooit in de rubriek Flashback in Marinjo laten zien met de vraag of iemand wist wie erop stonden. Zo kwamen we aan de volgende beschrijving:
Foto achter: Dick Tuanakotta, zijn vrouw Paulien Tuanakotta-Muskita, en gehurkt: Maartje Muskita (zus van Paulien) en Jopie Muskita, zoon van Maartje.
Doordat de naam verkeerd gespeld was, zonder w, waren tot nu toe de plunjezak en de foto niet met elkaar in verband gebracht. Nu dat is gecorrigeerd, kunnen plunjezak en eigenaar alsnog in één zoekactie gevonden worden. Bron: Moluks Historisch Museum.
ICM 12.12.2015
Opmerkingen
134