D66 wil ‘allesomvattend onderzoek naar Nederlands geweld Indonesië’

D66 wil ‘allesomvattend onderzoek naar Nederlands geweld Indonesië’

INDONESIA INDEPENDENCE DAY

Herdenking bij de berg Merapi, in 2014. Foto ANP/EPA/BIMO SATRIO

BINNENLAND 

Het kabinet moet een allesomvattend onderzoek laten doen naar het handelen van Nederlandse soldaten na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid in 1945. Dat zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Nederlandse kabinetten zijn hier nooit toe bereid geweest.


Vrijdag meldde NRC dat nieuw wetenschappelijk onderzoek aantoont dat Nederlandse militairen in de periode 1945-1950, nadat Indonesië zich onafhankelijk had verklaard, structureel en op grote schaal extreem geweld tegen Indonesiërs hebben gebruikt.

Tot nu toe was de officiële lezing altijd dat buitensporig geweld slechts in uitzonderlijke gevallen voorkwam. Nederlandse militairen zouden ten tijde van de politionele acties Indonesiërs „op grote schaal” en „buiten onmiddellijke gevechtsacties om” hebben gedood en mishandeld.

ZWARTE PAGINA GESCHIEDENIS

De laatste jaren komen telkens „druppelsgewijs” nieuwe feiten naar boven over deze periode, zegt Sjoerdsma. „Ik vind dat dit duidelijk aangeeft dat er te weinig bekend is over deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis. Als je als kabinet echt verantwoording wil afleggen, moet je willen weten waar je het over hebt.”

SP-Kamerlid Sadeth Karabulut verwacht „op zijn minst een reactie van het kabinet” op de bevindingen die afkomstig zijn van de Zwitsers-Nederlandse historicus Remy Limpach, die volgende maand aan de universiteit van Bern op zijn onderzoek hoopt te promoveren. Ook Karabulut acht een breed onderzoek de meest voor de hand liggende uitkomst. Haar fractiegenoot Van Bommel bepleitte in het verleden al tevergeefs een onderzoek.

GEEN EXCUSES

Premier Rutte wilde vrijdag nog niet inhoudelijk reageren. Hij zei het promotie-onderzoek af te wachten. Tijdens de persconferentie na de ministerraad zei Rutte wel dat hij tijdens de Indië-herdenking op zaterdag geen excuses zal maken voor het leed dat Nederlandse militairen na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië hebben veroorzaakt.

Rutte zei dat hij „aandacht zal vragen voor de erkenning van het oorlogsleed”. Hij wijst erop dat „het lang heeft geduurd om met elkaar te erkennen wat daar gebeurd is”.

Weergaven: 62

Opmerking

Je moet lid zijn van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Indische Internetkrant sinds 1999 onderdeel van ICM

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Advertentiee

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2020   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden