Henk Kuiper heeft het volgende geschreven:

12271316065?profile=RESIZE_400x
Ben Vink
 · 
 
Henk Kuiper heeft het volgende geschreven:
 
Identiteit
 
Ik had gisteravond een heel lang audiogesprek met een Indo van 79 jaar die een gelouterd leven leidt aan de Cote d'Azur in Frankrijk. Enige jaren geleden kwam hij in mijn contacten, daar hij interesse had om in Nijmegen te komen wonen. In eerste instantie had ik hem benaderd omdat ik dacht dat hij een vaarbewijs had gezien zijn profielfoto's, echter ontwikkelde zich het gesprek in een breed kader met als basis onze roots naar de ontwikkelingen van de huidige Indo's, identiek en generiek zich verwant voelend aan Wilders en Baudet. Hij is voor het laatst in Indonesië naar ik dacht in 1982 geweest, terwijl ik in mijn geboorteland voor het eerst en voor het laatst in 2004 ben geweest. Amper een weekje omdat een oud-collega en vriend na zijn bankperiode op Java een fabriek was begonnen en ik van vijf landen hier in Europa importcontracten zou kunnen krijgen voor zijn voedingswaren.
 
Maar goed, mijn gespreksvoerder benoemde gisteravond exact het aspect van hygiene aldaar waar hij tegenop keek en specifiek hij zijn contact vermeldde toen van een hooggeplaatste militair en vrijgeleide kreeg met militaire limousines. Mijn respons was dat het absoluut niet mijn land was, gezien het alle kenmerken heeft van een ontwikkelingsland met de grote scheiding tussen arm en rijk, de belabberde hygiene, smakeloos eten en de corruptie. Specifiek heb ik genoemd dat de fabriek van mijn vriend toen stillag vanwege fraude door zijn neef als mede-directeur en het feit dat ik in het openbaar geen door mij gekochte Sumatraanse sigaren van hem mocht roken met zijn opmerking dat men daar een maand voor moest werken met zo'n doos. Maar heel opvallend voor mij de macht van de militairen in het openbaar leven, toen ik midden in het centrum van die stad een peloton commando's in draf zag marcheren.
 
Mijn bewondering en respect geldt met name nu naar tijdsverloop de eerstgeborenen van de tweede generatie waarbij ik de scheidslijn leg zo'n beetje bij 1950, zoals mijn oudste broer en zus die echt de klappen voor mij en mijn jongere broers en zussen hebben opgevangen toen ik op 5- of 6-jarige leeftijd als import pinda hier in 1960 kwam. Maar het neemt niet weg dat ik hen op hun verantwoording wijs naar in lijn der opvolging in rangorde van, door en na mijn ouders en mogelijk dat ik daarin ouderwets ben, maar respect en luisteren naar je oudere naastverwante vind ik belangrijk.
En dan de recente ontwikkelingen met Wilders en Baudet met een contingent aan Indo's die meeheulen. Zelfs nu nog word ik door volgelingen van Wilders racistisch bespot met karikaturen van pinda's!
 
Mijn gespreksvoerder liet zich ontvallen dat hij zich in dat kader wel eens schaamt voor zijn afkomst, nou heb ik speciaal een vriend van mijn oudste broer benoemd die vroeger in de jaren (19)60 bij ons thuis kwam en nu Wilders en Hitler in een bepaalde context vereerd. Wel kampend met ptss en ook nog steeds een minderwaardigheidscomplex als gevolg van gebeurtenissen door de Bersiap periode, maar echt door zulke lieden als hem schaam ik mij diep en van mijn vader zou hij echt een rotschop hebben gekregen!
 
Ik heb mede de strijd aangehaald die nu al 75 jaar duurt om de backpay salarissen en pensioenen tijdens WOII maar vooral het verschil in opvatting in twee kampen met het Traktaat van Wassenaar versus de Indische Kwestie, gewoon waanzin! Of die miljarden vrijkomen betwijfel ik ten zeerste! Maar vooral jammer dat ik die "Indo last" als complex nog zie bij de jongste generatie! Steeds meer echter ben ik mij bewust dat ik het karakter door de rechtlijnige opvoeding van wijlen mijn vader heb en dat ik het verder uitdraag. No mercy, maar rechtvaardigheid als basis!
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives