GEMENGDE GEVOELENS BIJ INDIË-HERDENKING - Het Indisch boek is nog lang niet dicht

GEMENGDE GEVOELENS BIJ INDIË-HERDENKING

Het Indisch boek is nog lang niet dicht

14/8 - 2015 Telegraaf Van onze parlementaire

redactie

Een vergoeding voor de Indische gemeenschap, om het niet door Nederland uitbetalen van loon en soldij gedurende de Japanse bezetting, laat voorlopig op zich wachten. Betrokkenen hadden de hoop dat dit gevoelige dossier voor de Indië-herdenking van morgen beslecht kon worden, maar dat is volgens bronnen aan het Binnenhof niet gelukt.

De herdenking van de Japanse capitulatie in 1945 dreigt daarmee met gemengde gevoelens beleefd te worden, hoewel de regering de plechtigheid vanwege de 70e verjaardag ervan tot het allerhoogste niveau heeft opgeschaald. Zo legt koning Willem-Alexander een krans bij het Indië-monument in Den Haag, ter nagedachtenis aan alle burger- en militaire slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de voormalige kolonie vielen.

Krans

Premier Rutte en staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) leggen eveneens een krans, namens het kabinet. De minister-president zal daarna enkle woorden spreken, waar met bijzondere interesse naar zal worden geluisterd. Leden van de Indische gemeenschap voeren namelijk al jaren moeizame onderhandelingen met verschillende kabinetten over compensatie, erkenning en excuses van de Nederlandse overheid.

Daarbij gaat het om het alsnog betalen van soldij en loon van ambtenaren die tijdens de oorlog geïnterneerd waren in de jappenkampen. Deze zogenoemde ’Indische kwestie’ loopt al jaren en in Den Haag is men de afgelopen maanden druk doende geweest om te kijken of het gevoelige onderwerp voor eens en voor altijd naar ieders tevredenheid beslecht kan worden, bij voorkeur rond de 70e verjaardag van de Japanse capitulatie.

Van Rijn is volgens belangenbehartiger stichting Het Indisch Platform de eerste staatssecretaris die zich echt persoonlijk buigt over de zaak. Een oplossing blijft moeilijk. Naar verluidt gaat het uitkeren van het achterstallig loon naar huidige prijsmaatstaven om ten minste 135 miljoen euro en waarschijnlijk nog veel meer geld. In het kabinet is daarnaast twijfel of de kous bij een akkoord echt af is, de zogenaamde finale kwijting, of dat er naast Het Indisch Platform nog meer belangenbehartigers zich kunnen melden voor compensatie.

Naast het financiële aspect wordt in de Indische gemeenschap gevraagd om erkenning en excuses vanuit het kabinet. „Het zou mooi zijn om het hoofdstuk nu, zeventig jaar later, af te sluiten”, zegt voorzitter Silfraire Delhaye van Het Indisch Platform. Hij hoopt op een waardige herdenking morgen, los van de onderhandelingen die zijn gemeenschap met het kabinet voert. „De herdenking moet niet worden verbonden met politiek.”

Tegemoetkoming

Delhaye zegt er wel bij dat het niet alleen bij excuses dan wel een mondelinge erkenning door het kabinet van de misstanden kan blijven. Ook een financiële tegemoetkoming zou dit jaar toch geregeld moeten kunnen worden. „Deze twee zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

Het is onwaarschijnlijk dat er ooit excuses komen namens de overheid. In kabinetskringen valt te horen dat dat namelijk zou impliceren dat Nederland zich verantwoordelijk stelt voor het gebeurde, terwijl de bezetting door Japan is geweest. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal premier Rutte morgen over blijvende aandacht voor en de erkenning van het oorlogsleed spreken.

Alle ICM berichten (ICM Breaking News) gaan ook naar alle leden van de Tweede Kamer, en het zijn jonkies die ik tegenkom als ik daar ben,en weten niet wat hun voorgangers hebben gedaan, daarom mijn reactie op artikel van de Telegraaf (400.000 lezers), en ze moeten vooral zo doorgaan .....

Volgens de Telegraaf.


Stelling Kabinet: 
In kabinetskringen valt te horen dat dat namelijk zou impliceren dat Nederland zich verantwoordelijk stelt voor het gebeurde, terwijl de bezetting door Japan is geweest. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal premier Rutte morgen over blijvende aandacht voor en de erkenning van het oorlogsleed spreken'.

Redactie ICM
Wie heeft Japan tot deze oorlogsdaad doen besluiten?
Was het niet Koninging Wilhelmina die hoogst persoonlijk namens de Nederlandse regering vanuit Londen buiten de VN om rechtstreeks de Keizer van Japan de oorlog verklaarde, waar het Kabinet unaniem achter stond. De Bezetting is het gevolg van de verklaarde oorlog.
Wie heeft Japan de Indische Claims kwijt gescholden, was het ook niet de Nederlandse regering, met als compensatie orders in de toekomst dat Japan Nederland helpt bij haar wederopbouw!

ICM 14.8.2015

Weergaven: 259

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 11 Juni 2019 op 12.16

215

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden