COMMANDANT VAN MARINIERS BOVENSMILDE ONTKENT ’EXECUTIE-ORDER’ ’ He t is gewoon niet waar’

COMMANDANT VAN MARINIERS BOVENSMILDE ONTKENT ’EXECUTIE-ORDER’

’ He t is gewoon niet waar’

door Olof van Joolen en Silvan Schoonhoven

De commandant van de mariniers die in 1977 de gegijzelde basisschool in Bovensmilde bevrijdden, heeft nooit instructies gehad om Molukse gijzelnemers te doden. Hij zegt dat tegen De Telegraaf.

Bij de actie, die zonder een schot te lossen verliep, bevrijdden mariniers drie onderwijzers. 105 schoolkinderen waren weken eerder vrijgelaten. Tegelijkertijd voerden mariniers 17 kilometer verderop bij De Punt een bevrijdingsactie uit bij een gekaapte trein. Zes van de negen Molukse kapers en twee gegijzelden overleefden dit niet.

Schadevergoeding

Sinds 2015 probeert advocate Liesbeth Zegveld bij de civiele rechter een schadevergoeding te krijgen voor nabestaanden van de gedode terroristen. Ze wil aantonen dat de regering een geheim bevel uitvaardigde dat de Molukkers de actie niet mochten overleven.

Vlak voor de schadevergoedingszaak rond De Punt op 29 mei weer op zitting komt, doken gisteren nieuwe getuigenverklaringen op die deze theorie ondersteunen. Ze komen van vier oud-collega’s. Die zeggen dat de commandant zich tegen hen had beklaagd over de ’onmenselijke’ instructies, uitgevaardigd door toenmalig minister Van Agt (Justitie). Slechts een van de vier mariniers was aanwezig in Bovensmilde. De anderen kwamen pas jaren later bij het korps.

Minister

„Er is geen enkele autoriteit bij mij geweest met een dergelijke opdracht”, benadrukt de commandant. ,,De minister niet en ook de commandant van de Bijzondere Bijstandseenheid Mariniers niet”, reageert de oud-commandant beslist op de getuigenissen.

„Dat heb ik ook duidelijk gezegd tegen die vier mannen. Dat ik de opdracht zou hebben gekregen ’geen krijgsgevangenen te maken’, is gewoon niet waar. Wel heb ik altijd gezegd dat de manier waarop de aanval bij de trein was gepland, onvermijdelijk zou leiden tot dodelijke slachtoffers. Dat had misschien anders gekund. Ze hebben mijn opmerkingen daarover verkeerd geïnterpreteerd.”

Volgens de commandant waren de instructies duidelijk: de mariniers moesten de terroristen aanhouden en alleen als het nodig was gepast geweld gebruiken. „Dat heb ik avond na avond mondeling duidelijk gemaakt aan de eenheden en zo is het in Bovensmilde ook gegaan.” De oud-officier voelt zich onaangenaam verrast door de getuigenissen waarin zijn verdraaide woorden centraal staan. „Ik wil hier niks meer mee te maken hebben.”

Betrouwbaar

Zegveld kwam al eerder met getuigenverklaringen dat er sprake is geweest van een shoot to kill-bevel. In tussenvonnis concludeerde de Haagse rechtbank dat geen van de ingebrachte verklaringen of bewijsstukken voldoende betrouwbaar is om de stellingname van Zegveld te ondersteunen.

De nieuwe verklaringen zijn bedoeld voor de zitting van 29 mei. De advocaat wil ermee afdwingen dat ze de vier commandanten van De Punt en Bovensmilde, voormalig minister Van Agt (Justitie) en de generaal b.d. Henk van den Breemen onder ede mag horen.

Deze oud-topmilitair was ten tijde van de gijzelingen de link tussen de regering en de commandanten in het veld.

Van den Breemen zegt een besluit van de rechtbank over een getuigenoproep af te wachten en reageert voorlopig niet. Drie van de vier commandanten noemden de verhalen over een executie-order in De Telegraaf eerder ’lulkoek’.

Weergaven: 193

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden