Samenwerking Indische en Molukse gemeenschap

 

10897248855?profile=originalSamenwerking Indische en Molukse gemeenschap

Het klinkt zo logisch en had er eigenlijk allang moet zijn….. Twee groepen repatrianten die uit hetzelfde voormalig Nederlands-Indië afkomstig zijn. De beëindiging van de voormalige kolonie heeft voor beide groepen een enorme impact gehad. Beide groepen moesten noodgedwongen naar het verre en koude Holland emigreren. De Indische Nederlanders vanwege hun directe afkomst van de Europeanen, deels ook gemengd met Indonesisch bloed, maar door de Indonesiërs als de bezetter werden gezien. De Molukkers omdat ze de beste en trouwste soldaten van het koloniale bewind waren. Bovendien beschouwden zij zich niet als deel van de Indonesische bevolking, maar meer als een zelfstandige natie, vooral omdat        de Nederlandse regering hen zelfstandigheid had beloofd. Deze voormalige soldaten gingen naar Nederland in de veronderstelling dat dit tijdelijk zou zijn en ze spoedig terug konden keren naar een eigen Molukse staat. Wat betreft de Indische Nederlanders die ervoor kozen om de Indonesische nationaliteit te aanvaarden, kwamen terecht in een smeltkroes van vijandigheid, de Irian Barat en de oorlog in Papoea Nieuw Guinea. Daarop besloten velen van hen toch nog naar Nederland te vettrekken.

De geschiedenis verliep echter anders: de belofte aan de Molukkers werd   niet nagekomen en de Indische gemeenschap werd op geen enkele wijze schadeloosgesteld. Het enige wat de groepen bond, was het feit dat ze Nederlands staatsburger waren en dat ze allen onvrijwillig naar Nederland vertrokken waren. Beide groepen hikken nog steeds tegen het onrecht dat hen is aangedaan, zij het ieder apart. Ondanks gemeenschappelijke roots en een gemeenschappelijke nationaliteit streden en strijden beide groepen in verdeeldheid voor hun recht. De Indische Nederlanders 67 jaar en de Molukkers 61 jaar na dato.

Nu is er een initiatief ontstaan dat nog niet eerder is vertoond in Nederland. Een bijzondere Pasar Malam, die georganiseerd wordt door een groep enthousiaste Molukse jongeren, AMS-PARADISE en die gesteund wordt door beide groepen repatrianten, alsook Nederlandse groepen. Hiermee hoopt men de grote onbekendheid van de oorzaak van het verblijf van beide groepen voor het voetlicht te plaatsen. Het uiteindelijke doel is beide groepen te verenigen in een Stichting met een

geheel nieuw beleid en structuur, met een nieuw gezamenlijk museum en een gezamenlijk centrum om het gemeenschappelijke culturele erfgoed te beschermen en uit te dragen.      Een pasar van verbroedering en hernieuwde kennismaking. Om de gemeenschappelijke geschiedenis te gedenken en blijvend te herinneren. Het motto: De handen ineen te slaan en niet te vergeten waar wij vandaan komen, in een samenwerking tussen de gemeenschappen die beide van ver overzee gekomen zijn.

Vele actieve organisaties vanuit het gehele land zullen acte de présence geven op deze bijzondere pasar. Twee onmiskenbare onderdelen van de gezamenlijke cultuur zijn de muziek en de eetcultuur. In een bonte mengeling zal men deze dan ook op de pasar tegenkomen.

Enkele programma-onderdelen zijn:

#  Een tropisch speelparadijs voor de kinderen voor urenlang plezier.

# Klein filmtheater, waarin naast tal van DVD’s de “Weduwe van Indië” zal worden vertoond.

Voordrachten van bekende Indische Molukse en Nederlandse schrijvers met stands waarin u zelf met hen kunt kennismaken.

# Ketemu Alan Alan, waar u kunt afspreken om elkaar te ontmoeten.

#  Een “Meet & Greet” point, waar u met uw favoriete artiest op de foto kunt.

Tropische stands en eettentjes waar u de hele dag door kunt genieten.

# Een ICM-stand waar u persoonlijk met het team kunt kennismaken en alle informatie kunt krijgen.

 

En dit alles en nog veel meer in een geweldige oosterse sfeer met een klaterende waterval en een beekje

met een bruggetje; een tropisch decor met vogels en allerlei andere tropische dieren onder een complete sterren-hemel boven u. Met diverse podia met optredens van bands, dansgroepen en artiesten, kortom teveel om op te noemen.

Drie dagen lang een tropisch festijn die in Nederland zijn weerga niet heeft. Vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september in het Sportzalen- complex de “Vechtsebanen”, Mississippidreef 151, 3565 CE Utrecht, Tel: 030-2627878.  Openingstijden: vrijdag en zaterdag 12.00 – 01.00 uur, zondag 10.00 – 22.00 uur. Toegang: kinderen t/m 5 jaar en 65+ (kaart) gratis. Overig: 8,00 euro. Passe-partout voor drie dagen: 22,00  euro. Inlichtingen: Evenementenbureau ANS-PARADISE, Boksheuvelstraat 2-e, 5222 AN Den Bosch, Tel: 073-8221828.

 

Met dan aan NICC!

 

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Blog Topics by Tags

Monthly Archives