De Indisch-Nederlandse gemeenschap reageert woest op de door koning Willem-Alexander

AMSTERDAM - De Indisch-Nederlandse gemeenschap reageert woest op de door koning Willem-Alexander aan Indonesië aangeboden excuses. De koning deed dat, als eerste Nederlandse staatshoofd, tijdens zijn staatsbezoek in het land. „Onze ouders zouden zich omdraaien in hun graf.”

Koning Willem-Alexander schudt de hand van de Indonesische president Joko Widodo, aan wie de koning zijn excuses overbracht voor de ’geweldsontsporingen’ van Nederlandse zijde na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid.

„Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen”, zo zei de koning tegen president Joko Widodo. „Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.”

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is ’onaangenaam verrast en diep getroffen’ door de aangeboden excuses. „Ze zijn ongepast, omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan het leed van Indisch-Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur.”

FIN beschouwt het als ’jammer dat de koning onderdeel is geworden van een zeer beladen onderwerp, dat bij slachtoffers en nabestaanden zeer gevoelig ligt en waarnaar momenteel een groot Indië-onderzoek door NIOD, NIMH en KITLV wordt verricht’.

„Onze ouders zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van het nieuws, een groep die de Indonesische slachtpartijen maar ternauwernood wist te overleven en waarvan velen hebben gewerkt aan de heropbouw van Nederland na de Tweede wereldoorlog.”

Indische-Nederlanders

Dat beaamt Peggy Stein van het Indisch Platform 2.0. „De KNIL-militairen die uit Nederlands-Indië kwamen, hebben nooit de waardering gekregen die ze verdienden en werden altijd al als oorlogsmisdadigers afgeschilderd. En dan komt dit er gewoon nog even bovenop. Ik krijg echt woedende reacties binnen vanuit een overrompelde Nederlands-Indische gemeenschap. Zojuist ontving ik de reactie van twee KNIL-militairen van 87 en 99 die hierdoor gewoon stilvallen. Natuurlijk, deze excuses aan Indonesië had de koning al eerder moeten aanbieden; maar waar het ons om gaat is dat er dan ook excuses aangeboden moeten worden aan Indische-Nederlanders voor het leed dat Indonesiërs hen hebben aangedaan.”

De uitspraken volgen op een eerdere spijtbetuiging van toenmalig minister Ben Bot. Het is de eerste keer dat ze door een Oranje worden gedaan. Op 12 september 2013 heeft Nederland bij monde van de ambassadeur al excuses aangeboden voor alle standrechtelijke executies tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) herhaalde deze excuses in 2016.

De excuses van Willem-Alexander betekenen nog niet zonder meer dat de Nederlandse staat juridisch schadeplichtig is, stelt hoogleraar Internationaal Recht Geert-Jan Knoops. „De excuses lijken in hoge mate symbolisch bedoeld. De woorden van de koning impliceren niet automatisch een civielrechtelijke aansprakelijkheid van de staat voor het handelen van Nederlandse militairen, alhoewel het gebruik van het woord ’geweldsontsporingen’ daar dicht tegen aanligt.”

Martelen en executeren

Een ’geweldsontsporing’ door Nederlandse militairen moet namelijk toegerekend kunnen worden aan de Nederlandse staat, wil de staat zelf aansprakelijk zijn, stelt Knoops. „Als bijvoorbeeld blijkt dat de militairen daar tegen de nadrukkelijke orders vanuit de staat zouden hebben gehandeld door bijvoorbeeld burgers te martelen en executeren en de staat daar niets van zou hebben geweten, zouden dergelijke handelingen wel aansprakelijkheid kunnen opleveren voor individuele militairen, maar niet zonder meer voor de staat.”

Wat wel de deur naar een schadevergoeding van de staat kan openen, is de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag vorig jaar oktober. Daarin werd geoordeeld dat de aansprakelijkheid van Nederland voor de specifieke executies en martelingen in 1947 nog niet verjaard is, hoewel het ruim zeventig jaar geleden is. Eerder kregen weduwen en een overlevende in het Indonesische Ragawede al een schadevergoeding voor de executies. Alleen moet die aansprakelijkheid bij individuele gevallen dus nog bewezen worden.

Juridische aansprakelijkheid

Knoops vergelijkt deze kwestie met Srebrenica. „Ook daar zag je dat de staat bij monde van minister Hennis in 2015 excuses aanbood aan de Srebrenica-nabestaanden, maar uiteindelijk in de rechtszaal de juridische aansprakelijkheid betwistte.”

Daar ontvingen de nabestaanden van drie moslimmannen, die in 1995 in Srebrenica waren vermoord nadat ze door Nederlandse Dutchbat-militairen waren weggestuurd van hun basis, echter uiteindelijk alsnog een schadevergoeding van in totaal 80.000 euro.

Weergaven: 18

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden