DEN HAAG (23 januari 2020) - De aandeelhouderscommissie van Eneco heeft bij Mitsubishi aangedrongen om alsnog excuses aan te bieden voor het inzetten van Nederlandse dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook blijkt de diplomatieke druk vanuit Nederland de afgelopen dagen te zijn opgevoerd. Dat meldt het AD.
Het oorlogsverleden van het omstreden Japanse conglomeraat is actueler dan ooit door de geplande verkoop van de Nederlandse energieleverancier Eneco. Voor 44 Nederlandse gemeenten betekent dat een flinke financiële meevaller, omdat zij allen aandeelhouder zijn van Eneco. Groot was de ophef onder vooral (Indische) Nederlanders toen bleek dat bij de beoordeling van de verkoop nauwelijks werd stilgestaan bij het oorlogsverleden van Mitsubishi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf zich schuldig aan oorlogsmisdaden, door onder andere 3332 Nederlandse krijgsgevangen in te zetten als dwangarbeider in onder meer Japanse mijnen. Het consortium heeft die Nederlandse slachtoffers, in tegenstelling tot hun Amerikaanse lotgenoten, nooit excuses of compensatie aangeboden.
Tegenover het AD laat Jan van Wagtendonk, voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden (JES), weten dat: “Het spel met Mitsubishi is op de wagen”. Van Wagtendonk zegt goede hoop te hebben dat Mitsubishi binnen “afzienbare tijd” alsnog excuses zal maken. Ook de aandeelhouderscommissie van ENECO, met daarin vertegenwoordigers van 44 Nederlandse gemeenten, “heeft gesproken met Mitsubishi”, aldus de Haagsche wethouder Boudewijn Revis (VVD). “De commissie heeft de verhalen en zorgen overgebracht aan vertegenwoordigers van Mitsubishi Corporation en hen verzocht in contact te treden met de slachtoffers en hun vertegenwoordigers”. Ondertussen blijkt ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezig met de kwestie. Mitsubishi wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren.
https://twitter.com/FederatieIn…/status/1220459663256367104…
Opmerkingen