ABDULKADIR WIDJOJOATMODJO (1903-1992); De brug tussen Soekarno en Drees

ABDULKADIR WIDJOJOATMODJO (1903-1992); De brug tussen Soekarno en Drees

De op 24 december 1992 op 89-jarige leeftijd plotseling overleden Raden Abdulkadir Widjojoatmodjo (Dul voor zijn vrienden) was in de jaren 1945-1948 één van de meest vooraanstaande federalisten in Indonesië. Als Secretaris van Staat voor Algemene Zaken maakte hij deel uit van de Voorlopige Federale Regering. Tevens was hij plaatsvervanger van Lt. Gouverneur-Generaal Van Mook.


Abdulkadir was geen nationalist van het naoorlogse republikeinse type. Wel was hij een patriot, die de belangen van zijn vaderland Indonesië het best gewaarborgd achtte door een samengaan met Nederland op basis van volledige gelijkwaardigheid.

Zijn staatkundige ideeën hadden affiniteit met die van de Leidse school van Van Vollenhoven en Snouck Hurgronje, waarvan Van Mook een leerling was. Door zijn priaji (Javaanse aristocratie) afkomst daartoe bestemd werd hij Indonesisch bestuursambtenaar. Voor de oorlog was hij ook enkele jaren vice-consul te Djeddah belast met de opvang en begeleiding van Indonesische bedevaartgangers. Een functie die hem als vroom islamiet en kenner van de Arabische taal op het lijf was geschreven.

Teruggekeerd in Indonesië was hij tot 1942 onder meer voorzitter van de Indonesische Vereniging van Bestuursambtenaren. Kort voor de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië vergezelde Abdulkadir, op hun dringend verzoek, lt. G.-G. Van Mook en gouverneur Van der Plas naar Australië. Vandaar ging hij naar New York, alwaar hij werkzaam was op het Nederlands Informatiebureau. Vervolgens werd hij door Van Mook aangewezen als verbindingsofficier bij het geallieerde opperbevel in Zuidoost-Azië, in welke functie hij zeer belangrijk werk verrichtte. Onmiddellijk na de Japanse capitulatie keerde hij naar Indonesië terug.

Het werd hem spoedig duidelijk, dat de politieke situatie in Indonesië volkomen anders was, dan de zich tijdens de oorlog buiten Indonesië bevindende Nederlandse autoriteiten zich hadden voorgesteld. Na een lang gesprek met Soekarno op 9 oktober 1945 bepleitte hij contacten tussen Van Mook en Soekarno. Hij werd op dit punt echter door de Nederlandse regering gedesavoueerd. Van Mook werd herhaaldelijk geïnstrueerd geen contacten met Soekarno te leggen.

In de periode 1945-1948 bleef Abdulkadir zich inspannen voor de totstandkoming van een met Nederland samenwerkende Indonesische federatie, waarin federalisten en republikeinen hun plaats zouden vinden.

Als typische brugfiguur tussen Indonesië en Nederland, tussen oud en nieuw Indonesië deed hij dit met volle innerlijke overtuiging. De politieke ontwikkelingen hebben echter verwerkelijking van dit streven niet mogelijk gemaakt. Zijn werk en optreden als voorzitter van de in december 1947 ingestelde onderhandelingsmissie met de Republik Indonesia werd naar mijn indruk qua aanpak nogal eens doorkruist door de vice-voorzitter van de commissie jhr. Van Vredenburch. Een kundig diplomaat, wien de Indonesische psyche echter vreemd was. Onmiddellijk na de door het in augustus 1948 aangetreden kabinet Drees geforceerde ontslagaanvrage van Van Mook, diende ook Abdulkadir zijn ontslag in.

Na de souvereiniteitsoverdracht verbleef hij - uit vrije wil - nog ongeveer 17 jaar in moeilijke omstandigheden in Indonesië. Daarna kwam hij ziek en uitgeput naar Nederland.

Met Abdulkadir is een zeer bijzondere man heengegaan. Een charismatische persoonlijkheid, hoffelijk en innemend, bijzonder plichtsgetrouw en punctueel. ”Haloes' (fijnzinnig) en tegelijkertijd een geestelijk en lichamelijk moedig man. Een trouwe vriend.

Dr. P.J. Koets, die hem van zeer nabij heeft meegemaakt, schreef in Het Parool terecht dat zowel Indonesië als Nederland in hem een man hebben verloren om trots op te zijn.

Bron NRC.

ICM 13.3.16

Weergaven: 239

Opmerking

Je moet lid zijn van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ACTW-66 Traktaat van Wassenaar. 50 euro eenmalig

Reactie van F.Schwab (ICM Editor) op 4 Augustus 2019 op 12.11

131

ADVERTENTIE.

WORDT ICM ABONNEE VOOR  4 EURO IN DE MAAND

Schrijf U vandaag nog in voor ICM abonnee.

Lees onze ICM algemene voorwaarden   -- >Hier

KVK - nummer 72173122

Onze adverteerders

NIEUW - Zalen Centrum &  Events Harderwijk

IN CENTRUM GELEGEN VAN NEDERLAND…

Meer  Info klik op Doorgaan

De lente breekt aan, wat dacht U van uw tuin in bamboo design? 

https://bamboedesign.nl/

Rapport Traktaat van Wassenaar aanbieding aan de Tweede Kamer.

Besluitenlijst van de procedurevergadering van donderdag 6 februari 2020

7. Agendapunt:

Verzoek van de Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding van het boek 'Rapport traktaat van Wassenaar'

Zaak:

Brief derden - Federatie Indische Nederlanders te Den Haag - 13 januari 2020 Verzoek Federatie Indische Nederlanders, namens ICM Online, tot aanbieding boek 'Rapport traktaat van Wassenaar' - 2020Z00267

Besluit:…

Doorgaan


Het boek "Rapport traktaat van Wassenaar" €  50 exclusief verzendkosten, donaties boven € 50 ontvangen het boek kosteloos. Deelnemers  die zich inschrijven voor ACTW66 kosteloos. Boek wordt vrijgegeven nadat deze aan het nieuwe kabinet is overhandigd

www.calbona.nl

Graag bestel ik het ICM Jaarboek "Toegang tot de Indische Wereld"  prijs 19,95 exclusief  verzendkosten € 3,95  Bestellen

hier !  

Velen lezen nu al mijn pas uitgebrachte boek "Voorbode van het turbulente Millennium" .................

INDISCHE NEDERLANDER AAN HET WOORD. ===>>> 

Zie verder Hier 

ICM/MSN de geschiedenis van de Indische  een digitale guerrilla

kik hier on te downloaden

 http://www.diasporaindonesia.org/

=Onderzoekrapport naar tegoeden

particuliere bank en - levensverzekering van Nederlanders in Indie 1940 -1958

klik HIER

========================

Rapport

Diaspora Dispatch Memorizer for prime Minister Mark Rutte 

Download EJOS Newsletter

HIER / HERE

 

Recensie “door de ogen van het kind”  De vader van een bekende schrijver overleefde het jappenkamp door op zijn tellen te passen en door de macht van het getal de macht over zijn leven in eigen hand te houden (Adriaan van Dis, Indische Duinen). 

Leo Blokhuis schrijft boek over Indo-Rock De bekende popmuziekhistoricus Leo Blokhuis (onder andere bekend als deskundige en DJ van de “Top 1000 Aller Tijden” die aan het eind van ieder jaar op TV te zien is) is momenteel druk bezig met een standaardwerk over Indo-Rock.…  Doorgaan  

 Buitenkampers Sinds de première heeft nu al ruim 5000 bezoekers getrokken Doorgaan

 Farewell to the Indies (De Engelse vertaling van  het  boek "Weg uit Indië", verschenen in 2012) is nu op website  www.hansvervoort.nl 

gratis te downloaden als ePub, PDF-file, Kindle-file of Word-file

Of hier op ICM site downloaden HIER.Het besluit om onderzoek naar dekolonisatie van Nederlands-Indiē uit eigen zak te betalen is een diplomatieke beslissing

Mijn levensverhaal - 5     door onze correspondent in Nieuw Zeeland, Adrian Lemmens  doorgaan

Column van Ellen Hauwert


 

Likeur met spekkoek smaak predikaat fine and excellent!   Doorgaan

Pasar Malam Selamat 

Datang in Holland - boek verkrijgbaar bij Amazon.met  vertaalde  Nederlandse artikelen - Engels Doorgaan  

 

www.prepaidunion.com

 © 2021   Gemaakt door F.Schwab (ICM Editor).   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Privacybeleid  |  Algemene voorwaarden