Federatie Indo heeft een link gedeeld.
Waar blijven excuses van Indonesië?
DEN HAAG (17 augustus 2018) – 74 jaar geleden werd de Republiek Indonesië uitgeroepen. Vanaf dat moment waren Nederlanders, Chinezen en andere etnische minderheden vogelvrij op het voorheen Nederlands overzeese grondgebied. Het weerzinwekkende geweld, gepleegd door Indonesische nationalisten tijdens de Bersiap, maakte duizenden slachtoffers en leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.
In tegenstelling tot Nederland heeft Indonesië nooit kritisch gereflecteerd op de door haar onderdanen gepleegde misdaden jegens weerloze Nederlandse burgers. In aanloop naar '75 jaar vrijheid' is het hoog tijd dat dit alsnog gebeurt. Voorzitter Hans Moll heeft de Indonesische ambassadeur in Nederland daarom opgeroepen om namens Indonesië alsnog erkenning en excuses aan te bieden aan Nederland.
Federatie Indo heeft een link gedeeld.
FIN eist opheldering over Indiëherdenking De Bilt
DEN HAAG (17 augustus 2019) – Voor de tweede keer op rij liet burgemeester Sjoerd Potters (VVD) tijdens de Indiëherdenking in De Bilt het leed van Indisch Nederland grotendeels onbenoemd. Het leidde direct tot de nodige beroering bij een deel van de aanwezigen. Federatie Indische Nederlanders (FIN) eist nu opheldering over de speech die Potters hield.
Na afloop van de plechtigheden in De Bilt ontstond er een felle discussie tussen de burgemeester en toehoorders die verhaal kwamen halen. Potters wist tijdens de herdenking opnieuw het leed van Indisch Nederland grotendeels onbenoemd te laten. Dat was niet voor het eerst. Ook vorig jaar leidde zijn toespraak tot consternatie. Potters stelde toen dat gedurende de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië 6.000 Nederlandse doden zouden zijn gevallen. In werkelijkheid zijn dat er circa 20.000.
Vermoedelijk was Potters toen in de war met de 6.200 Nederlandse soldaten die sneuvelden tussen 1945-1950. Schattingen van het aantal Nederlandse burgerdoden in dezelfde periode variëren overigens tussen 15.000 en 30.000. Het is bijzonder dat de burgervader bij zo’n gevoelig moment als de Indiëherdenking twee jaar op rij zo weinig betrokken lijkt bij de oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. FIN heeft de burgemeester en gemeenteraad van de Bilt daarom officieel om opheldering verzocht.
Op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor veel Nederlanders en andere etnische minderheden betekende dit geen einde aan oorlog. Gedurende de daaropvolgende Bersiap werden duizenden (Indische) Nederlanders door Indonesiërs op gruwelijke wijze afgeslacht, omdat zij Nederlanders waren. Het weerzinwekkende geweld leidde tot gedwongen repatriëring en wereldwijde diaspora van Indisch Nederland.
Opmerkingen