De Indische Kwestie, update
Op 1 juli 2015 was oorspronkelijk het Kamerdebat gepland rond ‘De Indische Kwestie’, waarbij eindelijk na 70 jaar een einde zou komen aan de onzekerheid die door de politiek in stand wordt gehouden ten aanzien van de Indische Nederlanders die door toedoen van de Tweede Wereld-oorlog achterstallige salarissen nog nimmer hebben uitgekeerd gekregen. Evenmin als de compensatie door verlies van huis, have en goed ten gevolge van de Japanse overheersing.
Zoals bekend is Nederland wereldwijd hierin het enige land dat de eigen landgenoten nooit deze vergoeding en compensatie heeft uitbetaald. 70 jaar lang hebben alle kabinetten dit schrijnende onderwerp voor zich uit geschoven. Het Kabinet Rutte II leek hierop een uitzondering te vormen door de Indische Kwestie in de Tweede Kamer te gaan behandelen en alsnog de Indische oorlogsslachtoffers het 70 jaar genegeerde recht eindelijk toe te kennen.
Hiertoe zou op debat op 1 juli hebben moeten leiden, ware het niet dat VVD Kamerlid Van Veen aanleiding zag om het debat OPNIEUW uit te stellen. Onvoorstelbaar dat nu weer vertraging optreedt, nu al voor de vijfde keer op rij uistel van behandeling.
Aan Staatssecretaris van Rijn ligt het niet. Blijkens een brief die hij de Tweede Kamer stuurde, wil hij deze heikele kwestie zo snel mogelijk tot een goede oplossing brengen.
De reden van Van Veens verzoek om uitstel zou zijn dat er nog vervolggesprekken gaande zijn met Het Indisch Platform en dat hij die eerst afgerond wil zien.
De belofte is gemaakt dat na het zomerreces de Kwestie direct weer aan de orde komt. PVV Kamerlid Fleur Agema wees erop dat een kennis van haar die op 92-jarige leeftijd overleed, dit helaas niet meer meemaakt. Fleur: “De volgende discussie moet zijn op basis van een voorstel”. En dit is nu precies wat de afgelopen twee jaar de onderhandelingen tussen Het Indisch Platform en de Nederlandse regering hebben ingehouden. Tussentijds zal er nog contact zijn tussen het ministerie van VWS en het IP over de spoedige voortgang.
Rechtszaak WOB-procedure
In de tussentijd loopt er een door het Indisch Platform aan-gespannen rechtszaak: de WOB-procedure Indische Kwestie inzake de besluitvorming van het Kabinet over de periode januari 2007 tot en met 30 juni 2011. Deze WOB procedure heeft dus geen betrekking op de relatie tussen het IP en Staatssecretaris Martin van Rijn. Na het opvragen van de interne verslagen aangaande de Indische Kwestie, is opgevallen dat halve brieven met zwarte inkt zijn ‘weggepoetst’ “ter bescherming van ambtenaren’, zoals de verklaring luidde. Middels de rechtszaak eist het IP volledige openbaarheid van betreffende brieven. Dit om aan te tonen dat de besluitvorming in die periode aangaande De Indische Kwestie niet op deugdelijke gronden berustte. Zodra het vonnis hierover bij het IP binnen is, wordt iedereen op de hoogte gebracht.
Eenheid
Aan alle mensen die twijfelen aan de daadkracht en de tactiek van Stichting Het Indisch Platform nog even het volgende. Op het moment wordt er, gezien de gevoeligheid van de onder-handelingen, slechts relevante informatie met de buitenwereld gedeeld. Wij informeren de ambtenaren in Den Haag, die niet allemaal op de hoogte zijn of waren van het bestaan en de inhoud van De Indische Kwestie. Deze “bijscholing” in onderhavige complexe zaak is meer dan noodzakelijk. Na de door Hans Vogelsang van het NICC geïnitieerde en door 10.200 mensen ondertekende petitie en de daaraansluitende Stille Tocht, georganiseerd door Peggy Stein, zit het Indisch Platform al ruim twee jaar bovenop deze zaak.
Wij verzoeken iedereen dringend om de delegatie van het IP rustig zijn werk te laten doen. Er is de afgelopen twee jaar al veel meer bereikt dan in al die 68 jaar daarvoor. Daarom roept het IP op tot eenheid en verzoeken hen die menen tegen de uitgestippelde lijnen, die momenteel gevolgd worden, te moeten ageren, in overweging te nemen dat dergelijke acties de verstand-houdingen tussen het IP en de Tweede Kamer ernstige schade kunnen toebrengen. Alle opmerkingen die in het recente verleden geuit zijn op onder andere de sociale media, laten wij daar waar de onmacht naar buiten treedt. Houd er echter rekening mee, dat UW waarheid niet per definitie DE waarheid hoeft te zijn en kies uw woorden en opmerkingen daarom met zorg. Wij hebben ieders support hard nodig, juist nu.
Opmerkingen