10897232476?profile=originalEen jaar na 19 maart 2013
(van Silfraire Delhaye, voorzitter het IP).

Morgen 19 maart is het een jaar geleden dat het Indisch Platform de Stille Tocht heeft gelopen met circa 500 sympathisanten. Na de Stille Tocht vond er een besloten zit
ting plaats met de Vaste Kamercommissie VWS, waarin de Petitie werd overhandigd aan de voorzitter, mevrouw Neppérus.
Een jaar is voorbij gegaan en de vraag komt, heel begrijpelijk op, of sindsdien niets bereikt is. Na 19 maart 2013 hebben verkennende gesprekken en afstemmingen plaats gevonden tussen de staatssecretaris van Rijn VWS en de IP - Delegatie over de Indische Kwestie. In mijn diverse reacties op vragen, heb ik steeds gesteld dat de staatssecretaris de Indische Kwestie serieus oppakt, maar zeer behoedzaam te werk moet gaan. Immers, het Kabinet Balkenende 4 heeft deze kwestie afgewezen en op 30 juni 2011, werd op twee stemmen na, de motie Dijkstra in de Tweede Kamer verworpen. De wijze waarop de heer van Rijn de Indische Kwestie na 19 maart 2013 oppakt komt mogelijk over als “aan het lijntje houden”, omdat behandeling in de Tweede Kamer steeds vooruit wordt geschoven ( zie Veegbrief aan de Tweede Kamer van 20 december 2013).

Als voorzitter van het IP en van de IP-Delegatie weet ik waar de heer van Rijn mee bezig is. MAAR om geen verwachtingen te wekken heb ik steeds en alleen gesteld : …”so far so good”… Immers zo lang het Kabinet nog geen groen licht heeft gegeven en de Tweede Kamer haar goedkeuring, bestaat altijd een kans dat de Indische Kwestie niet wordt gehonoreerd. Het politieke klimaat ( het meerderheidsvraagstuk van het Kabinet in de Eerste Kamer) alsmede de financiële positie van BV – Nederland, dwingen de staatssecretaris tot behoedzaam manoeuvreren. De Indische Kwestie is een complexe zaak geworden. Juridisch heeft de Hoge Raad al arrest gewezen in de 50-er jaren. Het gaat ook niet om slechts een paar Eurootjes en ook in juridische zin is de Indische Kwestie complex. Ziehier de contouren die de staatssecretaris van Rijn dwingen om te acteren, rekening houdend met de heersende politieke problemen. Ik blijf “mijn vinger op de pols houden” van de staatssecretaris, maar ik wil de heer van Rijn ook niet voor de voeten lopen. Hopelijk komt er binnenkort een reactie van het Kabinet. So far so good!
Wat de kwestie van de Indische verzekeringspolissen betreft, wat vandaag in diverse kranten is verschenen. Ik ben op de hoogte dat Griselda Molemans dit onderwerp onderzoekt. Ondanks het gegeven dat reeds in 2001 de commissie van Galen zich over deze kwestie heeft gebogen en hierover heeft gerapporteerd. Dit was voor het IP toen ( in 2001) aanleiding om dit onderwerp te laten rusten. Omdat Griselda Molemans in 2013 werd benaderd door het VBV om dit vraagstuk uit te pluizen, heb ik voorshands het IP geadviseerd geen actie te ondernemen om Griselda Molemans niet voor de voeten te lopen.
Ik sluit dit af met een uitspraak van Louis Couperus.
  10897280479?profile=original
E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives