In 2015 werd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in totaal 164,5 miljoen euro uitgekeerd, blijkt woensdag uit SVB-gegevens die LocalFocus kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
De ontvangers zijn met name slachtoffers van vervolging, burgerslachtoffers en de naasten van deze twee groepen. Ook zeelieden en verzetsstrijders ontvangen zo'n uitkering.
Mensen die zijn getroffen door oorlogsgeweld krijgen financiële ondersteuning op basis van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945.
Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardementen of beschietingen hebben meegemaakt. Ook personen die gedwongen in bewaakte kampen hebben gezeten, kunnen een uitkering krijgen.
Nederlands-Indië
De regeling biedt ook compensatie aan slachtoffers van ongeregeldheden tijdens de gewelddadige Bersiap-periode in het voormalige Nederlands-Indië. Het gaat om beschietingen, rellen, levensbedreigende evacuaties en gedwongen verblijf in kampen tussen 15 augustus 1945 tot 27 december 1949.
Niet alleen directe slachtoffers, maar ook weduwen, weduwnaars en minderjarige wezen van vervolgden kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen.
Amstelveen
In Amstelveen wonen relatief de meeste ontvangers van de financiële ondersteuning. In deze gemeente gaat het om 46 ontvangers per tienduizend inwoners. Volgens LocalFocus komt dit doordat de joodse gemeenschap in Amstelveen relatief het grootst is.
Schiermonnikoog, Rijswijk, Zandvoort en Diemen maken de top vijf compleet. In de eerste vier gemeenten gaat het om afgerond 32 ontvangers per tienduizend inwoners. In Diemen ligt het niveau op 29,3 van de tienduizend inwoners.
Van de vier grootste steden staat Amsterdam voorop (22). Den Haag (16,4), Rotterdam (9,4) en Utrecht (6,6) volge
Opmerkingen