Column Door: Anita Bunt Wat je uitzendt krijg je terug

Column                                       Door:  Anita Bunt

Wat je uitzendt krijg je terug

Een uitspraak die zo waar is, maar waar ik toch nog vaak verwonderd over ben als ik weer een bewijs krijg dat het zo werkt. Het lezen over de geschiedenis van Nederlands Indië, het uitzoeken van mijn eigen familie-geschiedenis, het bezoeken en organiseren van diverse Indische evenementen, alles zorgt ervoor dat ik trots ben op mijn  “Indo zijn” en dat ik me steeds meer verbonden voel met mijn voorouders, iets wat ik nu schijnbaar ook uitstraal, iets waar mensen mij in herkennen.

Steeds vaker krijg ik vragen over de geschiedenis, maar ook vragen voor persoonlijke ondersteuning en begeleiding. En af en toe    krijg ik ook via-via, boeken of beeldmateriaal van het koloniale tijdperk in Nederlands Indië. Zo ook een paar weken geleden. Via FB werd mij, door een sportgenoot gevraagd of ik iemand wist, of   dat  ik   het  zelf  leuk  vond,  om fotomateriaal te ontvangen van een kapokplantage/ fabriek op Java. Natuurlijk vond ik het heel erg leuk dat ze aan me dacht en heb meteen een afspraak gemaakt om te komen kijken wat ze allemaal voor me had.

Toen ik het appartement binnen-kwam en de foto’s, met lijst, op de grond zag liggen wist ik meteen dat dit een heel bijzondere serie foto’s was. Een fotoserie van de kapokbomen en de verwerking van de kapok in de fabriek. Wow, gaaf! De foto’s ademen een aparte sfeer uit, de blanke Tuan, die de scepter zwaait, de inheemse werknemers die werken onder zware omstandigheden, onder de pluizen van de kapok zitten, zonder mondkapjes en glimmende armen van het zweet. De warmte is te voelen en ook de vermoeidheid van de arbeiders. Snijdend is de stilte, het zwijgen, ik word er ook stil van, het beklemt me dit zo te ervaren.

Ik word nieuwsgierig naar de geschiedenis, de verhalen en de mensen van dit bedrijf, waarvan het hoofdkantoor vroeger in Nederland zat.

Misschien zijn er nog nazaten en hebben die belang bij deze foto’s of dat ze verhalen hebben die ze met ons willen delen. Na enig speurwerk kom ik er achter dat er geen nazaten meer zijn van de oprichter van dit bedrijf en dat het meeste materiaal uit de tijd in Nederlands Indië helaas verloren is gegaan. Wel kreeg ik contact met een ver familielid van iemand die in het bedrijf heeft gewerkt. Dat was ook heel bijzonder, vooral ook omdat zij verhalen kent       en materiaal heeft over de Nederlandse vestiging en ze zeer enthousiast begon te vertellen! Het was een boeiend en voor    mij leerzaam telefoongesprek, waardoor ik nog een beter beeld kreeg over de periode rond 1900 in Nederlands Indië.

Ik heb de fotolijsten geschilderd en de serie in mijn huis opgehangen en als ik weer een evenement of een workshop organiseer neem ik zeker deze foto’s mee! Op die manier kan ik een stuk geschiedenis delen met een ieder die daar interesse in heeft. Zo stukje bij beetje draag ook ik mijn steentje bij om de geschiedenis door te geven en de verhalen te bewaren voor onze - en generaties die na ons komen.

Weergaven: 117

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 12 Mei 2021 op 13.06

97

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden