Column door: Anita Bunt

10897302894?profile=originalColumn                                      door:  Anita Bunt

De voorbereidingen voor de Indische Salon zijn in volle gang. Afspraken gemaakt, locatie geregeld en het onderwerp voor deze middag staat ook vast: “De Indische en Molukse oermoeder”. Wat was de rol van de Indische en Molukse vrouw in Nederlands Indië door de geschiedenis heen en hoe is het nu? Als organisatie zijn we het erover eens dat het een heel mooi onderwerp is voor deze Indische Salon. 2015, het jaar van de grote verandering, het jaar waarin wij, Indische vrouwen, ons laten horen en zien!

Vol ijver gaan we aan de slag met het programma voor die middag en borrelen de ideeën naar boven. We vallen van het een in het ander, vinden alles leuk! Toch moeten we spijkers met koppen slaan, want het is wel de bedoeling dat er een mooi programma komt waarin “Mammiku, mijn moeder” centraal staat. We willen graag met de mensen in gesprek over hun moeder, oma, schoonmoeder of welke moeder dan ook, maar het is ook mooi om ons te verdiepen in de geschiedenis en daar wat over te vertellen. Mooi, maar wie gaat dan wat vertellen? En  wat weten we eigenlijk over onze “oermoeders”?

Op zoek naar informatie over de geschiedenis van de Indische vrouw kom ik uit bij boeken van Reggie Baay en tijdens het lezen van deze boeken word ik geraakt door de verhalen over onze oermoeder, de Njai.

Met mijn systemische blik lees ik de geschiedenis van onze oermoeders en besef meer dan ooit dat de inlandse vrouw en haar kinderen (van een blanke man),

 

de “EurAziaten”  lange tijd geen bestaansrecht hebben gehad, geen erkenning kregen. Oef, dat doet pijn. Het maakt voor mij heel duidelijk waar het gevoel vandaan komt dat ik nergens bij hoorde. Ik was niet wit en was niet bruin, maar wat was ik dan wel? Een vraag die mij heel lang heeft beziggehouden, totdat ik ontdekte dat ik geen keus hoef te maken en dat het er nu allebei kan zijn.

Lange tijd had ik het gevoel dat   ik moest kiezen en koos voor    wit, maar hoe “witter” ik me    ging voelen en gedragen, hoe ongelukkiger ik werd. Nu ik me meer verdiep in mijn eigen en in de collectieve geschiedenis van Nederlands Indië, hoe meer respect ik krijg voor onze Indische oermoeders. Zij hadden vaak geen keus, er werd voor hun bepaald en werd er verwacht dat zij zich overal wel doorheen sloegen.

Geen gezeur, gewoon doorgaan! Ze hielden het gezin en families bij elkaar, zorgden dat ze er voor een ander waren, cijferden zichzelf weg om er voor de ander te zijn. Deze vrouwen zijn voor mij het voorbeeld van Innerlijke Kracht en wijsheid, een bron waar uit wij als volgende generaties uit mogen putten, hoe gaaf is dat?

Het organiseren van de Indische Salon heeft me iedere dag nog iets bijzonders gebracht, waar ik weer van kan leren en groeien, en ik heb dan ook het gevoel dat deze voorbereidingen me weer een heel stuk meer hebben laten verbinden met mijn Indische roots. Een heerlijk krachtig gevoel! Ik neem dan ook graag de taak op me om als spreker tijdens de Indische Salon op te gaan treden en een stuk geschiedenis over “Mammiku”, mijn moeder, te gaan vertellen. Mijn collega Lelia zal een stuk vertellen over de Molukse geschiedenis van “Mammiku”, en heeft zij, met veel plezier, verschillende, vrouwelijke, familieleden geïnterviewd.

Hartegroet en tot ziens op 17 mei in “Het Koelhuis”, Parkstraat 1, 7202 AD Zutphen van 14.00 tot 17.00 uur (inloop va. 13.30 uur). Entree: € 12,50, incl. een warme Indische lunch.

Aanmelden tot 10 mei via: indischesalonzutphen@gmail.com

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives