Uit het ICM  archief ; ’Ik zou geen agent meer willen zijn’

WASHINGTON Democraten hebben een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden achter hun plan voor politiehervormingen gekregen. Maar in de door Republikeinen geleide Senaat komt het er niet door. Republikeinen werken in de Senaat aan hun eigen plan, waar Democraten dan weer niet achterstaan.

Na de dood van George Floyd en de daaropvolgende protesten kwamen verschillende staten al tot regels die het gebruik van geweld door agenten moet indammen. Washington werkt ondertussen aan maatregelen die voor het hele land moeten gelden. Republikeinen en Democraten bouwen beiden hun eigen brug, maar de twee bouwsels komen elkaar voorlopig niet tegen.

Over een paar dingen zijn ze het wel eens. Beide partijen willen meer training, het beter bijhouden van een politiedatabase en meer bodycamera’s voor agenten. Maar de lijst met twistpunten is lang. Democraten willen de nekklem verbieden. Republikeinen willen alleen strengere regels. Democraten willen dat slachtoffers van politiegeweld een schadevergoeding kunnen krijgen, en agenten makkelijker kunnen vervolgen. Dat zien Republikeinen niet zitten. En zo gaat de lijst door.

’Gevaarlijk werk’

Bernhard ’Carl’ Bröker ziet de ontwikkelingen in Washington en de protesten tegen de politie met lede ogen aan. Dertig jaar lang was de Nederlandse Amerikaan met plezier agent. In verschillende stadjes in Colorado was hij onder meer rechercheur en politiecommissaris. Hij werkte bij de militaire politie een tijd undercover bij de drugsopsporing. „Gevaarlijk werk; mijn vrouw wist soms wekenlang niet waar ik was.”

Bröker werd geboren op Java en vertrok na een paar harde jaren in Nederland op jonge leeftijd met zijn ouders en familie naar de VS. Nog voordat hij officieel Amerikaan was, werd hij opgeroepen voor de Vietnam-oorlog. Nu is Broker gepensioneerd, maar hij heeft nog altijd veel contact met de nieuwe garde van agenten via de politievakbond in Las Vegas, waar hij nu woont.

„Hoe mooi het werk ook is, ik zou nu geen agent meer willen zijn. Je krijgt geen steun meer van je baas en agenten mogen steeds minder.” Terwijl agenten dingen naar hun hoofd krijgen geslingerd, kan elke fout het einde van de carrière betekenen. „Je kan zo zelf in de gevangenis eindigen.” Het is volgens hem ook de reden dat veel agenten het voor gezien houden. „Meer collega’s gaan maar met pensioen of zoeken ander werk. Dit willen ze niet meer.”

Demonstranten willen dat er minder geld naar de politie gaat. Daar snapt Bröker niets van. Vooral in kleinere stadjes is nu juist te weinig budget voor bijvoorbeeld training. In grotere steden gaat nu ook die training als eerste uit het raam. Terwijl agenten voorbereid moeten zijn op alles. „Mensen uit een brandende auto redden, schietpartijen... Het komt allemaal voorbij.”

Knuppel

Van Nederlandse collega’s hoort hij wel eens geklaag over strenge regels. „Ze zeggen altijd: ’Wij mogen niets, we mogen amper onze knuppel gebruiken.’ Dat proberen hier de Democraten nu ook te regelen. Ze willen het net als in Europa maken.” Maar het werk van een agent in de VS is anders dan in Europa, zo benadrukt hij. Zo zijn er in de VS veel vuurwapens in omloop.

Bröker was altijd voorzichtig. Hij moest zelf wel eens schieten op verdachten, maar nooit met dodelijke afloop. Ook werd hij zelf nooit geraakt. Als politietrainer drukte hij zijn collega’s op het hart: „Denk bij elke auto die je stopt: Daar zit een moordenaar in. Als je zo voorzichtig bent en blijft, dan ga je elke dag veilig naar huis.”

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives