12167756063?profile=RESIZE_180x180

12167756465?profile=RESIZE_710xHierden  31 juli 2023

Per Email / Per post verzonden

AANGETEKEND

Ministerie van Algemene Zaken Postbus 20001
2500 EA Den Haag

T.a.v. Minister President dhr. Mark Rutte.

Betreft : ACTW-66 Traktaat van Wassenaar aansluitend de recente Indonesische kwesties

Geachte , Weledele heer Mark Rutte,

bijgaand een kopie-brief gericht aan het Parlement (Tweede Kamer), Eerste Kamer en het demissionaire Kabinet. Voor de inhoud verwijs ik U gaarne naar naar bijgaande brief gericht aan de voorzitter Mevrouw Bergkamp van de Tweede Kamer en de heer Rudmer Heerma (VVD) van de commissie BuZa .

Met deze brief probeert ondergetekende duidelijkheid te verschaffen naar alle betrokken partijen toe. Het Parlement van de Republiek Indonesië, Nederlandse Overheid en de Nederlandse Indische Burgers, en de Indische Gemeenschap dit naar aanleiding bijgaand verslag vergadering van de Indonesische zijde (ambassade).

Vertrouwende U hiermee voldoende op de hoogte gebracht van het verdrag Traktaat van Wassenaar dat in september 1966 werd geratificeerd.

In afwachting van de beantwoording van deze brief.

Met de vriendelijke groeten Namens

Ferry Schwab vz. Actw -66

CC. Delegatie ACTW-66 Dhr. Rob Andreas, Dhr. Paul Vasseur en 15.000 Petitionarissen President Joko Widodo, Retno, Dim. Minister President Mark Rutte, Vz. Eerste Kamer Prof.dr. J.A. Bruijn (VVD)

 

 

12167759086?profile=RESIZE_400xHierden  30 juli 2023

Per Email / Per post verzonden

AANGETEKEND

Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

T.a.v. Mw. Vera Bergkamp Voorzitter Tweede Kamer & Commissie BuZa

Betreft : ACTW-66 Traktaat van Wassenaar aansluitend de recente Indonesische kwesties

Geachte mw. Vera Bergkamp,

de ACTW-66 delegatie maakt zich zorgen om de recente ontwikkelingen die van de zijde van de republiek Indonesië nu zijn ontstaan ACTW-66 delegatie ontving een vergaderstuk van KBRI zie bijlage.

In het kort samengevat.

De afgevaardigden van de republiek Indonesië gaven aan dat Mark Rutte de zaak erkent (welke zaak ? ) dat deze eerst door de Eerste kamer en de Koning dient te worden geaccordeerd. Alvorens de claims kunnen worden ingediend. Het is U bekend dat ACTW-66 op 15 maart 2022 aan de Tweede Kamer alle benodigde stukken heeft aangeboden. Reeds van 2015 is met deze zaak is gestart richting Min.BuZa. Deze zaak werd gemeld door een abonnee aan de ICM redactie.

De verwarring is groot in de tijd gezien.

Zeker als het om het aspect de prioritering in aanmerking wordt genomen om het op de agenda te zetten en af te handelen. Vallen de nieuwe zaken onder een verdrag of wet ? Ondergetekende tracht de zaken op een rij te zetten en duidelijkheid te verschaffen. ACTW-66 valt onder een verdrag. Immers ACTW-66 heeft reeds in 2015 een claim ingediend (Min.BuZa). Lijkt nu er op dat de Republiek zich nu als rechtmatige eigenaar claimt (Onze zaak wegkaapt). Waarom nu pas? als ACW-66 reeds in 2015 met deze kwestie bezig is, dus acht jaar geleden reeds onder de aandacht heeft gebracht aan het Kabinet en sinds 15 maart 2022 de Tweede Kamer. Veel geld en werk erin hebben gestoken.

In 2016 had ACTW-66 een persoonlijk onderhoud gehad met de president Jokowi van de republiek Indonesië. Hierbij werd ICM Persverklaring afgegeven alsmede werd ACTW-66 onder de aandacht gebracht, en de stukken overhandigd. De president ontbood mij, dit heb ik gedelegeerd aan de heer rip Marshall Manengkei die gestationeerd was in Jakarta.

Met het onderzoek van het Traktaat kwamen vele zaken boven water drijven o.a.;

de inval 1947/1948 ( geen politionele acties),

de gepleegde oorlog misdaden,

en Hari Merdeka (Onafhankelijkheid van de republiek) naar 17 augustus 1945. Tot slot de Nieuwe Guinee kwestie.

Nimmer heeft de Overheid een onderzoek ingesteld periode 1947 – 1963 aangaande de Nederlandse Indische burgers ( Nederlanders, Indische-Nederlanders, Molukkers en van Joodse afkomst). Dit werd nadrukkelijk aanbevolen door het Rapport van Gaalen (Herstel betalingen). Alleen over de thema’s economie en militairen !

Het was de Overheid aan gelegen om deze periode niet in beeld te brengen door zich nadrukkelijk te richten op de periode 1942-1945 gedurende 62 jaren dit was het beleid van Kabinet Drees om deze periode onder de radar te houden of het nooit heeft bestaan. De Overheid (Kabinet Drees) was terdege bewust welke juridische claims boven hun hoofd hingen gedurende de zestig jaren vanuit de republiek Indonesië met als onderdeel het verdrag Traktaat van Wassenaar. Helaas moet ACTW-66 concluderen dat Nederland (Kabinet Drees) de agressor is. Geldt ook voor Japan kwestie. Kon. Wilhelmina heeft Japan de oorlog verklaard, die hebben geleid tot de bewezen ontstane oorlogsschade van de Republiek en hun eigen onderdanen (NIB-Burgers) die al hun bezittingen en banktegoeden hebben verloren

Anno 2015 komen de misstanden na 55 jaren boven drijven na melding van een abonnee op de redactie van ICM die ACTW-66 opstart . Met het Traktaat met XTC de deur openende naar alle misstanden door Kabinet Drees veroorzaakt. Met name de Burgers werden voornamelijk de dupe die tot op heden op de oorlogsschade vergoedingen wachten die huis en raad hebben verloren .

Er spelen nu drie kwestie (dossiers) :

a) Het verdrag traktaat van Wassenaar geratificeerd tussen de republiek Indonesië, Nederland betrekking op de NIB – Burgers. In 2015 werd Min.BuZa aangesproken. Hier heeft Bert Koenders opdracht aan NIOD (oorlogsmisdaden). Zijn opvolger Stef Blok dook weg en gooide zijn beleidsambtenaren voor de trein. Februari 2020 Verzoek Tweede Kamer aanbieding 15.000 handtekeningen plus rapporten met verhalen (bewijsmateriaal) . Op 15 maart 2022 in de Tweede Kamer aangeboden. Tot op heden is het stil in de Tweede Kamer.

B) November 2022 NIOD Rapport oorlogsmisdaden, Maart 2023 Excuses aangeboden en oorlogsschade compensatie aan 97.610 nabestaanden.

C) Erkenning 17 augustus 1945 , heeft juridische consequentie, compensatie van de geleden oorlogsschade.

Onduidelijk is nu welke schade / compensatie Indonesië wenst. Zeker als de Eerste Kamer zich moeten buigen om in te stemmen en Willem Alexander akkoord moet geven voordat de claims kunnen worden ingediend.

De delegatie ACTW-66 staat op het stand punt dat Eerste Kamer Wetten en Verdragen controleert en zo nodig bijstelt. Hierbij geldt dat voor Traktaat van Wassenaar sprake is van Verdrag gesloten in september 1966 voor een klein deel is uitgevoerd zijnde 39 miljoen guldens. Niet uitgevoerd is 600 miljoen gulden plus 4,2 miljard guldens. Bijstellingen zijn van toepassing op de actualisatie de waarde van de bedragen van 1966 naar 2023.

De vraag blijft voor categorie B en C , vallen deze onder het verdrag Traktaat van Wassenaar, of betreft een nieuwe wet of verdrag omdat de Minister President Mark Rutte zich in de Tweede Kamer heeft uitgesproken en heeft beloofd onlangs in maart van dit jaar, en aan excuses aan de Indonesische volk. Of wordt dit politiek opgelost naar de toekomst toe? In principe heeft de republiek Indonesië zich geconformeerd met het RTC tegen finale kwijting van 689 miljoen, maar ook Nederland heeft zich niet aan Verdrag gehouden.

ACTW-66 delegatie maakt nadrukkelijk een kanttekening links – of rechtsom de geleden oorlogsschade van de 341.000 Nederlandse Indische Burgers (Nederlanders, Indo-Euopeanan, Molukkers, en van Joodse afkomst) die periode 1947-1963 in de republiek verbleven die al hun bezittingen hebben verloren, dit valt onder Oorlogsverdragen. Oorlogsverdragen zeggen dat de “Agressor, in deze Nederland) alle oorlogsschade moet vergoeden, of vooraf kan het land ( In deze Indonesië) aan de burgers de schade compenseert. Dit heeft de republiek ook uitgevoerd; 4.2 miljard periode 1952 – 1959 en 689 miljoen periode 1969 – 2003. Echter Nederland heeft de schadevergoeding tot nu nimmer uitbetaald.

De republiek Indonesië staat in hun recht om deze gelden 4.2 miljard + 689 miljoen terug te vorderen. Daarboven op de 128 miljard. Kabinet Rutte (Drees) zich niet heeft gehouden aan de afspraken. Maar het ontslaat de republiek Indonesië niet van hun verplichting om als nog de bedragen uit te betalen aan de gedupeerden via ACTW-66 organisatie. Voor zich spreekt dat de waarde van de bedragen dienen te worden geactualiseerd naar nu, en van de gulden naar de Euro. Berekeningen laten zien dat om ongeveer 30 miljard gaat.

ACTW- 66 hoopt in de ontstane miscommunicatie van de republiek Indonesië die helderheid te brengen dat om drie verschillende zaken/kwesties gaan. Wanneer het aspect prioritering wordt ingebracht dat ACTW-66 boven aan de lijst staat ter uitvoering gaat om bestaande verdrag immers al ruim 60 jaar wacht op uitbetaling.

Onduidelijk is nu wat heeft Markt Rutte erkend dat nu eerste in de Eerste Kamer wordt behandeld en koning het akkoord geeft, immers is alleen het verdrag traktaat van Wassenaar leidend, die op voorraad een claim heeft ingediend. Moeten constateren dat de Republiek nu pas met een claim komt, immers met RTC al heeft geschikt.

Graag Uw reactie.

Ferry Schwab vz. Actw -66

CC. Delegatie ACTW-66 Dhr. Rob Andreas, Dhr. Paul Vasseur en 15.000 Petitionarissen

President Joko Widodo, Retno, Dim. Minister President Mark Rutte, Vz. Eerste Kamer.

Prof.dr. J.A. Bruijn (VVD)


12167759294?profile=RESIZE_710x


12167759855?profile=RESIZE_710x


E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives