Molukse dag zeer geslaagd
Niet eerder waren er zoveel Molukkers op Landgoed Bronbeek als op donderdag 21 mei 2012. Na een lange dag met diverse programma's in de herinneringscentra Vught, Amersfoort en Westerbork arriveerden ze aan het eind van de middag in bussen op Bronbeek. Tijdens een Indisch buffet kregen ze de tijd om even bij te komen, waarna om 18.00 uur het laatste programma-onderdeel begon o.l.v. Rocky Tuhuteru.
Verzetsstrijders Thijs Matahelemual en Piet de Kock (zie foto) deden hun verhaal op het podium. De Kock vertelde over de periode waarin hij als militiesoldaat 30 maanden guerilla voerde tegen de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indië. "Ik heb altijd zoveel mogelijk bekendheid willen geven aan het Indische verzet, omdat haast niemand daar iets van wist", benadrukte De Kock. Zijn boodschap aan de jongere generatie: "Wij hebben gestreden voor een betere wereld. Die is er niet zomaar vanzelf."
Twee jongeren, Melissa Valk en Ephraïm Patty, brachten tijdens een interview naar voren dat het toch eigenlijk vreemd was dat de koloniale geschiedenis ruim 60 jaar na dato nog steeds niet goed belicht wordt in Nederland. Ephraïm hechtte veel belang aan educatie(materiaal) via scholen. Melissa zag ook een rol weggelegd voor de mensen zelf; zij probeert bijvoorbeeld zelf via het schrijven van artikelen andere perpspectieven te laten zien.
De directeuren van de vier herinneringscentra lieten in een kort vraaggesprek hun waardering blijken voor deze eerste samenwerking met elkaar die resulteerde in deze mooie en bijzonder geslaagde dag. Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork) sprak de hoop uit dat er Molukse gastsprekers zouden komen die het verhaal van de Moluks-Nederlandse geschiedenis onder de aandacht kunnen brengen.
Ton Heerts (directeur Vfonds) liet zich eveneens positief uit over het verloop van de dag en was onder de indruk van de geweldige solidariteit binnen de Molukse gemeenschap.
Muzikale bijdragen waren er van het fluitorkest Amsterdam-Nijverdal, Jimi Bellmartin en Jorginho Paunussa, Naomi Pariama, Jessica Manuputty en Julia van de Ketterij. De laatste vier vertegenwoordigden de jongere generatie die zowel Engelstaligs als Maleis repertoire ten gehore brachten. Jimi Bellmartin riep met zijn nummer over barak 23 waarin hij met zijn moeder heeft gewoond heel wat herkenning op.
Opmerkingen