De Garoeda en de Ooievaar  

 Indonesië van kolonie tot nationale staatNaast de reguliere boekbesprekingen eerder in deze Nieuwsbrief, wilde de redactie aan dit boek van Herman Burgers afzonderlijk aandacht besteden. Het werd in 2010 uitgegeven door KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde) en beschrijft het wordingsproces van de Indonesische staat, waarbij er vanuit gegaan wordt dat die zijn bestaan niet alleen dankt aan de nationale vrijheidbeweging. Ook de Nederlandse staat waartegen die beweging zich eerde, heeft expliciet hieraan bijgedragen.

Het boek behandelt tal van zaken die in de bestaande geschiedschrijving weinig of geen aandacht krijgen. De auteur ontleende zijn gegevens onder andere aan interne documenten uit die tijd.

Enkele opvallende bevindingen die in het boek naar voren komen:

*  Een in november 1945 door de Nederlandse regering genomen besluit om in Indonesië een grote strijdmacht op te bouwen, die eerst in 1947 inzetbaar zou worden, heeft het beleid tegenover de Republiek beslissend beïnvloed.

*    Ten onrechte heeft de Nederlandse regering steeds verklaard dat de Republiek in de overeenkomst van Linggadjati de soevereiniteit van Nederland had erkend.


*  De in 1947 en 1948 tegen de Republiek ondernomen offensieven (de “Politionele Acties”) zijn niet begonnen vanwege het mislukken van de onderhandelingen, maar de onderhandelingen zijn mislukt omdat Nederland zijn strijdkrachten niet wilde terughalen zonder die actief te hebben ingezet.

*    Een op 17 juli 1949 door Van Mook geschreven betoog tegen de plannen om Nieuw Guinea buiten de soevereiniteitsoverdracht te houden, is niet ter kennis van de Nederlandse Ministers gebracht.

*   De formulering van het in 1949 in Amsterdam ondertekende Charter van Soevereiniteitsoverdracht had tot het

gevolg dat Nederland daarbij ook de soevereiniteit van Nieuw Guinea aan Indonesië overdroeg.

De auteur Herman Burgers is oud-topambtenaar en voorziet met dit kritische boek over de scheiding Nederland – Indonesië in een duidelijke behoefte naar het verlangen naar waarheidsvinding, dat leeft bij veel mensen die de periode bewust hebben beleefd en hun nazaten. Het beschrijft Indonesië vanaf het begin van de Nederlandse kolonisatie tot aan de ontstaansgeschiedenis van Sukarno’s Indonesië. Burgers hanteert hierbij een goed leesbare zakelijke stijl, waardoor zijn boek autoriteit uitstraalt.

Jammer is dat Herman Burgers zich in zijn onderwerpen heeft moeten beperken en daardoor groepen als de Indo-Europeanen en de Chinezen onvoldoende aan bod komen. Dit meent niet weg dat het toch ook voor deze groepen een waardevol document is over hun eigen geschiedenis, door welke kennis genomen kan worden van wat er zich destijds werkelijk achter de schermen afspeelde.

Uitgave: KITLV, Leiden; 808 pagina’s gebonden, met kaarten en foto’s. ISBN 978 90 6178 347 5. Ook te bestellen bij www.kitlv.nl.  Prijs:  € 44,90.

Weergaven: 66

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden