10897329472?profile=originalBackpay-regeling riekt naar goedkoop Hollands koopmanschap       Door:  Griselda Molemans

 

De actie van TFIR naar aanleiding van de vele klachten van nabestaanden en de brief van     de KNIL-veteraan Rudy Hoenson heeft veel losgemaakt. Hierna het hoofdredactioneel commentaar van De Telegraaf van 16 augustus 2016 over de Indië-herdenking en de Backpay-kwestie:

“De Indië-herdenking was dit jaar wederom een indrukwekkende gebeurtenis. In aanwezigheid van premier Rutte, tal van politici en notabelen herdachten vele honderden belangstellenden in Den Haag de verschrikkelijke jaren van de Japanse bezetting. Verschrikkingen die met de capitulatie op 15 augustus 1945 niet voorbij waren. Daarna volgde de Bersiap-periode, een orgie van geweld die nog eens duizenden Nederlandse, Indische en Chinese slachtoffers zou maken.

In ons land zijn deze gebeurtenissen lang onderbelicht gebleven. Daarom is het goed dat er organisaties zijn zoals de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en het Indisch Herinneringscentrum, die zich sterk maken voor het levend houden van die herinneringen. Nu hele generaties Nederlanders het voorrecht hebben om op te groeien in vrede, mag dat niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.

In dit kader is het triest dat onenigheid over een claim voor nooit uitbetaalde salarissen van toenmalige, door de Japanners gevangen gezette ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië de kop op steekt. Nabestaanden willen dat het kabinet, ondanks een vorig jaar gesloten akkoord, alsnog de knip trekt. Het feit dat het zeventig jaar heeft geduurd voordat het kabinet over de brug kwam voor de kleine groep toen nog levende slachtoffers, riekt naar goedkoop Hollands koopman-schap. Een nieuw kabinet moet dit akkoord daarom nog eens goed wegen.”

Een Oudhollandse rekensom:  Zo’n 90.000 KNIL-militairen en ambtenaren hadden op 15 augustus 1945 recht op 3,5 jaar achterstallig salaris en pensioen-opbouw. Leg de cijfers naast elkaar: 2,25 miljard euro aan uit te betalen salarissen versus 30 miljoen euro aan 1.100 recht-hebbenden in het jaar 2015. En dan is het maar de vraag of er op 15 augustus 2015 nog 1.100 rechthebbenden in leven waren, zoals het ministerie van VWS stelt.
Rekenkundig beschouwd heeft de Nederlandse overheid hiermee 1/75 van haar schuld aan haar overheidspersoneel betaald. Van wie een groot deel tijdens de Japanse bezetting gestorven is voor de Nederlandse vlag. En dat is niet alleen goedkoop Hollands koopmanschap, maar ook nog eens een verwerpelijke grond-houding.

Open brief Rudy Hoenson

Rudy Hoenson, overlevende van de atoombom op Nagasaki schreef een open brief aan de Nederlandse regering inzake de overeen-gekomen Backpay-regeling. In december 2015 gaf Staats-secretaris Martin van Rijn van VWS groen licht voor de uitbetaling van de zogeheten Backpay-regeling. Deze regeling  is bedoeld voor voormalige ambtenaren en KNIL-militairen van het Nederlands-Indisch Gouvernement, die over de oorlogsjaren in Nederlands-Indië geen of onvolledig salaris hebben ontvangen. Voorwaarde was dat zij op 15 augustus 2015 nog in leven waren.

Over deze laatste voorwaarde zijn heel veel klachten. De 93 jarige Rudy Hoenson, KNIL veteraan en overlevende van de atoombom die op 9 augustus 1945 op Nagasaki viel, uitte via Task Force Indisch Rechtsherstel zijn ongenoegen middels een brief aan Staats-secretaris Martin van Rijn:

10897329854?profile=original

Nabestaanden willen nieuw onderzoek salariskwestie

Nabestaanden van al die oud-ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië die na de Japanse bezetting hun achter-stallige salaris niet uitbetaald hebben gekregen, willen dat hier opnieuw naar gekeken wordt. 

Dat laat de Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) weten. 

De organisatie die opkomt voor belangen van groepen die schade hebben geleden door de Japanse bezetting heeft de afgelopen maanden vele tientallen e-mails gekregen over de zogeheten backpay-kwestie. Veel mensen zijn het er volgens TFIR niet mee eens dat alleen het handjevol nog levende veteranen en oud-ambtenaren na ruim 70 jaar financiële genoegdoening heeft gekregen.

Voorzitter Sylvia Pessireron van TFIR: "De grootste klacht is dat nazaten van landgenoten die zich hebben ingezet voor Nederland   in voormalig Nederlands-Indië, opnieuw in de kou worden gezet".

Staatssecretaris

Vorig jaar bereikten Staats-secretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Indisch Platform een akkoord over de zogeheten backpay-kwestie. Per persoon werd 25.000 euro netto uitgekeerd. De regeling gold voor betrokkenen die vorig jaar nog in leven waren. In totaal waren dat er nog ongeveer 1.100.

Regeling

Van Rijn liet vorig jaar weten dat hij met de regeling op morele gronden tegemoet heeft willen komen aan de onvrede in de Indische gemeenschap door het ontbreken van een oplossing voor de backpay-kwestie.

"De geschiedenis van de afgelopen zeventig jaar kunnen we niet ongedaan maken, maar ik hoop dat deze stap de weg vrijmaakt voor een nieuw hoofdstuk van onze gezamenlijke toekomst", aldus Van Rijn indertijd.

(Bron: http://TFIR.nl/)

ICM 25.9.16

 

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

  • 277

  • 3036224337?profile=original

    Steun ACTW66 ! 

    Uw donatie  kan U storten op Rabo rekening NL41 RABO 03977255 07   ten name van F.Schwab / ICM Online onder vermelding van donatie Traktaat van Wassenaar.

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives