Geen nieuw onderzoek naar Nederlandse oorlogsmisdaden nodig' 

10897335656?profile=original

De Indonesische president Joko Widodo vindt het niet nodig om een nieuw onderzoek in te stellen naar Nederlandse oorlosgmisdaden in Indonesië in de periode van 1945 tot en met 1949.

In een interview met NRC Handelsblad zegt Widodo dat het volgens hem beter is om "vooruit te kijken". De president denkt dat zowel Nederland als Indonesië beter af zijn als er een gelijkwaardige relatie tussen de landen bestaat.

Widodo reageert met de uitspraken op een oproep van minister Bert Koenders, die na een bezoek aan Indonesië zei dat het goed zou zijn om nieuw onderzoek te doen naar de standrechtelijke executies door Nederlandse troepen in het land eind jaren veertig. Volgens Koenders is een dergelijk onderzoek niet alleen belangrijk voor Indonesië, maar ook voor Nederland zelf om het verleden onder ogen te zien.

De Indonesische president is echter van mening dat het onderwerp niet erg meer leeft onder zijn bevolking en ziet om die reden niets in het voorstel van Koenders, die het onderzoek samen wilde doen met Indonesië. Maar er is ook veel kritiek op de houding van de president onder de inwoners van Indonesië, omdat de overheid te weinig onderzoek zou doen naar kwesties uit het verleden.

Bezoek aan Nederland

Aankomende donderdag en vrijdag brengt Widodo een historisch bezoek aan Nederland. Het is voor het eerst in zestien jaar dat een president van de voormalige kolonie Nederland aandoet.

Hij voert dan onder meer een gesprek met premier Mark Rutte en gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander, aldus de RVD in een verklaring.

Het bezoek maakt deel uit van een rondreis door Europa van Widodo. Hij gaat verder naar België en Duitsland en gaat langs bij instellingen van de EU. Nederland is het laatste land dat Widodo bezoekt.

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 6 euro per maand periode 2023-2024 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 6 euro per maand periode 2023-2024

Blog Topics by Tags

Monthly Archives