10897246869?profile=originalPersbericht Harderwijk , 26 juni 2012

 

Hoe de Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen        

Tussen de jaren 1949 en 1965 kwamen duizenden Indische Nederlanders, die niet voor een bestaan in de nieuwe Republiek Indonesië hadden gekozen, uit het voormalige Nederlands-Indië naar Nederland . De meeste van hen waren werkzaam geweest bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en konden een overstap naar de Koninklijke Landmacht maken.            

Veel van hen kwamen naar de Veluwe, waar Defensie nog een van de grote werkgevers was. In Harderwijk werden huizen voor ze gebouwd in de nieuwe wijk Tinnegieter. In Nederlands-Indië hadden ze bijna alles achter moeten laten, familie, huis en wat ze nog bezaten paste in een paar schamele koffers. Het was helemaal opnieuw beginnen. Ze woonden met grote gezinnen in kleine huizen, maar men had elkaar en er was werk, gezelligheid en genoeg te eten.                                                                      

De nieuwkomers van toen zijn senioren van nu. Ze wonen soms nog zelfstandig in Harderwijk  of zijn bewoners van zorgcentra. Hun kinderen zijn opgegroeid en uitgevlogen. Succesvol geïntegreerd, dat wel, maar niet zonder pijn. Regelmatig rispt het verleden op, vooral als oude thema’s ook nu nog actueel blijken te zijn. Ons koloniale verleden is nog lang niet verteerd. In     dit boekje, dat wordt uitgebracht door Oudheidkundige Vereniging Herderewich, vertellen deze Harderwijkers hun ontroerende verhaal. ‘Gewone Harderwiekers’ zoals een van hen dat noemt, maar wel Harderwiekers met een bijzondere geschiedenis.

 

Hoe de Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen wordt op 6 juli gepresenteerd in de Oude Drukkerij in Harderwijk. Dit in aanwezigheid van betrokkenen en geïnteresseerden. Het eerste exemplaar van het boekje wordt uitgereikt aan de Wethouder van Cultuur in Harderwijk Pieter de Besten en aan Renske Jansen, die met een column over haar grootouders de aanzet gaf tot dit project. Op die datum gaat eveneens de website www.indischeharderwijkers.nl  in de lucht waar kinderen van deze groep repatrianten contacten kunnen leggen en hun ervaringen kunnen delen. Het boekje ‘Hoe de Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen’ kost 15 euro en is verkrijgbaar bij boekhandels in Harderwijk en via de website www.indischeharderwijkers.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hoe de Indische Nederlanders naar Harderwijk kwamen                                                                       

wordt uitgegeven door                                                                                                           

Oudheidkundige Vereniging Herderewich  i.s.m. Press Baker Harderwijk                                                                                                                                        

Auteur en samensteller Theo Bakker                                                                                            

Druk Wedding Harderwijk                                                                                                                    

Website  www.indischeharderwijkers.nl  OGB-Design

Het boek is te bestellen via de website www.indischeharderwijkers.nl

                                          

E-mail me wanneer mensen hun opmerkingen achterlaten –

U moet lid zijn van ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025 om opmerkingen toe te voegen!

Doe mee ICM - abonnement 8 euro per maand periode 2024 - 2025

Opmerkingen

Dit antwoord is verwijderd.

Blog Topics by Tags

Monthly Archives