Onder het motto “Niet weggooien” vraagt Museum Bronbeek op donderdag 14 augustus 2014 aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Met deze jaarlijkse actiedag wil Bronbeek mensen bewust maken van het belanmg om dit erfgoed te bewaren, omdat deze voorwerpen een bijzondere kijk kunnen geven op de oorlogsjaren in Indië. Museum Bronbeek werkt op deze actiedag samen met Stichting Moluks Historisch Museum. Beide musea richten zich tot mensen die thuis op zolder, inde kelder of ergens onderin een kast of kist nog materiaal hebben uit de periode van de Japanse bezetting.
Bezoekers kunnen op 14 augustus van 10.00 - 17.00 uur in Museum Bronbeek uitleg krijgen van deskundigen van beide musea over de historische waarde van de voorwerpen, foto’s, documenten, enz. die zij zelf meebrengen. Ook adviseren experts over de beste manier om deze spullen voor komende generaties te behouden. Desgewenst kan men materiaal waarvan men afstand wil doen als schenking aan het museum overdragen. Op de website www.actienietweggooien.nl kan men een schenking aanmelden bij Bronbeek of om het even welk ander museum naar keuze. Ook is
er een codicil-formulier, waarmee schenkers kunnen aangeven waar hun materiële oorlogserfgoed bij hun overlijden naar toe gaat.
Krijgsgevangenen
Bronbeek doet in het kader van deze actiedag ook een speciale oproep om hulp. Het museum beijvert zich om een completer beeld te scheppen oiver het lot van de krijgsgevangenen ten tijde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Het probleem daarbij is dat persoonsgebonden infoematie – zoals registratie van internering in Japanse kampen of krijgsgevangenschap – nu in onder andere het Nationaal Archief ligt. Dit mag op grond van de Wet op Persoonsregistratie niet openbaar worden gemaakt, zolang niet is aangetoond dat de betreffende persoon reeds is overleden. Daardoor blijft het beeld van wat er met krijgs-gevangenen gebeurde incompleet.
Om deze reden verzoekt Museum Bronbeek om nabestaanden van krijgsgevangenen (KNIL en Marine) en geïnterneerden in indië om het overlijdensbericht of ander bewijsmateriaal dat hun dierbare inmiddels is overleden, aan het museum ter inzage te geven. Als dit bewijs is geleverd, kan Bronbeek namelijk wel over deze archiefinformatie beschikken. Iedere nabestaande kan zo meehelpen om het beeld van het lot van de europese bevolking ten tijde van de Japanse overheersing verder te verduidelijken. Vooral voor honderdduizenden nazaten is dit van groot belang.
Getuigenissen van de dekolonisatieoorlog
In 2015 zal Museum Bronbeek stilstaan bij de dekolonisatieoorlog in de periode 1945-1949, beter bekend als de Politionele acties. Hiermee kwam er een einde aan de koloniale staat Nederlands-Indië. Bronbeek nodigt mensen uit om hun materiaal uit deze periode te komen tonen: dagboeken, brieven, memoires, documenten, foto’s en tekeningen en andere objecten. In overleg kan eventueel geschikt materiaal worden gebruikt om het publiek in 2015 een beter beeld van deze periode te kunnen geven. www.bronbeek.nl
Opmerkingen