De SVB komt voor het eerst met publicatie rond het verdrag Traktaat van Wassenaar.
50 jaren geleden verscheen deze publicatie in de Staatscourant gedurende zes weken, nu komt deze in Magazine Aanspraak van december 2016. Via De Pelita heeft ICM krant ter kennis gesteld van deze publicatie met vraag wat houdt dit in? .
In het blad AANSPRAAK, dat de SVB, afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen http://www.svb.nl/…/veno/brochures_en_formulieren/aanspraak/ ieder kwartaal aan clienten toestuurt, staat in de editie van december 2016 op pagina 22 een lezenswaardig stukje te lezen over het TRAKTAAT van WASSENAAR. Wij citeren:
"Ik hoor op Indische bijeenkomsten iets over vergoeding van bezittingen op grond van het Traktaat van
Wassenaar uit 1966. Weet u wat dat inhoudt?
Het Traktaat van Wassenaar is een overeenkomst tussen Indonesië en Nederland uit 1966. In die overeenkomst is afgesproken dat Indonesië 600 miljoen gulden in termijnen zal betalen als vergoeding voor
de vanaf 1957 genationaliseerde eigendommen van Nederlandse particulieren en rechtspersonen.
In de verdelingswet van 1969 is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven dat het gaat
om de schade die is ontstaan door de onder beheerstellingen en de bedrijfsbezettingen door vakbonden
en militairen in 1957, door de nationalisaties van 1958 en door de Agrarische wetgeving van 1960.
Daarnaast ging het om de betaling van obligaties die Indonesië had stopgezet en om het verlies van
goederen na de overdracht van Nieuw-Guinea in 1962. Tussen 1969 en 1978 zijn door het bureau
Schadeclaims Indonesië eerst de kleinere particuliere claims afgehandeld, gevolgd door de wat grotere
claims (tot f 250.000,-). De afhandeling van de aanzienlijke claims van grote bedrijven vond plaats
tussen 1979 en 2003. "
Reactie ICM in antwoord op vraag van Pelita.
Vreemde dat een Sociale Verzekeringsbank met deze publicatie komt nu pas, omdat Martin van Rijn steeds roept er is geen geld voor de Indische oorlogslachtoffers.
SVB is een uitvoeringsorganisatie die als opdrachtgevers heeft de verschillende opdrachtgever en valt onder Min. van Sociale Zaken. ICM Editor namens ACTW66 is dan ook zeer benieuwd wie de bron is, naast dat dit bericht flink ruis op de kabel brengt. Geconstateerd wordt na publicatie van 6 weken in de Staatscourant 50 jaren geleden, die niemand leest, wordt nu via SVB (uitvoeringsorganisatie) dit ludiek gepubliceerd.
Deze publicatie in het Magazine AANSPRAAK met een oplage van 30.000 is niet volledig in de informatievoorziening; Met deze berichtgeving wordt gesuggereerd dat alles is betaald, en dit is onjuist. Voordat het verdrag werd gesloten werd er een bedrag van rond het 19 miljoen betaald aan kleine claims. Totaal is nog geen 45 miljoen betaald aan de niet_gerechtigden! De Lunsum bedraagt 600 miljoen plus 2% rente over de looptijd van 50 jaren dat op 89 Miljoen neerkomt. Totaal op 689 Miljoen. Voor Het ACTW66 blijft dit het bedrag, en vordert de reeds uitkeerde claims terug aan de niet_rechthebbende.
Zie hiervoor rapport van Gaalen.
De schade is om het verlies van goederen = bezittingen na de overdracht van Nieuw-Guinea. In 1959 werden alle Indische Nederlanders gedagvaardigd / verzocht werden door toenmalige Minister van Buitenlandse zaken van de republiek om het land direct te verlaten. In Nederland heeft deze groep alle kosten moeten terugbetalen voor de overtocht, verblijf in het pension en de herinrichtingskosten, juist waarvoor deze compensatie voor bedoeld is. Gaat om die groep, die volgens het Rapport Uitbetalen Traktaat Wassenaar op ruim 60-70.000 mensen neerkomt. Kortom een hele bevolkingsgroep is door het handelen van de Nederlandse Staat gedupeerd. Juist deze groep bij de start het geld hard nodig hadden. Gelijk tegen schuld opkeken vanaf 40.000 gulden, die tot de laatste cent aan de Staat is terugbetaald.
In 2009 heeft Halbe Zijlstra van de VVD al eerder aan de bel getrokken waar die 600 miljoen is gebleven , waarde nu door rente op rente en correctie forse koersval gulden - Euro komt het op ruim 2,4 miljard. Ruim 70.000 Indsiche Nederlanders hebben recht op deze compensatie als gedupeerden.
Ten slotte bevestigde Min. Bu Za dat het geld er nog is!
Opmerkingen