Deze maand is het 70 jaar geleden dat de oorlog tussen Japan en de rest van de wereld stopte. Door Han Dehne

Deze maand is het 70 jaar geleden dat de oorlog tussen Japan en de rest van de wereld stopte.
Door Han Dehne

Deze maand is het 70 jaar geleden dat de oorlog tussen Japan en de rest van de wereld stopte. Japan capituleerde nadat 2 atoombommen op Nagasaki en Hiroshima waren neergevallen. Natuurlijk heeft dat zeer veel aandacht gekregen en dat houdt de wereld nog steeds in de greep. 
Maar dat betekende ook dat in die laatste dagen van deze vuile oorlog er in Nederlands Indië het volgende waar gebeurde verhaal kon plaatsvinden.
VREDE OP AARDE, WAAR EN WANNEER??
Het is 24 augustus 1945. 's Middags om 4 uur worden de kampleiders en de artsen op het kantoor van de Japanse commandant geroepen. Waarom? Wij zullen ongetwijfeld vernemen waar wij nu weer naar toe worden gebracht. Adieu kamp Si Ringo Ringo.
De lucht is pikzwart en er dreigt weer een zware wolkbreuk. Vanmorgen is er weer iemand doodgegaan.
Daar gaan ze de kampleiders en de artsen. Het zal wel weer slecht nieuws zijn......daar raak je zo aan gewend. De dokter zal het straks wel komen vertellen. Hopelijk laten ze ons uit de dysenterie-barak niet laten lopen, maar wij willen ook niet achterblijven, nee dat niet.
Ik kijk door het venstergat en zie de regen als een dik gordijn. Wie is daar zo gek om door de slik langs ons hospitaal te hollen? Het is de leider van de jongensbarak. Een smerige regenjas hangt los over zijn schouder en sleept deels door de modder.
Hij zwaait met zijn armen naar onze gezichten voor de vensters van de loods. Hij brult iets, terwijl hij verder glijdt en springt door de modderbrij en de spetters vliegen hem om de oren. Hij brult schor en zwaait weer met zijn armen.
Het is afgelopen! Het is vrede! Vrede!
Neen, dat kan niet waar zijn.
Is het..........................
Heb je gehoord..........................
De dokter komt binnen, zwaar van de regen. Zijn gezicht glimt, hij lacht helemaal. De dokter die het lachen hier wel is verleerd. Hij lacht en roept: Het is vrede. Het is afgelopen.
Dan barst in het kamp uit alle barakken een ontzaglijk rumoer los. Het is alsof tweeduizend mensen samen eensklaps beginnen te roepen en te brullen. Je hoort flarden van het Wilhelmus. De mensen storten zich naar buiten en ze schreeuwen en zwaaien met hun armen. Sommigen gaan gewon maar stil staan en huilen. Huilen, huilen, als een levend mens, zoals je dacht dat je nooit meer zou doen.
Daar klimt iemand naar boven, op het dak van een barak. Hij heeft een vlag in zijn hand. Een rood-wit-blauwe vlag. En daar hangt hij dan aan een bamboestok, in de plenzende regen maar.........wijd-uit en het is de Nederlandse vlag. Het is onze vlag.
Ze staan eronder in drommen, ze weten niet wat te doen, ze brullen en schreeuwen en omarmen elkaar. Zie je die vlag. Dan klinkt het ineens boven het ruizen van de regen uit, als een zee, als een geweldige golf die alles overstemt "Het Wilhelmus"
Dit is werkelijk gebeurd op die 24e augustus 1945.
Ik spreek de hoop uit dat dit gevoel dat ik hierboven heb geschetst ook mag ontstaan bij al die mensen die momenteel in de wereld gebukt gaan onder geweld, onderdrukking, gevangenneming, vernedering en verkrachting. Laat ook hen dit gevoel van vrijheid ervaren. Laat het ook voor hen vrede zijn en niet waar of wanneer maar NU.

Weergaven: 157

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden