Koninklijk staatsbezoek aan Japan

10897294071?profile=originalKoninklijk staatsbezoek aan Japan

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima brachten op uitnodiging van de Japanse regering van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 oktober 2014 een staatsbezoek aan Japan. Zij werden daarbij vergezeld door  minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Minister Kamp van Economische Zaken leidde gelijktijdig een omvangrijke economische missie.

Het staatsbezoek bestendigde de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Het staatsbezoek richtte zich op kennisuitwisseling en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en land- en tuinbouw. Het bezoek bood mogelijkheden om met inzet van het meereizende 150 deelnemers tellende delegatie van het bedrijfsleven uitwisseling tot stand brengen met overheidsinstanties, het bedrijfsleven en kennis-instellingen. Het staatbezoek bevatte de gebruikelijke vaste onderdelen als een welkomst-ceremonie op het Keizerlijk paleis

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima worden begroet door Keizer Akihito en Keizerin Michiko.

in Tokyo, een inspectie van de erewacht en een audiëntie met de Keizer en Keizerin. Ook het staatsbanket op het Keizerlijk paleis, een ontmoeting met de minister-president en het officiële afscheid van de Keizer en Keizerin waren een officieel onderdeel van het staatsbezoek.

Woensdag  29 oktober

Het Koninklijk paar bezocht “21_21 DESIGN SIGHT”, een instituut, opgericht op initiatief van de modeontwerper Issey Miyake en ontworpen door architect Tadao Ando. Het instituut is bedoeld om de belangstelling voor design te stimuleren en een maatschappelijke discussie te bevorderen. Het Koninklijk Paar bezocht er de tentoonstelling 'THE FAB MIND: Hints of the Future in a Shifting World' die gaat over de invloed van de informatie maatschappij op ethiek en  sociale ongelijkheid.  
Na een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap, kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding langs een Shinto tempel en een Boeddhistische tempel. Hierbij lag de nadruk op de rol die de twee levensbeschouwingen in het dagelijks leven van de Japanners spelen.

Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbanket in Japan aandacht gevraagd voor de Tweede Wereldoorlog. “De wonden die zijn geslagen blijven het leven van velen beheersen”, zei de koning. Willem-Alexander zei verder dat de herinneringen aan gevangenschap, vernedering en dwangarbeid nog steeds bepalend zijn in het leven van de slachtoffers. En dat de gewone Japanners ook geleden hebben onder de oorlog. De koning noemde erkenning van het leed de basis voor verzoening en zei dat door de inzet van Nederlanders en Japanners nieuw vertrouwen is ontstaan.

Donderdag 30 oktober

De tweede dag van het staatsbezoek opende de Koning een bijeenkomst over (wind) energie. Japan zoekt, mede na de kernramp in 2011, naar energiebronnen die onder andere betaalbaar, veilig en milieu-vriendelijk zijn. Japan biedt, gezien de ligging, veel mogelijkheden voor offshore windparken. Nederland beschikt over de kennis en kunde om offshore windparken te realiseren. Tijdens de bijeenkomst werd ingegaan op wat nodig is om deze vorm van energie grootschalig te kunnen invoeren. Het Koninklijk Paar bezocht bedrijfspresentaties van Nederlandse en Japanse bedrijven die werkzaam zijn in de sector offshore windenergie. De ochtend werd afgesloten met een bijeenkomst met CEO's van Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Nederland kent, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het grootste aantal vestigingen van Japanse bedrijven in Europa.
In de middag bezochten de Koning en Koningin de Tokyo University. Japan is het snelst vergrijzende land ter wereld. Tijdens het bezoek maakten de Koning en Koningin kennis met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in Japan. Het Koninklijk Paar sprak met vertegenwoordigers van de overheid, autoriteiten, planners en ouderen over het realiseren van speciale leefgemeenschappen voor ouderen en het gebruik van medische apparaten en robots in de ouderenzorg. Ook kwam Buurtzorg Nederland aan orde. Deze thuiszorgorganisatie heeft model gestaan bij de oprichting van een soortgelijke organisatie in Japan.

Foto: Reformatorisch Dagblad.

Vrijdag 31 oktober

Koning Willem-Alexander hield een openingstoespraak op de Food & Agribusiness Conferentie. Tijdens de conferentie stonden voedsel-zekerheid en kansen in de agribusiness centraal. Japan wil van de landbouwsector een groeisector maken die aanzienlijk bijdraagt aan economische groei. Het land kijkt daarbij met veel belangstelling naar Nederland als tweede exporteur van agri & food producten ter wereld en als goed voorbeeld van een productieve, hoogtechnologische, innovatieve en duurzame landbouwproducent. Het Koninklijk Paar maakte aansluitend een rondgang langs bedrijfspresentaties van diverse Nederlands-Japanse samenwerkings verbanden.
Na de conferentie ontmoette het Koninklijk Paar de voorzitter en de erevoorzitter van TOKYO 2020 die uitleg gaven over de aanpak van de Olympische Spelen in 2020. Aansluitend namen de Koning en Koningin deel aan een CEO rondetafelbijeenkomst over de samenwerking  tussen het Japanse en het Nederlandse bedrijfsleven.

Aan het eind van de middag boden de Koning en Koningin als dank voor hun ontvangst in Japan, een concert aan van Musica Amphion. Dit ensemble speelt muziek uit de 17e en 18 eeuw, uitgevoerd met originele instrumenten.

De Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko hebben gesproken met enkele Nederlandse oorlogs-slachtoffers. Dat gebeurde op een receptie na afloop van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan Japan.  De oorlogsslachtoffers woonden in de Tweede Wereld-oorlog in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, dat door Japan was bezet. Volgens Japanse media waren ze voor de receptie uitgenodigd.

Behalve met de Japanse keizer en zijn vrouw spraken ze ook met de koning en de koningin. Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken was op de receptie aanwezig.

Verzoening

Japan en Nederland hebben een uitwisselingsprogramma met als doel de verwerking van het oorlogsleed en verzoening tussen Japanners en Nederlanders, het Peace Exchange Program. Geprobeerd wordt om jaarlijks oorlogsslachtoffers uit te nodigen voor een reis naar Japan.

De receptie was een gebaar van koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar het Japanse keizerspaar. De laatste dag van het staatsbezoek stond verder in het teken van de landbouw.

Het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima brengen aan Japan kreeg ook in dat land veel belangstelling. Voor het eerst in lange tijd zal de Japanse kroonprinses Masako namelijk aanwezig zijn bij een staatsbezoek. De vrouw van kroonprins Naruhito lijdt aan een aanpassingsstoornis en is depressief. Het is daarom voor het eerst in elf jaar dat Masako (50) een dergelijke gelegenheid bijwoont. De laatste die de eer had was president Fox van Mexico.

De prinses komt sinds 2002 weinig in het openbaar, maar morgen is ze aanwezig bij zowel de welkomstceremonie als bij het staatsbanket dat het keizerlijke paar aan de Nederlandse gasten aanbiedt. Dat de prinses zich daarbij vertoont, was voor de media in Japan groot nieuws.

Inhuldiging

Masako maakte eerder een uitzondering voor het Nederlandse koningspaar: vorig jaar maakte ze haar eerste officiële buitenlandse reis in twaalf jaar door haar man te vergezellen naar de inhuldiging van Willem-Alexander. In 2006 bracht ze op uitnodiging van koningin Beatrix de zomervakantie door op het Oude Loo in Apeldoorn. De ouders van Masako wonen in Nederland. Haar vader Hisashi Owada is rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het staatsbezoek duurde van woensdag tot en met vrijdag. Willem-Alexander en Maxima bleven tot zondag in Japan. De week daarna op maandag en dinsdag was het paar voor een staatsbezoek in Zuid-Korea.

______________________

 

          

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives